Ingang Schaarsbergen – Deel 2

Dinsdag 13 maart 

Op naar de Hoge Veluwe  en eerst via Kronkelweg en Prins Hendriklaan naar het Zwarte Veld. Al snel na het voeren door de boswachter, draafden de herten het veld op. Nadat we hiervan wat foto’s gemaakt hadden, zijn we weer weggereden op zoek naar echt spannende dingen. Dus… gelijk maar doorgereden naar Schaarsbergen, om toch nog weer eens te kijken of de herten met het moeflonlam er liepen die we daar onlangs gezien hadden.

Deze nam het voortouw om over te steken – Foto: ©Johan Jansen

Roedel van zes

Soms zit het mee en soms zit het tegen in het leven, en dit was zo’n dag dat het meezat. Wat herten betreft dan. Het weer even niet, dat liet zich niet van zijn beste kant zien. Het was druilerig maar dat andere maakte alles goed. Want rechts in het bos stond een groep van zes herten, vier van hen hadden hun gewei reeds afgeworpen waarvan er één bij was, waar de groei van het nieuwe gewei al goed te zien was. Maar er stonden ook nog twee met gewei die wat op achtergrond bleven.

Twee geweidragers bleven in de dekking – Foto: ©Johan Jansen

Stevig doorrijden

De anderen kwamen rustig naar de weg gelopen. Ondanks dat we uitstapten met de camera’s in de aanslag stapten ze rustig verder. Ik maande het verkeer dat richting de uitgang reed om wat rustig te rijden want ze wilden oversteken en in die langgerekte bocht wordt er door sommige best nog stevig doorgereden. De twee herten die achtergebleven waren hadden zich inmiddels weer teruggetrokken.

Deze  waren al overgestoken – Foto: ©Johan Jansen

Het obstakel

Toen het hele spul aan de andere kant was aangekomen keken ze wel steeds in de richting van waaruit ze gekomen waren. Zo van waar blijven die twee anderen nou? Op een gegeven moment bleven ze een hele tijd staan dralen en maar kijken naar ons. Een liep onze kant op, de andere drie bleven een beetje achter. Ik kreeg de indruk dat ze weer terug de weg over wilden en dat wij het obstakel waren dus stapten we weer in de auto en reden een stukje door.

Ze bleven daar maar dralen – Foto: ©Johan Jansen

Iets te snel

En ja hoor, hoppa het hele kwartet stak de weg weer terug over. Snel reed ik naar het fietspad dat ze daarna als eerste over moesten steken. Dat fietspad ligt daar heel mooi tussen dennenbomen. Het ging net allemaal iets te snel want ik zat nog in de auto toen ze het pad al overstaken.

Daar stak het hele spul de weg over…

en het gins allemaal heel snel – Foto’s: ©Johan Jansen

 

 

 

 

 

 

 

Eén voor één staken ze het pad over – Foto: ©Johan Jansen

Fietspad en weg

De foto’s vanachter de ruit waren niet al te best maar toch.. Snel weer doorgereden naar het volgende bospad voor het geval ze dat zouden kruisen. Heel rustig aan kruisten ze ook dat pad. Maar de twee met het gewei waren daar niet bij. Een eind verder is nog weer een pad, dus snel daar naar toe. Maar dat was iets te snel gedacht. Want na vijf minuutjes stak het hele stel vanuit het pad waarvan we zojuist weggereden waren het fietspad en de weg over inclusief de twee geweidragers.

Staken ze het fietspad en de weg over – Foto: ©Johan Jansen

Compleet

Het stel was dus nu weer compleet en verdween gezamenlijk in de bossen om even later weer op te duiken op een voerplek dat tegen het buitenraster ligt wat verder van de doorgaande weg verwijderd.
Het moeflonlam had zich deze middag overigens niet laten zien.

Ook de twee achtergebleven geweidragers waren weer van de partij – Foto: ©Johan Jansen

Het was een voor ons, ondanks het druilerige weer, toch een mooie middag geworden.

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/16/ingang-schaarsbergen-deel-2/