Hert Lambertus op de Hoge Veluwe – Deel 6

Het geduld wordt uiteindelijk beloond…

Nadat ik zondagochtend heel kort Lambertus had ontmoet, smaakte dat naar meer. Want je wilt toch weten hoe dat nu precies zit met dat groepje herten waar ik hem mee samen zag lopen, was dat toeval of niet?

Maandagavond 9 april jl. besloten we na wat rondgereden te hebben en ook nog even gemoedelijk met Ton Heekelaar, die bij het Zwarte Veld stond, gepraat te hebben over zijn en onze belevenissen van de laatste tijd, reden we naar Staf. Daar stonden, volgens de telling van Jacqueline, toch bijna zo`n zestig herten op het veld.

Plotseling  zei ik:  “Jacq, ik wil toch nog graag even op zoek gaan naar die Lambertus!”  Dat beest maalde steeds door m`n hoofd en als ik zoiets in m`n kop heb moet het ook gebeuren. De aard van het beestje noemen ze dat wel eens. Ik wilde toch nog eens even kijken of hij al dan niet in gezelschap was van dat groepje.

Dinsdagavond zagen we dit hert en het moeflonlam was er ook bij - Foto: Johan Jansen

Dinsdagavond zagen we dit hert en het moeflonlam was er ook bij – Foto: ©Johan Jansen

In de dekking

Op de plek aangekomen waar ik die zondag ook had gestaan, parkeerde ik ook nu weer de auto. “Ik blijf lekker in de auto zitten”, zei Jacqueline,  “Al dat gewilde zoeken helpt vaak toch niet”.
Terwijl zij achter bleef en zich vermaakte met haar telefoon, ging ik op stap. Na wat rond gedwaald te hebben kwam ik bij een veldje waar een groepje van vier herten stond te grazen en die mij natuurlijk onmiddellijk in het snotje hadden en snel in de dekking verdwenen. Lambertus was hier in ieder geval niet bij. Ik belde Jacqueline of ze me een eind verder bij weer een ander pad wilde ophalen want het liep al aardig tegen sluitingstijd dus enige haast was geboden.

Eén voor één staken de herten het pad over - Foto: Johan Jansen

Eén voor één staken de herten het pad over – Foto: ©Johan Jansen

Het veldje

Dinsdag 10 april jl. aan het eind van de middag weer naar de Hoge Veluwe, daar treffen we Ingrid en Hans Pet, die bij het water van het Jachthuis op een picknickbankje heerlijk zaten te eten. Eventjes gezellig zitten kletsen en daarna zijn we weer verder gereden. “Ik denk dat we toch eens bij dat veldje moeten gaan kijken waar ik die herten gisteravond zag”, stelde ik voor.

Zo gezegd zo gedaan. Op een plek iets dichter bij dat veldje parkeerde ik de auto en om alles goed in beeld te kunnen krijgen, zette ik de grote 600 mm lens op de camera. Jacqueline pakte haar filmcamera en we liepen richting dat veldje. Daar was op dat moment natuurlijk geen hert te bekennen.

Lambertus stak als laatste het bospad over - Foto: Johan Jansen

Lambertus stak als laatste het bospad over – Foto: ©Johan Jansen

Vier herten

We positioneerden ons bij een pad dat langs het stuk bos loopt, waar die herten de vorige avond in verdwenen waren, in de hoop dat ze daar nu weer uit zouden komen als ze weer naar dat veldje zouden gaan.
Wachten duurt altijd lang, ook deze keer. Maar na ruim een half uur seinde Jacq. dat ze inderdaad in dat gedeelte van het bos wat beweging zag. En…  ja hoor ze had het goed gezien, door de kijker zag ik vier herten staan. Maar zij hadden ons natuurlijk ook al opgemerkt, toch bleven ze nu gewoon staan kijken en gingen er – gelukkig – niet meteen vandoor.

Deze stond inmiddels op het veldje...

Deze stond inmiddels op het veldje…

en... even later deze - Foto's: Johan Jansen

en… even later deze – Foto’s: ©Johan Jansen

 

 

 

 

 

 

 

Ongeduldig

Na een enige tijd gingen ze ook nog zitten, dus dat kon nog wel even duren. Maar daardoor wist ik wel dat ze naar dat veldje wilden om te eten. Maar ja de tijd om het park weer te moeten verlaten naderde met rasse schreden. Op een geven moment werd ik een beetje ongeduldig en omdat ze waren gaan zitten kon je ze ook niet meer goed zien. Waren ze er nog wel en stonden we daar niet een beetje voor ‘Piet snot’ te posten?

Dit jonge hert kwam ook nog even kijken - Foto: Johan Jansen

Dit jonge hert kwam ook nog even kijken – Foto: ©Johan Jansen

Het moeflonlam

Om er achter te komen of ze er inderdaad nog waren, liep ik stukje bij de camera vandaan. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik zie Jacqueline ineens achter het statief staan om foto`s te maken. Want er kwam opeens een hert het pad oplopen en nog  één en daarna nog één en ja hoor daar kwam het ook nog moeflonlam aangehuppeld.

Snel wisselden we van plaats en kon zij weer gaan filmen. Een hert keek achterom naar ons maar de afstand was voor hem voldoende om geen haast te maken. Toen het hele spul, naar het leek, het pad was overgestoken en wij de spullen oppakten om toch nog even richting dat veldje te sluipen kwam er nog een hert uit de dekking. Natuurlijk dat kon er maar een zijn, Lambertus, net als de vorige keer achteraan komend. Maar wat zag hij er smerig uit, helemaal onder de modder en ook hij stak het pad over richting het veldje.

Lambertus met voor hem het moeflonlam - Foto: Johan Jansen

Lambertus met voor hem het moeflonlam – Foto: ©Johan Jansen

Afgesproken

Wij liepen ook snel via weer een ander pad richting het veldje waar tot onze stomme verbazing,  ook van de andere kant een aantal herten richting het veldje kwamen. Daar waren ook een aantal zwijnen present. Het leek wel of ze met elkaar op dezelfde afgesproken hadden.

Wie is hier het zwijn? Kun je je afvragen als je Lambertus zo smerig ziet - Foto: Johan Jansen

Wie is hier het zwijn? Kun je je afvragen als je Lambertus zo smerig ziet – Foto: ©Johan Jansen

Prachtige avond

Omdat we nu vol in de kijker stonden van al dat wild liepen ze snel bij ons vandaan en was van rustig foto`s maken en filmen eigenlijk geen sprake meer. Maar goed de tijd drong om het park te verlaten dus snel liepen naar de auto en omdat het al bijna 8 uur was gingen we er ditmaal bij Schaarsbergen uit.
Het wachten was beloond, wat een prachtige avond is het geworden. Onderweg naar huis keuvelden we over het hele gebeuren nog wat na en vroegen ons af of Lambertus net als Hubertus straks weer solitair gaat. De tijd zal het leren…

Lees ook: Hert Lambertus op de Hoge Veluwe – Deel 7

____________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/12/hert-lambertus-op-hoge-veluwe-deel-6/