“Winterlicht” in Elspeet

 Kostbare lichtpuntjes om naar uit te zien…

Licht, wie verlangt daar nu niet naar in deze tijd van het jaar, waarop de dagen vaak donker zijn en grijs. Iedereen toch zeker! Want op lang niet alle dagen kunnen we de zon boven de horizon zien uit rijzen en haar gouden stralen over de aarde werpen.

Winterlicht op de Schapendrift in Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

Zonlicht en Winterlicht

Het is dan ook niet voor niets dat we het woord ‘Winterlicht’ al vaker tegenkomen in de decembermaand. Mensen houden nu eenmaal van licht. Met name van zonlicht. Maar nu er dagen en zelfs soms weken voorbij kunnen gaan waarop de zon zich nauwelijks laat zien, hebben wij daar het woord ‘Winterlicht’ voor bedacht. Voor al degenen die somber gestemd dreigen te raken door de donkere dagen voor Kerst, zijn dit kostbare lichtpuntjes om naar uit te zien.

Ook in de Elspeter schaapskooi kunt u het ‘Winterlicht’ samen met ons komen vieren. Op 29 december aanstaande, van 15 tot 17 uur, bent u van harte welkom in de warme schaapskooi, waarin de vuurkorven uitnodigend zullen branden, en de stormlantaarns ontstoken zullen worden. Er zal warme chocomel worden geschonken, en warme Gluhwein voor een ieder die daarvan houdt. En er zal een verhaal worden voorgelezen.

De aankondiging bij de kooi – Foto: ©Marc Baars

Knuffelen en aaien

Bij ons in de schaapskooi, vindt u warmte en gezelligheid! En zo helpen wij elkaar een beetje de donkere dagen door. U komt toch zeker ook? En neem vooral ook uw kinderen, buurkinderen, en/of kleinkinderen mee! Samen met elkaar genieten van warmte en licht. Tezamen rondom de kudde schaapjes die tevreden liggen te herkauwen in het goudgele stro, of staan te knabbelen aan het kuilvoer in de ruiven. Je mag ze nog knuffelen en aaien bovendien!

Sinds vorige week zijn de schapen weer teruggekeerd naar de schaapskooi. De laatste twee weken waarop de schapen nog buiten in het open veld in de kraal verbleven, stonden geheel in het teken van Koning Winter, die plotseling kwam opdagen, en alles en iedereen wekenlang in zijn ijzige greep wist te houden. De wereld om ons heen kleurde volkomen wit.

Rijp op de heide – Foto: ©De Band

De wachter bij de kudde – Foto: ©Christien Mouw

 Siberisch oord

Een dik pak sneeuw bedekte de aarde. Betoverend mooi om te zien. Maar ook ijzel geselde genadeloos de ruggen der argeloze schapen, terwijl een straffe, gure noordooster angstaanjagend en huiveringwekkend over de vlakte blies. Dit deed het landschap geleidelijk aan veranderen in een verlaten Siberisch oord..! Koning Winter zwaaide de scepter, en leek van geen wijken te willen weten.

Het landschap veranderde geleidelijk in een verlaten Siberisch oord – Foto: ©Christien Mouw

Bevroren waterwagen

Over spiegelgladde en ondergesneeuwde zandpaden rijdend, wisten we uiteindelijk de kraal te bereikten waarin de schapen bivakkeerden, en daar troffen we een geheel bevroren waterwagen aan.

De waterwagen was bevroren – Foto: ©Christien Mouw

Wintervacht

De hondjes genoten, en dolden van pure pret door de dikke laag sneeuw.
Ook de schapen leek de sneeuw niet te deren. Met hun dikke wintervachten zijn deze dieren wel bestand tegen vorst en kou. Maar er is nu eenmaal overal een tijd voor. En wij herders vonden de tijd nu aangebroken om de kudde schapen weer mee terug te nemen naar de schaapskooi. Bovendien hebben de drachtige schapen inmiddels extra goed en volwaardig voer nodig om straks gezonde lammeren ter wereld te brengen, die wij vanaf eind januari verwachten.

De schaapskudde bij de kooi in Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

Kerstfeest

We leven in de Adventtijd. We zien uit, en verlangen naar iets dat komen gaat. Dat houdt een belofte in. Heel de wereld viert straks Kerstfeest. Daar zien we allemaal verlangend naar uit. We vieren de geboorte van het Kind, liggend in de kribbe, dat ons de Vrede aanbracht.

Mede namens het Bestuur van de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet, wensen de herders u allen Gezegende Kerstdagen toe, en een in alles gelukkig, vredig, en voorspoedig Nieuwjaar.

*********************************************************************************************************************

Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/20/winterlicht-2/