LB Famke… kleine stapjes bij een grote kudde!

Het kleine puppy-meiske LB Famke – Foto: ©Christien Mouw

Ineens was ze er, en had ik haar thuis aan de Schapendrift in Elspeet dicht bij me, mijn kleine puppy-meiske LB Famke, waar ik acht weken lang zo intens naar had uitgezien. Een diep gekoesterde wens is hiermee vervuld. Een droom is uitgekomen.

LB Famke in Elspeet – Foto: ©Carola Jansen

Nu kan ik dan eindelijk de kleine Famke, een nazaat van mijn trouwe herdersond Joss, de border collie uit Friesland, die mijn steun en toeverlaat is bij de kudde schapen, in de armen sluiten.

Christien met haar puppy op schoot – Foto: ©Evert Mouw

Joss, zichzelf volkomen opofferend in de meest benarde situaties die je je maar kunt indenken. De hoeder bij uitstek, aan wie je de kudde schapen met een gerust hart kunt overlaten en toevertrouwen. Joss, met zijn gouden karakter..!

Joss op de stoel in de auto – Foto: ©Christien Mouw

Niet zo verwonderlijk dus, dat ik daar graag een nakomeling van wilde hebben! Maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Want niemand die eenmaal een ‘Jossje’ had, wilde hem kwijt! Natuurlijk niet, volkomen begrijpelijk! Totdat de schaapherder uit Haarlem, John Jansen van de Lowlands Blacksmith, een nestje met jongen thuis had liggen van een dochter van Joss, ‘Close Bey’ genaamd. Uit dat nest heb ik nu een puppy. Ze lijkt uiterlijk al heel veel op haar grootvader, ik hoop dat ze ook de gouden eigenschappen van haar pake Joss heeft geerfd! En dat Famke net zo’n goede hoeder mag worden als hem!

Dierenliefde – Foto: ©Christien Mouw

Vrijdagmiddag tegen schemertijd heeft John de kleine Famke bij me thuis gebracht. Gelijk de volgende ochtend al heb ik Famke meegenomen naar de heide. Kan ze vast kennis maken met haar pake Joss, en met haar ‘zusje’ Blix, en met de kudde schapen.

Zonsopkomst in Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

De zon rees die morgen veelbelovend boven de horizon uit. Ik heb de auto even stil gezet. En heb vol verwondering gekeken naar dit majestueuze natuur fenomeen. Dankbaar, en intens gelukkig, vervolgden wij onze weg, die ons over heuvels en door dalen naar de schaapskudde leidde, die op een afgelegen terrein bivakkeert. De schapen stonden ons al op te wachten, en keken halsreikend naar ons uit.

De schapen stonden ons al op te wachten – Foto: ©Christien Mouw

Het eerste wat de kleine Famke deed toen ik haar de auto uit tilde, was schapenkeutels eten.
Vervolgens liep ze, onder het toeziend oog van pake Joss, in de richting van de flexnetten. Daar stak ze gelijk haar kopje door het gaas heen. Maar pake was op zijn hoede, en keek haar zeer bedenkelijk aan.

 

 

 

 

 

 

 

Ze rende naar mij toe. Ik stopte haar gauw in mijn schoudertas. Vanaf dit veilige plekje kon ze nu rustig kennis maken met de schapen en met Joss en Blix.
Het was gaan regenen. De wind wakkerde aan. Maar mijn kleine Friese bebe-girl trok zich daar klaarblijkelijk niets van aan! Ze is immers een stoere Friese Famke..!
Met ogen vol verbazing kijkt ze naar haar grootvader Joss. En je ziet haar denken: ‘Zo’n goede schapenhoeder als mijn pake Joss, wil ik ook graag worden…!” Ze valt bijna in slaap in mijn schoudertas.

Famke in de schoudertas – Foto: ©Christien Mouw

Vanuit haar ooghoeken, tuurt ze nog even naar haar pake Joss, dan vallen haar oogjes dicht. Ik omarm haar met de meest tere liefde. En druk haar stevig tegen mijn warme jas aan. Met mijn hoofd in de wolken loop ik verder. Geen wonder! Want Famke heb ik bij me. Een droom is uitgekomen…!

Schaapskudde met Chrstien en haar honden – Foto: ©Daphne van Zomeren

_______________________________________________________________________________________________

Van lammertijd tot lammertijd

In 2012 verscheen het prachtige boek “Van lammertijd tot lammertijd”, geschreven door Christien Mouw. We hebben nog een aantal exemplaren beschikbaar.

‘Herderin, daar moet je voor geschapen zijn’ is weleens gezegd tegen Christien Mouw, herderin van de schaapskudde van Elspeet.
Dat is zeker waar, maar wie dit boek leest, zal veel gaan begrijpen. Het leven met de schapen, de natuur en de seizoenen is voor Christien een levenswijze. Ze weet deze manier van leven zo mooi onder woorden te brengen, dat het een genot is om al lezend met haar mee over de heide te struinen.

Per maand beschrijft ze haar belevenissen met de kudde, en laat ze zien wat er in de natuur om haar heen gebeurt. Van december tot december, van lammertijd tot lammertijd: voel de wind, hoor de vogels en geniet mee van de haar zo dierbare schapen, een heel jaar lang!

Uitvoering: 160 pagina’s, hard kaft      U kunt het boek bestellen bij: BDU Uitgevers Barneveld,

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/30/lb-famke/