Twee trouwe helpers bij de schaapskooi in Elspeet

Twee trouwe helpers,

Het is volop winterdag. De kudde schapen is vanmorgen al vroeg het veld ingetrokken, om de heide te begrazen, en zal weldra weerkeren naar de warme schaapskooi, die in de tussenliggende tijd door twee trouwe helpers met wat balen vers stro is opgestrooid. Het zijn Jan van der Kolk en Marc Baars. Terwijl ze leunend op de riek even uitrusten, en uitstaren boven de halve deur, zien ze de kudde vanuit de verte reeds naderen….

De twee trouwe helpers Jan van der Kolk en Marc Baars – Foto: ©Daphne van Zomeren

Herder en honden

Al mekkerend nadert de schaapskudde vanaf  het besneeuwde veld over de Schapendrift , dwars door het oude  Veluwse dorp Elspeet naar de warme kooi. De herder met haar trouwe honden, zorgen ervoor dat ze veilig en wel weer thuis in de kooi aankomen.

De herderin met haar schaapskudde op weg naar de kooi in Elspeet – Foto: ©Marc Baars

Ruiven gevuld

Het heeft deze winter al flink gesneeuwd. En de sneeuw bleef nog lang liggen ook. Hoe blij zijn de schaapjes, wanneer ze uit het wit bevroren veld weerkeren naar de warme schaapskooi, en daar de ruiven gevuld met hooi en kuilvoer aantreffen!

De schaapskooi is helemaal in Kerstsfeer – Foto: ©Daphne van Zomeren

Warm en gezellig

De rieten kap van de schaapskooi ligt te dromen onder een dik pak sneeuw. Het is al laat in de avond, maar binnen in de kooi branden de lampen. Daar is het warm en gezellig. De schapen liggen tevreden te slapen. Vanaf een wit besneeuwde tak, gluurt er een Uiltje naar binnen. Hoe vredig kan het zijn, op een avond als deze…

De schaapskooi in Elspeet onder een witte deken – Foto: ©Daphne van Zomeren

______________________________________________________________________________________________________________________

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/21/twee-trouwe-helpers-schaapskooi-elspeet/