Zwerftocht door de bloeiende Veluwse heide

De verhalenverteller – Foto: ©Fransien Fraanje

Uitgestrekte heidevelden, bossen, edelherten, reeën, zwijnen en schapen

Dat is voor ons de Veluwe ten voeten uit en daarom willen Fransien en ik u heel graag nog even – als toegift – meenemen naar de bloeiende heide op de Veluwe, want ook dit jaar was het voor ons weer echt genieten. De bloei van de heide kwam wat laat op gang, maar bleef ook heel lang mooi, vandaar dat ik nog even samen met u terugblik.

Natuurlijk heeft ieder seizoen zo haar bekoring, maar als de heide in bloei staat en wij over het uitgestrekte paarse tapijt mogen wandelen, dan zijn we de koning te rijk. De de bloeiende heide met haar heerlijke geur van honing zouden we niet graag missen.

Burlend edelhert aan de rand van de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Rauwe lokroep

Als er dan opeens een groot hert het bos uitkomt en aan de rand van de heide gaat staan burlen, dan kan de dag niet meer stuk, dat mag de lezer duidelijk zijn. De rauwe lokroep van de geweidrager galmt over de Veluwse heide en brengt ons in vervoering en vertelt ons dat het weer ‘bronsttijd’ is. Een geweldige ervaring die ieder jaar in september begint, maar dit jaar al heel voorzichtig in augustus een aanvang nam.  Achter het burlende hert stond nog een hert, maar deze bleef op gepaste afstand in het bos staan, blijkbaar uit respect voor zijn grotere broer.

Zijn bronstroep galmt over de Veluwse heide – Foto: ©Louis Fraanje

Hinde met haar kalf

Als ik de camera naar links draai, zie ik onder een oude vliegden een hinde staan, met voor haar een kalf dat ons van onder tot boven staat op te nemen. Waakzaam blijven, dat is belangrijk, want je weet maar nooit wat die twee mensen daar aan de rand van de heide van plan zijn. Nou, dat valt reuze mee en we genieten van dit schitterende beeld in de bloeiende heide van moeder en kind.

Onder een oude vliegden stond een hinde met haar kalf – Foto: ©Louis Fraanje

Flinke aantalsgroei

Het is misschien wel even schrikken, als er plotseling vanuit het niets een zwijn de heide op komt rennen, maar dat kan gebeuren, want deze zwartkielen zijn rijk vertegenwoordigd op de Veluwe. Deze ruige nozems met hun woeste uiterlijk geven het Veluwse landschap een extra dimensie, al zullen wij de flinke aantalsgroei wel in bedwang moeten houden, zodat het niet de ‘spuigaten’ uit gaat lopen. Meer daarover kunt u lezen op: Vereniging Wildbeheer Veluwe

Plotseling komt vanuit het niets een zwijn de heide op komt rennen – Foto: ©Louis Fraanje

Een bij vliegt van bloem tot bloem – Foto: ©Louis Fraanje

 

Bijen en honing

Zo zwerven we in gedachten over de heide en snuiven overal de heerlijke geur van honing, die zo kenmerkend is als de heide bloeit, dan komen de herinneringen aan vroeger weer boven.

Als kleine jongen ging ik altijd graag even naar de inmiddels overleden Imker en honingzemer Wout van ’t Land, die bij ons in de buurt woonde. Wij haalden daar de honing, die hij met zijn vele bijenvolken verzameld had.

Hij schepte dan met een grote pollepel de honing in een pot , die ik van huis had meegenomen en ondertussen vertelde hij met veel liefde over zijn bijen, eindeloos!

Als ik nu terugkijk op die kindertijd, dan besef ik eigenlijk pas goed, dat deze oude imker uit mijn geboortedorp Barneveld, met zijn prachtige verhalen over de boeiende wereld van de bijen, mijn leven heeft verrijkt.

Een rood-bruine reegeit valt wel op in de paarse heide – Foto: ©Louis Fraanje

Schitterend natuurmoment

Het geluk is ons vandaag goedgezind, want even verderop ontdekken we een reegeit, die natuurlijk heel duidelijk opvalt met haar rood-bruine vacht in de paarse heide. Als ze ons ziet staan, gaat haar kop wat hoger en tegelijkertijd draait ze haar oren naar voren en staan we een ogenblik ‘oog in oog’. Een schitterend ‘natuurmoment’ dat inmiddels op ons netvlies staat gebrand, want de geit blijft echt niet op ons staan wachten, maar gaat er met sierlijke sprongen vandoor!

Een eenzame zwerver op de bloeiende Veluwse heide – Foto: ©Fransien Fraanje

Groene heuvels

Wat voel je je dan toch een gelukkig mens, als je zo ‘onbekommerd’ over de grote stille heide kunt zwerven en dan tegelijkertijd even de zorgen van alle dag kunt vergeten. Zo zwerven Fransien en ik samen door bos en veld van het oude Staatswildreservaat en komen uiteindelijk aan de bosrand waar de prachtige heideheuvels van ‘t Leesten zich – als een panorama – uitstrekken. Tussen de bloeiende heide zien we een aantal Veluwse heideschapen grazen. Zo met de groene en paarse heuvels van de ‘Ugchelse Berg’ op de achtergrond, wanen wij ons – met een beetje fantasie – in de bergen van Zwitserland.

Veluwse heideschapen op de heide bij ‘t Leesten – Foto: ©Louis Fraanje

Herders en imkers

Net als de imkers met hun bijen, horen natuurlijk ook de herders met schapen op de Veluwse heide en gelukkig zijn ze nog niet verdwenen in de vaart der volkeren, daar kunt u regelmatig over lezen op onze weblog door Christien Mouw. Want… al zoveel traditionele beroepen en ambachten, waaronder ook de schaapherders en bosarbeiders, zijn zo langzamerhand verdwenen uit ons Veluwse landschap.

Daarom zullen we ons uiterste best moeten blijven doen om… datgene wat er nu nog over is van de uitgestrekte heidevelden te behouden, alsmede onze herders met hun kudde schapen en zeker niet als laatste in de rij, de imkers met hun bijen. Want… de oude Veluwenaren zeiden niet voor niets; “Zonder bij… geen hei” en “Als beloning geeft de hei haar honing” en als laatste “Zonder herder, kan de hei niet verder!”

_______________________________________________________________________________________________

U kunt ons nu ook op Facebook vinden! 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/23/zwerftocht-bloeiende-veluwse-heide/