September… sprookjesmaand

Het lijkt of het met de zomer is gedaan…

Langs de weg door de heide ligt de schaapskudde… net een sprookje – Foto’s: ©Christien Mouw

Volkomen stil

Een kletterende regenbui, een paar woeste windvlagen gevolgd door een felle onweersklap, en dan ineens is het weer stil. Volkomen stil om ons heen. Een houtduif koert melancholiek. Een loodgrijze wolk trekt voorbij. Dampen stijgen op boven het verscholen veld. Dampen die nog na beven van schrik. September wat doe je ons aan…! Het lijkt met de zomer ineens helemaal gedaan.

De schapen staan daar veilig binnen de flexnetten – Foto: ©Christien Mouw

Zomershirtje en winterjas

Regen en wind bepalen het weerbeeld haast iedere dag. Grote witte wolkenbergen rijzen vanaf de horizon naar omhoog, en verdrijven de felblauwe lucht, waardoor het ineens ijskoud kan gaan aanvoelen. Bizar is dat! Een vlucht Wilde Ganzen trekt luid gakkend over, ze houden het hier al vroeg voor gezien. Geef ze eens ongelijk! Ik staar ze na. ‘Neem me mee op je vleugels’, fluister ik zacht. Brrrrrr…’t is best even wennen van m’n zomershirtje naar m’n winterjas!

Een vlucht Wilde Ganzen trekt luid gakkend over – Foto: ©Louis Fraanje

Wollen jasje

De kudde schapen verblijft ’s nachts nog buiten in het veld. Ze staan daar veilig binnen de flexnetten en hebben het best naar hun zin. Zij hebben geen last van de kou, want ze hebben een heerlijk wollen jasje aan, en een warm laagje vet op de huid.

Zij hebben geen last van de kou, want ze hebben een heerlijk wollen jasje aan – Foto: ©Christien Mouw

Bereikte resultaat

Moet je ze eens zien genieten, nu ze weer vrij overal mogen rond zwerven en grazen! De gemeente Nunspeet is dik tevreden over het bereikte resultaat dat de schaapjes deze zomer bereikt hebben met het kort houden van de aangewezen graasvakken.

De kudde onder het toeziend oog van de hondjes – Foto: ©Christien Mouw

Bravo aan de schaapjes, en, natuurlijk vooral niet te vergeten, aan de hardwerkende hondjes..! – Foto’s: ©Christien Mouw

Boeiend schouwspel

De gehele atmosfeer buiten ademt reeds het naderend herfstgetij uit. Je ruikt en ziet en voelt het overal om je heen. De struikheide verandert langzaam aan van een paarse naar een roestbruine tint. De zwaluwen groeperen zich boven de kudde, en maken zich gereed voor hun vertrek naar zuidelijke oorden. Een schitterend en boeiend schouwspel, om die acrobaten pijlsnel boven en tussen de schapen door te zien vliegen, al happend naar de duizenden insecten die zich daartussen bevinden .!

De zwaluwen groeperen zich boven de kudde – Foto: ©Christien Mouw

Magisch moment

Een magisch fenomeen doet zich voor als de zon even door het grijze wolkendek en de laaghangende nevels weet heen te dringen. Ze tovert daarmee duizenden goudgele glinsterdraden en druppels aan iedere tak en struik. En verzilverd ontelbare spinnenragjes, wiegend in de wind.

Duizenden goudgele glinsterdraden en druppels aan iedere tak en struik – Foto: ©Christien Mouw

Sprookjes…

Ik haal even diep adem. Ondanks de koude en de vroeg invallende herfst, is het toch bovenal genieten momenteel. Volop genieten van de kudde schaapjes terwijl ze rustig en tevreden grazen, de hondjes er werkend omheen, en de fraaie, bijzondere natuurverschijnselen die zich zo vlak om ons heen manifesteren. In September worden sprookjes werkelijkheid!

De vredig grazende schaapjes op de heide bij Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/27/september-sprookjesmaand/