Roodvleugelspreeuw Gijs – Deel 3 – Slot

Daar zit Gijs, hoog en droog – Foto: ©Johan Jansen

Een verandering in het gedrag van Gijs…

De volgende herfst en winter diende zich al weer aan en alles liep eigenlijk hetzelfde als het jaar ervoor.
Toen het daarop volgende voorjaar aanbrak, merkten wij een verandering in zijn gedrag.

Hij vloog wel eens met een grote groep kraaien mee richting het Schaffelaarse bos en dan later ook weer terug kwamen. Maar hij streek  dan toch altijd wel weer neer op zijn eigen plekje op het torentje van de school en floot  dan wel, maar maakte ook wel eens het krassende geluid wat zo kenmerkend is voor kraaien. Gijs ging dan a.h.w. de kraaien imiteren. Later bleek dat deze vogels goede imitators zijn en meerder geluiden kunnen nadoen.

Jacqueline probeert Gijs te lokken met een lekker hapje – Foto: ©Johan Jansen

Slopen en graven

Naast ons pand en dan meer aan de achterzijde grotendeels grenzend aan de achtertuin stond een huis met een grote hal. Al jaren waren er bouwplannen op die plek en diverse projectontwikkelaars hadden een poging gewaagd om het te ontwikkelen. Maar ja de crisis diende zich aan en dus zat er weinig schot in. Toch kwam er na lange tijd een bouwplan, een groots plan zelfs. Bedrijfsruimte met appartementen en een parkeergarage onderin. En zoals het gaat eerst moet er gesloopt worden  en daarna moest er een groot gat gegraven. Veel machines, herrie noem maar op, iedereen kan zich er wel iets bij voorstellen.

Johan kijkt toe of alles wel goed gaat. Op de achtergrond de RK kerk in Barneveld – Foto: ©Jacqueline Jansen

Veel herrie

Ruim twee jaar hebben wij ermee moeten dealen. Maar ja Gijs…. die  vond al die onrust  ook maar niks en kwam dan ook steeds onregelmatiger bij ons aan. En als klap op de vuurpijl kwam daar ook nog bij dat de oude school met het torentje waar Gijs een paar jaar had vertoeft ook nog eens geheel werd gerenoveerd  vanaf het torentje tot beneden alle lokalen het hele pand werd verbouwd.
Gijs heeft dit alles waarschijnlijk niet kunnen verdragen en is vertrokken…..we zagen hem niet meer.
We hebben wat  rondgelopen  en gezocht maar ook vooral geluisterd. Het kon natuurlijk zijn dat hij elders was neergestreken maar dat was een valse hoop. Gijs zouden we nooit meer zien dat was wel duidelijk.

Na het slopen kwamen er grote graafmachines aan te pas – Foto: ©Johan Jansen

Gijs vertrekt

Later toen de bouw klaar was en het weer rustig was in de buurt, hoopten we natuurlijk  op de terugkeer van onze zo geliefde Gijs. Maar hij kwam niet… Je blijft luisteren naar die mooie kenmerkende toon die hij voortbracht als hij floot. Soms opeens was er een geluid dat er erg op leek en dan keken we elkaar hoopvol aan. Zou het dan toch? Maar het was wederom natuurlijk een vals hoop. Gijs was nu echt, na ruim 4 jaar bij ons te zijn geweest,  voorgoed  uit ons leven verdwenen.

Jacqueline met haar aanhankelijke huisvriend Gijs in Barneveld – Foto: Johan Jansen

Tenslotte…

En nu nog, bij het opschrijven van dit verhaal en het uitzoeken van de foto`s, missen we Gijs nog steeds!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/01/roodvleugelspreeuw-gijs-deel-3-slot/