Adembenemend schouwspel

Het dromerige landschap… op zondag

Het is nog vroeg in de morgen. De ochtendsluiers trekken langzaam op, de dag ontwaakt. Tere zonnestralen werpen hun brede harpen trillend over het dromerige landschap heen, waarin duizenden dauwdruppels in ontelbare kleuren liggen te fonkelen tussen de heidestruiken en tussen het gras. Een adembenemend schouwspel. Een ochtenmelodie. ‘t Is zondag vandaag…!

Duizenden dauwdruppels in ontelbare kleuren… – Foto: ©Christien Mouw

Lichtvoetig

De heide wenkt ons. Lichtvoetig als hinden struinen de pas geschoren schapen door het vlakke veld en over de glooiende heideheuvels. De veldleeuweriken jubelen het uit. Libellen zweven sierlijk boven het rimpelloze watervlak van een ven. De adem van de zomer hangt boven de heide. Nu de zon aan kracht wint, trekken ook de laatste nevels op, en verschijnt er een azuurblauwe lucht. Hoe zomers kan het zijn..!

Zijn dit wel onze schaapjes? – Foto: ©Christien Mouw

Kaalgeschoren kudde op de Elspeetse Heide – Foto: ©Christien Mouw

Jonge welpen

De beide hondjes hebben er zin in vandaag! Joss en Blix rennen als jonge welpen om de kudde heen. Ik let even goed op of ze in hun baldadigheid niet per ongeluk een schaap te pakken nemen, want die zijn nu extra kwetsbaar zonder hun wollen vacht. Mijn zorgen blijken overbodig te zijn, want ze kijken alleen maar verbaasd naar al die kaalgeschoren schaapjes, om vervolgens mij vragend aan te kijken… ‘Zijn dit wel onze schapen…?’

De honden hebben er zin in – Foto boven en onder: ©Christien Mouw

Felle zon

Midden op de middag is het flink heet geworden. De schapen schuilen weg onder de lage takken van een vliegden, om zich te beschermen tegen de felle zon. Joss, zoals altijd op zoek naar een achtergebleven schaap, gunt zich geen rust. Blix daarentegen vleit zich heerlijk tussen de bloeiende bloempjes van de dopheide neer, terwijl ze zichtbaar geniet van de geur die de roze bloempjes verspreiden.

De schapen schuilen onder een vliegden – Foto: ©Christien Mouw

Tussen de bloeiende dopheide – Foto: ©Christien Mouw

Het eerste paarse heidetakje

Verlangend kijken we ieder jaar weer uit naar het eerste paarse takje dat de struikheide kleurt. Ze zijn er inmiddels! Als je heel goed om je heen kijkt, kun je ook zo’n ontdekking doen. Nog even, dan zal de paarse vlakte zich weer voor ons uitstrekken, zover het oog kan zien..! Aan de schaapjes zal dat zeker niet liggen..! Zij doen dagelijks hun stinkende best het gras uit de heide weg te grazen, om zo de heide te doen terugkeren, waarmee zij tevens de waard- en drachtplanten van vlindersoorten en bijen in veiligheid stellen. Onmisbaar dus, zo’n schaapskudde op de heide! Intussen vleien de schapen zich neer, en gaan tevreden liggen herkauwen. M’n beide hondjes zoeken verkoeling in een ven. Ik zucht even diep. ‘Kon het maar altijd zomer zijn…!’

Het eerste paarse takje dat de struikheide kleurt – Foto: ©Christien Mouw

De beide hondjes zoeken verkoeling in een ven – Foto: ©Christien Mouw

De kudde bij het ven in de heide – Foto: ©Christien Mouw

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/26/adembenemend-schouwspel/