Op de Wildbaan – Deel 22

De ultieme momenten waar natuurfotografen op staan te wachten…

Voordat de extreme sneeuwdooi definitief van kracht werd, heeft de harde kern van natuurfotografen in het Park de Hoge Veluwe op dinsdag 12-december- jl. nog tijdig geprofiteerd van het schitterende sneeuwlandschap.

Halverwege de middag stond onder aanvoering van mevrouw Gommans een lange rij auto’s bij het Zwarte Veld in afwachting op de jachtopzichter die lok-voer voor edelherten verstrekt. Toen wij op dat moment daar langs reed, zagen wij dat de inrit van het rustgebied er nog maagdelijk bij lag. Dus totaal geen bandensporen van de jeep jachtopzichter te bespeuren.

De stille getuigen van de aanwezigheid jachtopzichter met terreinauto in het rustgebied – Foto: ©Ton Heekelaar

Modderig spoor

Derhalve besloten wij nog een rondje te rijden en genoten van de wondere witte wereld in het Park. Toen wij kort nadien voor de tweede keer langs het Zwarte Veld reden zagen wij dat diverse foto/film-statieven reeds gepositioneerd stonden opgesteld. Derhalve hebben wij ook onze bolide aangeschoven in de rij geparkeerde auto’s. Toen ik bezig was mijn fotohandel op te tuigen arriveerde min of meer gelijktijdig de jachtopzichter van dienst. Nadat hij de slagboom tot het rustgebied had geopend en met zijn terreinauto het gebied inreed, liet hij een diep (modder) rijspoor als  stille getuigen achter.

Ook het kapitale “Wolfstakhert” komt in draf over de witte-deken af op het lok-voer – Foto: ©Ton Heekelaar

Dubbel smullen

Met kwistige hand werd het lok-voer zo breed mogelijk gedeponeerd opdat zoveel mogelijk dieren hiervan konden profiteren. De jachtopzichter was nauwelijks met zijn lege emmer bij zijn geparkeerde dienstvoertuig teruggekeerd of wij zagen dat een tiental herten in draf over het maagdelijke sneeuwtapijt naar het uitgestrooide snoepgoed liepen. Dat was niet alleen heerlijk smullen voor het roodwild, doch ook voor de natuur-hobby-fotografen.

Strijd van de sterkste om een lekker hapje lok-voer op het Zwarte Veld – Foto: ©Ton Heekelaar

Wolfstakken

Direct herkenning van het kapitale hert met de zogenaamde “Wolfstakken”. In een later item daarover meer. Voor een lekker hapje heerst ook onder herten het recht van de sterkste. Gevolg een vechtpartij waarbij de sneeuw in het rond vloog.

Twee kapitale oudere herten dagen elkaar uit, rechts het “Wolfstak-hert” – Foto: ©Ton Heekelaar

Roodwild in winters landschap

Dat zijn de ultieme momenten waar de harde kern van natuurfotografen op staan te wachten. Ik zag dat o.a. Florus en Jannie van den Berg en Dinant van Weij hier zichtbaar van genoten. Evenals de sneeuw die aan de oogtakken van de geweien kleefde was welkom voor een extra foto item. Kortom, het was gewoon genieten van roodwild in een winter-landschap. Vanwege de extreme dooi inval zal het helaas van korte duur zijn…

Lees ook: Op de Wildbaan – Deel 23

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Jannie van den Berg:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/15/op-wildbaan-deel-22/