Verhalenvertellers op de Veluwe – Deel 2

Jenneke Vuijk, vrijwilligster van het eerste uur!

Jarenlang trokken verhalenvertellers van de Jac. Gazenbeekstichting over de Veluwe, daarmee waren zij destijds één van de eersten die buiten in de natuur van de Veluwe hiermee waren begonnen. Deze vertellingen in de ‘open lucht’, waren een enorm succes en trokken honderden luisteraars uit alle delen van Nederland naar de Veluwe.

Dat leverde de Jac. Gazenbeekstichting niet alleen op de Veluwe, maar ook landelijk, veel publiciteit op. Zelfs radio en televisie hebben er in die periode veel aandacht aan besteed. Mede doordat ook anderen het over gingen nemen en het allemaal teveel ging worden is men er mee gestopt.

De spits afbijten

Een groot aantal donateurs uit de begintijd van de Jac. Gazenbeekstichting zullen de naam Jenneke (Jet) Vuijk uit Otterlo, waar ze voorheen woonde, wel kennen. Zij beet de spits af met de vertellingen in 1995, daarnaast rectificeerde zij jarenlang ons blad “De Veluwenaar” en schreef ze ook verhalen. Inmiddels heeft ze alweer een flink aantal jaren geleden, de Veluwe verruild voor een droomplekje aan het water in de Betuwe.

De allereerste vertelling op de deel van boerderij “Het Bouwhuis” in Ede – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Jarenlange carrière 

Zij vertelde jarenlang, samen met anderen, oude Veluwse verhalen voor een groot en dankbaar publiek. De allereerste vertelling vond plaats op de deel van de oude boerderij Het Bouwhuis op Landgoed Kernhem te Ede. Een prachtige plek, die de sfeer van vroeger het dichts benadert, want ook Jac. Gazenbeek kwam hier regelmatig over de vloer.

Dit was het begin van een jarenlange carrière als ‘verhalenvertelster en niet alleen in Ede bij “Huize Kenhem”, maar ook bij het “Solse Gat” in het Speulderbos, de “Stenen bank” bij Garderen, de “Beerencamp” bij Nijkerk en de oude herberg “Woeste Hoeve”! Deze vertellingen werden altijd in de zomermaanden georganiseerd en trokken veel publiek, er waren vertelavonden bij die zo’n zestig tot soms wel meer dan honderd bezoekers trokken.

Ook verzorgde Jenneke rondleidingen in het Tegelmuseum te Otterlo – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Eigen stijl

Ook nam Jenneke naast de vertellingen, de taak op zich om alle teksten voor ons kwartaalblad “De Veluwenaar” te rectificeren, een flinke klus die ons veel werk bespaarde. Wat de PR van de Jac. Gazenbeekstichting betreft, deed ze ook interviews, zowel voor pers als radio etc. met raad en daad stond ze ons bij.
Of ze nu als gids in het Tegelmuseum te Otterlo stond of als vertelster ergens op de Veluwe in het bos, ze maakte er altijd echt iets bijzonders van. Daarbij had ze een geheel eigen stijl ontwikkeld, al dan niet aangevuld met haar eigen verhalen.

Bij Kernhem luisteren zo’n 60 tot 80 mensen naar de verhalen van Jenneke – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Stem van het hart

Uiteindelijk heeft ze samen met haar echtgenoot Hans Vuijk besloten om te verhuizen. Hoe mooi de Veluwe ook is, ze hebben een droomplekje in de Betuwe dicht bij de kinderen gevonden. Voor ons natuurlijk best wel jammer, maar de stem van het hart is vaak sterker dan al het andere en we gunnen het haar ten volle.

Inmiddels wonen ze alweer heel wat jaren in Heerewaarden en zijn ze al aardig ‘op ree’, zoals je dat op z’n Veluws zegt. Wij wensen Jenneke en haar man Hans nog heel veel gezonde en gelukkige jaren toe in hun prachtige plekje aan de Maas in de Betuwe!

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/07/jenneke-vuijk-vrijwilligster-eerste-uur/