Graasseizoen in volle gang!

Topdrukte voor de schapen en honden in het Elspeter veld…

Mijn bewakers – Foto: ©Christien Mouw

Het graassseizoen is in volle gang, het gras groeit terwijl je erbij staat, we zetten dan ook alle zeilen bij om dit met de ‘wollige grasmachientjes’ binnen de perken te houden.

Van de vroege ochtend tot de late avond kun je de schaapskudde in het Elspeter veld aantreffen, waar de herders met behulp van hun hondjes, de schapen binnen de aangewezen graasvakken zien te hoeden.

Topdrukte voor de hondjes! Want dat zijn onze beste collega’s in het veld. Zij verdienen aan het eind van de dag niet alleen een pluim, maar bovenal een extra kluif! Wat zouden we immers zonder onze trouwe viervoeters kunnen beginnen? Niets toch zeker!

De schaapskudde in het Elspeter veld onder bewaking van de hond – Foto: ©Christien Mouw

Bij het krieken van de dag.

Bij het krieken van de dag verlaten we de kraal op de heide. Mijn beide hondjes Joss en Blix halen de schapen vanachter uit de kraal op, en drijven de schapen de hei over. Het hoeden kan beginnen!

De wijze Joss – Foto: Christien Mouw

Het weerwolfje Blix – Foto: ©Christien Mouw

Toptalent

Joss, de geboren herder en hoeder bij uitstek, neemt gelijk een strategisch stelling in, waardoor de schapen precies die kant uitlopen, die hij ze daarmee aangeeft te gaan. Hij hoeft daarvoor alleen maar te kijken, en dwingt hiermee respect en ontzag af. Zonder te blaffen, zonder commando’s, en zonder kapsones. Jossje hoedt! Joss is een toptalent, die zijn eigen hersens gebruikt.

Blix kan ook heel eigenzinnig haar eigen gang gaan – Foto: ©Christien Mouw

Eigenzinnig

De kleine jonge Blix ziet het hoeden van de kudde schapen meer als een spelletje. Ze draait haar pootje er niet voor om, de kudde schapen binnen een mum van tijd bij elkaar te drijven. Zo spannend toch zeker..? Dit vrolijke en vriendelijke hondje kan ook heel eigenzinnig haar eigen gang gaan, maar zodra ze ziet dat het menens is, komt ze braaf naar me toe lopen. Ze heeft alles door, en voelt me haarscherp aan, dit kleine pientere weerwolfje!

Blix kijkt me apetrots aan…

– Foto’s: ©Christien Mouw

Ze vindt het ook heel cool als ze bemerkt dat ze respect weet af te dwingen bij de schapen en kijkt me apetrots aan, als ze ziet dat het werkt..!

De schapen gaan in de nachtkraal – Foto: ©Christien Mouw

Bij het vallen van de avond.

De gloed van de avondzon belicht het Veluws landschap en beschijnt de witgewolde ruggen van de schapen. Beide hondjes worden moe. De schapen krijgen dorst. Een groep vogels trekt over op weg naar hun slaapplaats. Tijd, om rustig herwaarts naar de nachtkraal te keren.

Water is onmisbaar voor de schapen – Foto: ©Chrsitien Mouw

Lees ook: Schaapscheerdersfeest in Elspeet

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/06/23/graasseizoen-volle-gang/