Lammetjesdag als slotaccoord!

Verwonderd en verbouwereerd…

En ineens…  als dan… nog eerder dan verwacht, ook het laatste schaap gelammerd heeft, sta je even wat verwonderd om je heen te kijken. Een beetje verbouwereerd zelfs wellicht. In gedachten was je immers voortdurend bij de schapen in de kooi die nog af moesten lammeren. Een moment van adempauze brak aan.

Het lam kijkt verwonderd om zich heen – Foto: ©Christien Mouw

Paradijselijks

Proberen los te laten en je weer open te stellen voor de wereld buiten de besloten schaapskooi om. Dat is ieder jaar opnieuw weer een beetje afkicken. Want lammetjes zien of helpen geboren worden heeft iets verslavends. Het is zo fascinerend en onbeschrijfelijk mooi. Iedere nieuwe boreling dat het levenslicht aanschouwt brengt je in verwondering. De onschuld in de oogjes van zo’n pasgeboren lammetje te zien, zo’n teer en volkomen afhankelijk schepseltje in je armen te houden, het heeft haast iets paradijselijks.

Nog even lekker tegen moeder aan liggen – Foto: ©Christien Mouw

Knop om

Weer terug in de werkelijkheid van het aardse bestaan, weet je dat het er altijd niet zo paradijselijk aan toe gaat, dus knop om nu! Aanvankelijk waren er nog enkele lammetjes die er om wat voor reden dan ook een flesje bij konden gebruiken. En er is dagelijks zoveel meer werk te doen in en om de schaapskooi, terwijl het observeren van de schapen en hun lammeren die nu zowel binnen als buiten de kooi mogen lopen zeker ook geen onbelangrijke factor is! Want voorkomen is altijd nog beter dan genezen!

Schapen en lammeren buiten de kooi in Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

Waterwagen

En Joss kan niet wachten tot we aan het eind van de dag de auto bij de waterwagen parkeren, en Joss de lammetjes en hun moeders weer rustig naar binnen mag brengen. Met zijn grote ogen kijkt hij verlangend door het half geopende raampje naar buiten. Joss mag de klus weer klaren vandaag, dus Joss weer helemaal in zijn element!

De waterwagen…

…en Joss in de auto – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Dartele lammetjes

Als dan alle schapen en lammetjes weer netjes naar binnen zijn gebracht, sluiten we de kooi af. Kijk eens wat een vrolijke boel het daarbinnen is! Vol levenslust springen de lammetjes op en over de strobalen heen. Ze eten al wat mee aan de ruiven, en je kunt ze zien smikkelen van de lammerbrokjes in de ronde bak die er speciaal voor hun is neergezet. Als die leeg is kun je er natuurlijk ook heerlijk even een dutje in gaan doen. Kortom: je komt er niet op uitgekeken..!

Een vrolijke boel…

…in de kooi – Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste stapjes de wijde wereld in

Op 14 maart beleefden we de eerste warme lentedag. Het zonnetje scheen vrolijk en lokte mens en dier naar buiten. Het moment voor de lammetjes om de kooi te verlaten en de grote wijde wereld in te trekken. Een klein stukje althans! Moest je die lammetjes eens zien genieten en vol verbazing om zich heen staan kijken. Of het nu de werkende hondjes, het gras in de bermen langs de weg, of het zand in het bospad betrof, alles was nieuw en alles was enerverend voor de jonge aanwas bij de kudde!

Lammetjes in de bak – Foto: ©Marc Baars

’n Sprookje

Ja, lieve mensen, is het geen sprookje die de aanschouw in de schaapskooi je op deze momenten laat zien? Waar je bij weg kunt dromen, en die je ze doet beleven? Nee hoor, het is werkelijkheid! En niet alleen voor ons herders, en voor onze trouwe viervoeters. Ook jij mag op zaterdag 31 maart aanstaande deze schaapskooi betreden, en zo’n lieftallig lammetje aaien en knuffelen! Want deze geluksmomenten gunnen wij jullie immers allemaal!

Lisztte de Bruin met een lammetje – Foto: ©Marc Baars

Lammetjesdag

Wij nodigen dan ook graag iedereen uit om op zaterdag 31 maart D.V. de Elspeter schaapskooi te komen bezoeken. Neem vooral ook uw familie, vrienden of buren, en uiteraard uw kinderen of kleinkinderen mee! U wordt daar hartelijk verwelkomd, en getrakteerd op beschuit met muisjes! Graag tot ziens!

______________________________________________________________________________________________________________________

Rianne maakte dit mooie filmpje!

Aan tafel!!Rianne maakte dit leuke filmpje

Geplaatst door Schaapskudde Elspeet Vierhouten op dinsdag 27 februari 2018

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/27/lammetjesdag-als-slotaccoord/