‘De lammeren mee de hei op!

De kudde schapen blijft buiten in de kraal

 

Het is inmiddels half mei en eindelijk lijkt de kou te zijn verdreven en de lente te zegevieren. Het lang verwachte moment waarop we de lammeren mee de hei op kunnen nemen lijkt aangebroken te zijn.

De weersvoorspelling voor de komende dagen is gunstig, dus wordt het besluit genomen om de kudde schapen, inclusief de lammeren, voortaan buiten in de kraal te laten overnachten.

Het is vanmorgen de laatste keer dat de schapen vanuit de schaapskooi vertrekken, waar ze nog dagelijks bijgevoerd werden met mais en brok en kuilvoer.

De schaapskudde in de vertrouwde omgeving van de schaapskooi – Foto: ©Christien Mouw

Geblaat en gebler..!

Het grote avontuur voor de lammeren breekt aan! Zij zullen vandaag vanuit de voor hun zo vertrouwde omgeving van de schaapskooi waarin ze geboren zijn, verlaten, en de grote wijde wereld intrekken! Wat werd het een spannende dag voor de jonge aanwas! Het geblaat en gebler was de hele ochtend niet van de lucht. Moeders riepen luid blatend hun kinderen, en kinderen riepen luid mekkerend hun moeders. Onophoudelijk galmde dit concert over het overigens zo stille veld.

De schaapskudde op de heide – Foto: ©Christien Mouw

Nieuwe indrukken

Onwennig stapten de lammetjes door de heidestruiken heen. Het was vermakelijk om te zien hoe hoog ze hun pootjes optilden voor al die harde takjes, die toch echt heel anders aanvoelden dan het zachte stro in de schaapskooi!

De boomstronken werden besnuffeld en aanvankelijk met argwaan bekeken. En ook dat ‘rare’ zand kenden ze niet, dat zo kriebelt tussen je hoefjes. Wat een nieuwe indrukken deden de lammetjes deze morgen op!

De honden houden de kudde goed in de gaten – Foto: ©Christien Mouw

De herdershonden

Maar niet alleen voor de lammeren, ook voor mijn beide trouwe herdershonden was het wel even wennen deze ochtend. Met grote ogen bekeken ze dat kleine mekkerende grut dat voortdurend van het pad afliep of achter dreigden te blijven omdat ze moe werden. Met onophoudelijke aandacht en in uiterste concentratie hielden ze hun blik op de lammeren gericht, en grepen gelijk in zodra ze dachten dat dit nodig was. Joss zijn tactiek daarbij was om een lam even strak aan te kijken of het even zacht bij de vacht te pakken, wilde het beestje niet luisteren. Blix daarentegen kefte tegen een tegenstribbelend lam, of gaf het lam even een duwtje in de zij. Wat hebben ze beiden hun best gedaan om de lammetjes bij de kudde te houden. Een vet compliment voor mijn twee trouwe kameraden is hier op zijn plaats!

De honden doen hun uiterste best – Foto: ©Christien Mouw

Graasseizoen begonnen!

Zij het dan laat dit jaar, maar komen doet het! Na enkele zomerse dagen, met na afloop een fikse regenbui, zien we het gras volop ontspruiten. Hier zijn niet alleen de volwassen schapen, maar ook de lammetjes gek op! We zullen de komende tijd, de ons aangewezen vakken weer intensief gaan begrazen met de kudde schapen, en daarbij trachten de groei van het pijpestrootje in te dammen, de vergrassing tegen te gaan, zodat de groei van jonge nieuwe heideplantjes weer een kans kan gaan krijgen!

De aangewezen vakken worden intensief begraasd met de kudde schapen – Foto: ©Christien Mouw

Viaduct

Een van de opdrachten is ook om de jonge opslag van bomen en struiken in de omgeving van het Viaduct weg te grazen (zie foto’s onder), zodat het zicht vanaf de Nunspeterweg vrij blijft. Nu, deze taak hebben de schapen naar grote tevredenheid volbracht! Het was genieten vanmorgen om de schapen en de lammetjes zo te zien smullen van al dat jonge verse groen, waar ze zich rijkelijk te goed aan deden!

 

Lammetjes snel moe

En dan, ineens, wanneer de lammetjes hun buikjes helemaal rond hebben gegeten, zie je ze moe worden. Ze schuilen bij hun moeders weg, of kijken hun moeders vragend aan. ‘Mama, we willen gaan slapen, we zijn nu zo moe!’ Tijd voor de herder om de kraal op te gaan zoeken. Wat was het een schitterende dag! Geen wonder, want wat kan er in het leven van een herder nu mooier zijn, dan de lammeren mee de hei op te nemen?

De lammeren mee de hei op – Foto: ©Christien Mouw

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/25/lammeren-mee-hei-op/