Luchtruim herindelen en dan pas Lelystad Airport open!

Eerst herindeling luchtruim; dan pas Lelystad Airport open’

EDE – Samen met collega’s uit andere provincies roept ChristenUnie fractievoorzitter Pieter Plug via een gezamenlijk opgestelde brief de onderhandelaars van een nieuw kabinet op om de openingsdatum van vliegveld Lelystad op te schuiven. ,,Wat ons betreft eerst een herindeling van het luchtruim en dan pas openstellen van het vliegveld, waardoor naar verwachting de overlast voor de inwoners van de Veluwe en Food Valley lager zal zijn”, aldus Plug.

Vliegtuigen moeten hoger om stiltegebieden op de Veluwe te beschermen – Foto: ©Louis Fraanje

Onverstandig besluit

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich, ondanks de kritische geluiden in de eerste termijn van het Algemeen Overleg, achter staatssecretaris Dijksma geschaard om de openingsdatum van Vliegveld Lelystad in april 2019 in te laten gaan. ,,Een onverstandig besluit”, zegt Plulg. ,,Vandaar dat we met een gezamenlijke brief vanuit verschillende fracties en provincies een oproep doen aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om het onderwerp aan de onderhandelingstafel te bespreken en het openstellen van Vliegveld Lelystad uit te stellen.”

Pieter Plug – Fractievoorzitter – Christen Unie – Foto: ©Provincie Gelderland

Zuinig op stiltegebieden

Plug: ,,De huidige indeling van het luchtruim biedt onvoldoende mogelijkheden om opstijgende en landende vliegtuigen hoger boven de Veluwe en de Food Valley regio te vliegen. Daarnaast moeten hierdoor de activiteiten op het gebied van parasport op vliegveld Teuge stoppen. Wat de Gelderse ChristenUnie betreft gaan we dus eerst het luchtruim herindelen zodat het vliegverkeer van en naar Lelystad hoger over Gelderland gaat vliegen en pas daarna vliegveld Lelystad openstellen. We willen als ChristenUnie zuinig zijn op onze stiltegebieden en het is belangrijk dat zo min mogelijk vlieghinder wordt ervaren zodat het prettig wonen, werken en recreëren blijft in Gelderland.”

Bron: Ede Stad

Lees ook: Vliegtuigen Lelystad over Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/04/luchtruim-herindelen-en-dan-lelystad-airport-open/