‘n Prachtig lammerseizoen!

Tevreden herkauwende moederschapen en huppelende lammetjes

Het is haast niet te geloven, maar de lammertijd zit er alweer bijna op! Binnen vier weken tijd zijn er bijna 90 lammetjes geboren. Het eerste lam dat bij ons in de schaapskooi het levenslicht aanschouwde was op 21 januari van dit jaar. Op het moment dat ik dit aanteken zijn er nog maar enkele schapen die nog lammeren moeten. Onvoorstelbaar, wat een fantastische periode ligt er achter ons! We hebben een zeer voorspoedig lammer-seizoen gehad, met op enkele uitzonderingen na, gezonde bevallingen en gezonde lammeren. Dat stemt tot grote vreugde en dankbaarheid!

Nog maar net op de wereld – Foto: ©Marc Baars

Sterk Team

We vormden als herders een sterk team. We hadden elkaar meer dan ooit nodig. De saamhorigheid en de hulpvaardigheid onderling bleek groot te zijn. Hoe belangrijk is dit, juist op die momenten dat het er op aan komt! Want intensief was het zeer zeker! Geen tijd om te dagdromen nu, maar voortdurend goed opletten en stevig aanpakken, en de schouders er met elkaar onder zetten. Terwijl je een schaap aan het helpen verlossen bent waarvan het lammetje niet goed ligt, staat er in gindse hoek van de kooi een schaap te ‘nestkrabben’, dus weet je dat die binnenkort ook gaat bevallen. Iets verderop zien we een schaap liggen waarvan de vliezen al gebroken zijn, en de pas geboren tweeling moet, samen met het moederschaap, ook nog in een kraamhokje geplaatst worden.

Foto: ©Petra Messelink

Het logboek

Wakker zijn en wakker blijven, en je hoofd er voortdurend goed bijhouden. Krijgen de lammetjes die in de kraamhokjes liggen wel voldoende melk naar binnen, zijn de spenen goed doorgetrokken, en laten de moeders de melk wel schieten? Alles goed in de gaten houden, en ondertussen aantekeningen maken in het logboek dat in het herdershuisje ligt. Om maar even een paar voorbeelden uit de praktijk van het leven van een herder tijdens het lammerseizoen te noemen. Doordat de bevallingen zich zo snel achter elkaar opvolgden, kwamen we bij tijd een wijlen kraamhokjes tekort. Improviseren is dan de kunst. Dat slaagde wonder wel!

Foto: ©Marc Baars

Foto: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

Een trotse herderin met een van haar lammetjes – Foto: ©Daphne van Zomeren

Liefde, aandacht en toewijding

Iedere geboorte is uniek. En iedere geboorte verdient aandacht te krijgen. Elk moederschaap dat lammert, heeft onze verzorging, onze liefde en onze toewijding van node. Ook de kwetsbare lammetjes hebben onze speciale zorg en liefdevolle begeleiding in hun eerste levensfase zeer zeker nodig. Ieder lammetje dat geboren wordt, wordt gewogen, het navelstrengetje wordt in een potje jodium gedompeld, ter voorkoming van eventuele gewrichtsklachten op latere leeftijd. Vervolgens leggen we het lammetje bij de moeder aan, om te zien of de moeder wel voldoende melk heeft voor haar lam, en of de uier van de moeder gezond is. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan geven we de betreffende boreling een flesje. Afgelopen week had ik daags 9 van die leblammetjes aan de fles! Wat een feest! Ze weten het al zo snel, en komen gelijk naar je toe huppelen zodra ze je in het vizier krijgen. Daar krijg je al gauw een speciale binding mee.

Foto: ©Daphne van Zomeren

 

Jodium voor het navelstrengetje – Foto: ©Evert Mouw

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw lentegeluid

Als dan ineens de zon naar binnen schijnt in de schaapskooi, en ze haar gouden stralen werpt over het kuilvoer in de ruiven, en haar gouden gloed de houten wanden van het oude schot belicht, ja, dan komt er toch zo’n onstuimig oergevoel in je boven. Hier dartelen nu, binnen 4 weken tijd, ineens tientallen vrolijke lammetjes rond! Je leunt even tegen zo’n volgeladen ruif aan, en laat alles op je inwerken. Gewoon even genieten!

Genieten van de tevreden herkauwende moederschapen, de huppelende lammetjes, en van de warme zon! Nauwelijks een maand geleden stond je in deze kooi verlangend uit te zien naar de eerste geboorte. Nu sta je in dezelfde kooi, die wemelt van de gezonde lammeren. Het is alsof je droomt. Maar dromen worden werkelijkheid!

De lente roept en lokt ons naar buiten – Foto: ©Petra Messelink


De lente roept

Nog even, dan trekken we er weer op uit. De lente roept en lokt ons naar buiten. De lammetjes mekkeren, de moederschapen blaten. Het geluid van de lente dringt door alles heen, en wakkert ons aan, om blijmoedig een nieuwe lente in te gaan!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje, het is een vrolijke boel in de schaapskooi!

Vanochtend maakten we het groepshok voor de ooien met een eenling groter, dus konden ze lekker rennen. Inmiddels zijn er al 48 lammetjes. Noëlle maakte dit leuke filmpje.

Geplaatst door Schaapskudde Elspeet Vierhouten op zondag 4 februari 2018

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/22/n-prachtig-lammerseizoen/