Vogel brengt de natuur dichterbij in het centrum van Barneveld
Al jaren speelde de gedachte in ons hoofd om het hele verhaal van de zwarte spreeuw die schiellekjes aan in ons leven kwam en in het begin nog geen naam had eens op te schrijven. Want de jaren verstrijken en plots kom je er achter naarmate de tijd verstrijkt dat bepaalde gebeurtenissen uit je geheugen zijn verdwenen. Gelukkig hebben we best wat foto`s en filmpjes gemaakt gedurende de periode dat deze prachtige vogel in ons leven was die dat geheugen weer deden opfrissen
Als bewoners van een appartement midden in het centrum van het mooie dorp Barneveld hebben wij een heerkijk zonnig terras. Het appartement is gelegen boven ons al zeer oude, al bijna 130 jaar, familiebedrijf waar we toen nog, en nu soms nog wel eens een beetje, volop in aan het werk waren en nu wordt voortgezet door onze oudste zoon.

Roodvleugelspreeuw Gijs op het terras in Barneveld – Foto: ©Johan Jansen
We gaan ruim tien jaar terug in de tijd
Bij mooi weer zittende op het terras hoorden we op gegeven moment steeds vaker een vogel fluiten waarvan we niet konden thuisbrengen wat voor `n soort vogel dat zou kunnen zijn. En de vraag was toen, is het wel een vrij vliegende vogel of een vogel die door iemand in een kooi gehouden wordt. En al was het een vrije vogel we konden hem of haar met het blote oog niet waarnemen.
Op een dag merkten wij dat het mooie geluid dat deze vogel voortbracht steeds vaker van wisselende plekken kwam dus in een kooi of volière leefde hij niet. Veelvuldig zaten we met de verrekijker te turen waar die verhipte vogel dan wel zat. Bomen, daken, dakgoten ja ook de torens van de kerken die we vanaf ons terras ook kunnen zien werden afgezocht.

De Roodvleugelspreeuw komt langs in Barneveld – Foto: ©Johan Jansen
Bijvoeren
Nu wil het geval dat vooral in de winterperiode en tijdens de periode dat de vogels een nestje hebben Jacqueline altijd de vogels bijvoert.
Achter ons pand hebben we ook nog een grote tuin waar we vogelhuisjes hebben hangen en in de bomen, struiken en in een lange haag is voor de vogels ook voldoende gelegenheid om ook weer nestjes te bouwen.
Komen en gaan
Al buiten zittend komen de vogels vanzelf de meelwormen ophalen die gevoerd worden bestemd voor de jonkies in het nest . Het is een komen en gaan van vogels. Nadeel is dat er ook veel duiven op afkomen die dan weer alles onder poepen. Maar op z`n tijd de hogedrukspuit er op doet wonderen om de flatsen weg te spuiten.
Dat voeren kreeg op een gegeven moment een kraaiachtige vogel ook in de gaten en die wilde ook wel wat lekkers hebben. En die kraaiachtige zwarte vogel bracht ook nog een mooi fluitend geluid voort. Het geluid dat we al een poosje hadden gehoord. Dat was `m dus, wat een prachtige glanzend zwarte kleur had dit beest en wat ik al zei hij had de grootte tussen een kraai en de merel. Ook deze vogel wilde vast wel wat eten Maar wat bleek, hij was nogal kieskeurig en natuurlijk nogal schuw.

De onverwachte gast, die bleef en de naam Gijs kreeg – Foto: ©Johan Jansen
Vreemde vogel
Toch durfde hij steeds dichterbij te komen en toen zagen we dat als hij wegvloog de vleugeluiteinden diep rood waren. Een hele mooie kleur rood. En dan blijkt ook weer dat internet een prachtig medium is want je wilt toch weten met wat voor `n vreemde vogel we hier te maken hadden. Wel, de uitkomst was dat het hier een roodvleugelspreeuw betrof.
De roodvleugelspreeuw is een vogel die hier niet van nature voorkomt, alleen wordt hij wel in volières gehouden. Maar zijn leefgebied is meer in zuid Afrikaanse landen . Je gaat dan denken, hoe komt dat beest hier maar nog belangrijker, hoe komt deze vogel bij ons in dit kille kikkerland de winter door? Nu wil het geval dat hier in Barneveld in de oude Markthal de wekelijkse wereldberoemde “Vogeltjesmarkt” gehouden wordt.

De oude Markthal te Barneveld, waar later de ‘Vogeltjesmarkt’ werd gehouden – Archieffoto
Ontsnapt?
Tegenwoordig is deze markt na afbraak van de markthal gehuisvest in de Midden Nederland Hallen aan de buitenkant van ons mooie dorp. Zou deze roodvleugelspreeuw daar ontnapt zijn of werd hij door iemand in een kooi of volière gehouden en was hij daaruit ontsnapt. Hij was niet geringd dus waarschijnlijk was hij niet gefokt. Een andere mogelijkheid was dat hij ontsnapt was uit een broeikas. Want in bepaalde kassen wordt deze vogel ook wel gebruikt als een natuurlijke insectenverdelger, zo werd ons door een insider vertelt.
Omdat de spreeuw steeds vaker langs kwam vonden we dat we hem een naam moesten geven. Maar ja, bedenk maar eens een naam voor een vogel. We hadden intussen ook ontdekt dat het om een mannetje ging. Een vrouwtje heeft een grijzige kop. Uiteindelijk vonden wij Gijs wel een toepasselijke naam. Kort daarvoor was de vader van Jacqueline overleden die Gijsbertus (Bep) heette.
Lees ook: Roodvleugelspreeuw Gijs – Deel 2
______________________________________________________________________________________________________________________
Bekijk hier het filmpje: