Mama, het is Lente…!

De tijd is aangebroken dat de schapen hun kostje buiten in het veld bij elkaar gaan zien te schrapen

Onze lammeren zijn de afgelopen maanden gegroeid als kool, ze eten al volop mee aan de ruiven en zijn nu flink genoeg om mee op pad te gaan de hei op met hun mama’s.

Met z’n allen aan de eettafel – Foto: ©Christien Mouw

Binnen of buiten

Toen ineens de lentezon volop doorbrak en de temperatuur flink steeg, waardoor ook de nachten vorstvrij bleven, schoot het gras zienderogen de grond uit, en alles ontlook. De deuren van de schaapskooi hielden we nu ook ‘s nachts open, zodat de schapen zelf konden kiezen of ze binnen of buiten wilden overnachten.

De deuren van de kooi bleven open – Foto: ©Christien Mouw

Oefenen

Voor Joss zat de taak, het afsluiten van de schaapskooi, er hiermee op, maar met de trek naar de heide in het vooruitzicht, gingen we nu met Joss en Blix en Famke alvast weer wat oefenen in de schapenwei, waar gedurende de wintermaanden de guste schapen en de jaarlingen gehuisvest waren.

Oefenen met de honden…

– Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnenkort vertrekken

Ze werden daar rijkelijk bijgevoerd met kuilvoer, en ze zien er met hun dikke wintervachten die heel goed bestand zijn tegen vorst en koude, dan ook heel welvarend uit! Inmiddels zijn niet alleen deze schapen, maar ook de waterwagen weer teruggehaald uit deze weide, want we vertrekken binnenkort met de gehele kudde naar de heide.

De schapen kunnen bijna niet meer wachten – Foto: ©Evert Mouw

Dartelen en springen

Ja, alle buurtbewoners die rondom de schaapskooi wonen, hebben naar eigen zeggen gedurende een lange periode naar hartenlust kunnen genieten van de schapen en hun lammetjes die daar rond liepen te dartelen en te springen, te blaten en te mekkeren, of vertederend bij hun moeder stonden te drinken.

Dichtbij moeder is het veilig voor het lammetje – Foto: ©Christien Mouw

Tijd aangebroken

Er was, en is nog steeds, voor deze mensen van heel dichtbij van alles te zien en te beleven. Maar nu je rondom de kooi de jonge groene grassprietjes door de herfstbladeren heen ziet ontspruiten, is de tijd aangebroken dat de schapen hun kostje voor een deel buiten in het veld bij elkaar gaan zien te schrapen, want dat jonge gras en kruid is heel gezond, en zit barstensvol eiwitten.

Weliswaar te beginnen met halve dagen. Sommige lammetjes moeten zo af en toe hun best doen om hun moeders, die soms wel wat lui en gemakzuchtig geworden zijn, aan te sporen in de benen te komen. “Mama, sta eens op, het is Lente..!”, fluistert een lammetje haar moeder bemoedigend in ‘t oor.

Het lammetje wil moeder aansporen om op te staan – Foto: ©Christien Mouw

Veel te beleven

Als mama daar niet gelijk gehoor aan geeft, krabt ze mama maar eens even stevig in de vacht. Verwondert ziet ze hoe er in die vacht van allerlei vliegjes en insecten bewegen. Wat valt er ineens veel te beleven buiten! Uiteindelijk wordt ons lieve lammetje moe van al die nieuwe indrukken, en vleit ze zich weer lekker even tegen mama aan.

Verwondert ziet ze hoe er in die vacht van allerlei vliegjes en insecten bewegen – Foto: ©Christien Mouw

Geduld

Nog even geduld, kleine meid, nog een paar nachtjes slapen, en dan mag jij, net als alle andere lammetjes, met je mama heerlijk mee de hei op, waar het jonge gras en het tere kruid op jullie wacht, en waar de roofvogels hun baltsroep al laten horen en brede cirkels beschrijven in hun vrije vlucht hoog aan de horizon.

Het lammetje met moeder bij de kooi – Foto: ©Christien Mouw

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/20/mama-is-lente/