Veluwe – Plezier rondom de schaapskudde

Stroom bezoekers op de Lammetjesdag…

We hebben prachtige weken achter de rug, waarop we met vreugde terugkijken. Er is veel gebeurd rondom de Elspeter schaapskudde, die volop in beweging is. Tijdens de Lammetjesdag, mochten we ons verheugen over een doorlopende stroom van bezoekers, die onafgebroken de jonge aanwas kwam bewonderen. De kleintjes hebben genoten van de lammetjes die ze naar hartenlust mochten knuffelen. Deze speciale dag was immers in het bijzonder voor al dat kleine dartele ‘spul” georganiseerd: de kindjes en de lammekes!

Kleine jongen met een lammetje – Foto: ©Tjaard Heikens

Luierlammekens

Tegen het einde van de lammerperiode, bleken er enkele moederschapen te zijn, die geen melk voor hun lam hadden. Wij kenden wel een paar adressen, waar we deze lammetjes naar toe konden brengen en in goede handen wisten. Aan deze mensen durfden we de lammetjes met een gerust hart toe te vertrouwen, in de weet dat ze geen liefde, aandacht en zorg tekort zouden komen. Ook in de grote Pastorie waren er twee leblammetjes van harte welkom bij de dominee en zijn vrouw Ada van Kooten.

Pak luiers

Toen de dominee hoorde dat zijn vrouw zich over twee lammetjes zou gaan ontfermen, is hij naar een gezin toegelopen, waarvan hij wist dat daar net een baby geboren was. Hij belde aan, deed zijn verhaal, en vroeg vervolgens om een pak luiers! Die kreeg hij van de kersverse vader spontaan mee naar huis! Daar liep dominee van Kooten, met een groot pak luiers onder zijn arm, mee naar de pastorie terug. Ada was er enorm blij mee. Nu poepten ze het vloerkleed niet onder. Behendig deed ze de beide ‘lammekens’, zoals Ada ze placht te noemen, een luiertje om. Ook gaf ze het tweetal een mooie naam. Lena en Anna zouden ze gaan heten. Nadien werd het tweetal ook wel ‘de luierlammekens’ genoemd.

De twee luierlammekes- Foto: Marieke van Kooten

De twee luierlammekes- Foto: ©Gerdien van Kooten

Nathalie in keuken pastorie - Foto: Marieke van Kooten

Nathalie in de keuken van de pastorie – Foto: ©Gerdien van Kooten

Onvergetelijk moment

Op een dag trok een vriendin en toekomstig herderin met me mee de hei op met de kudde schapen. Ik vertelde Nathalie Lakeman over de twee lammekens, en we besloten ’s middags samen langs de pastorie te gaan, om te zien hoe de beide leblammekens het maakten. We werden allerhartelijkst ontvangen, en Ada van Kooten legde Nathalie gelijk een leblammetje in haar armen, wat ze het flesje mocht geven. Dit zou voor Nathalie een onvergetelijk moment van intense vreugde en ontroering worden..!

In de regen met de schapen op de heide, voor aan Elly, Christien en Marthe – Foto: ©Evert Mouw

Plezier in de stromende regen

Het goot van de regen en er hing mist. Bepaald niet een dag die je zou uitkiezen om mee de hei op te gaan, nietwaar! Toch hadden we vandaag twee sportieve mensen mee op pad, die desondanks genoten hebben van hun tocht over de heide. Het waren Elly Bakker, ja, u hebt het goed: onze trouwe supporter uit het Radbout ZH te Nijmegen, verpleegster op de afdeling Neonatologie.

En een geïnteresseerde studente van de Universiteit van Wageningen, Marthe genaamd, die zich in de schaapskudde en in het landschap verdiept. Elly trof tijdens onze zwerftocht door de heide tot haar grote verbazing een bovenkaak van een edelhert aan. Dat was toch wel even een gelukstreffer! Wie zou vermoeden dat de regen de stemming zou drukken, heeft het mis! Wat hebben die twee een plezier beleefd, aan de schaapjes, de beide hondjes, de ruige regen en de woeste wind. Prachtig toch!

Elly met de hertenschedel en ik – Foto: ©Evert Mouw

Sjarinka en Chuck met schapen en beide hondjes – Foto: ©Elly Bakker

Blauwe Gerrit

Chuck en Sjarinka, en de serie prentenboeken over ‘Blauwe Gerrit’; zegt het u wat? Nog niet, nu dan gaan we ze graag even aan u voorstellen. Chuck en Sjarinka zijn twee artistiek begaafde mensen, die samen met Sander Goudzwaard meewerken om deze bijzondere serie boeken tot stand te laten komen, waarvan er binnenkort weer een nieuw deel zal verschijnen, dat de welluidende titel draagt: “De avonturen van ‘Blauwe Gerrit’ en het mysterie van de verdwenen schapen’.

De magie van het hoeden

Ook zij trokken die ochtend met ons mee de hei op, om enkele sfeervolle opnames te maken van de kudde schapen, die dromerig langs het schemerige bospad trok, terwijl we ze in de richting van de heide aan het hoeden waren. De nevel en het druilerige regen die er hing in het Veluwse bos, inspireerden hun, net als ‘de magie van het hoeden’, zoals zij dat zo mooi onder woorden wisten te brengen!

En dat niet alleen. Ook de beide honden hadden hun fascinatie. Zowel mijn kleine ‘drijver’ Blix, maar bovenal toch mijn ‘hoeder’ Joss, de eigenzinnige Fries, die zijn eigen hersens volgt, en die onafgebroken zijn blik op de kudde schapen gericht hield.

Dit heeft zo’n indruk op hun beide gemaakt, dat ze een speciaal portret van Joss gemaakt hebben voor in hun nieuwe boek. Ik kan niet wachten het te zien!

Lammetjesdag

We hebben dit jaar wel een heel bijzondere en gedenkwaardige Lammetjesdag beleefd. Ik ga het u graag allemaal in vogelvlucht vertellen. We hebben hiervoor gesproken over de makers van de boekenserie ‘Blauwe Gerrit’, die tevens te gast waren op de lammetjesdag, en die ’s middags voor de kinderen in de veldschuur hun film over Blauwe Gerrit vertoonden. Heel geboeid zaten de kleintjes, maar ook hun ouders en grootouders, naar dit bijzonder sfeervolle Veluwse ’sprookje’ te kijken. Ook de directeur van het Noord Veluws Museum, Erik Stotijn, is op de uitnodiging ingegaan, en heeft een middag lang genoten tussen de lammetjes in de schaapskooi en van de film die gedraaid werd in de veldschuur.

Het verhaal en de film in de veldschuur...

Het verhaal en de film in de veldschuur…

– Foto’s: ©Jan Kapaan

Iran en Afghanistan

Kwamen er mensen vanuit heel Nederland speciaal voor deze lammetjesdag naar de schaapskooi van Elspeet toe, zelfs vluchtelingen afkomstig uit Iran en uit Afghanistan, waren er met een busje vanuit Doorn, en Lelystad en Soest en Amsterdam, speciaal voor naar Elspeet gekomen. Een moeder, samen met haar dochtertje, onlangs vanuit het Verre Oosten, de stad Kabul, naar Nederland gevlucht, kon haar geluk niet op, toen ze tussen de schaapjes in de schaapskooi stond, waar de kinderen op beschuit met muisjes werden getrakteerd en een beker chocolademelk kregen aangereikt. Ook konden de kinderen een gasballon oplaten met hun naam erbij vermeld! Schuchter kwamen moeder en dochter binnenlopen, om vervolgens aan het eind van de middag, zielsgelukkig, en met stralende ogen, de kooi haast niet meer te willen verlaten.

Kabul moeder/dochter- Foto: ©Tjaard Heikens

Vluchtelingenuit Iran en Kabul – Foto: ©Tjaard Heikens

Met Foroogh uit Iran – Foto: ©Gerrit Mulder

Verjaardag vieren tussen de lammetjes!

Onze geliefde vluchtelinge ‘Morgan’ genaamd, afkomstig uit Iran, had een grote taart meegenomen.Zij wilde graag haar verjaardag op deze speciale Lammetjesdag vieren, tussen de schapen, in de schaapskooi.

Morgan en Christien – Foto: ©Gerrit Mulder – Zie foto rechts >>

Wat een feest en wat een vreugde! De dag kon voor haar niet meer stuk, toen ze op de strobalen in de veldschuur zat, en taart en eten uitdeelde om samen met elkaar, en haar vriendin Foroogh, tussen de lammetjes haar verjaardag te vieren!

Muziek in de schaapskudde!

Ach, lieve mensen, mijn pen kan ik wel laten vloeien, ik kom niet uitgeschreven over hoe prachtig en rijk en wereldwijd de schaapskudde van Elspeet bruggen slaat en mensen, groot en klein, gelukkig maakt, en met elkaar verbindt. Is dat nu niet het mooiste wat er is, ja toch zeker!

Jachthoornblazers op de Lammetjesdag 2017 - Foto: Tjaard Heikens

Jachthoornblazers op de Lammetjesdag 2017 – Foto: ©Tjaard Heikens

Herderin Ada van Kooten

De beide leblammekens die grootgebracht worden op de pastorie, groeien als kool. Vandaag, op de eerste Lentedag, besloot Ada van Kooten, om Lea en Anna kennis te laten maken met de schaapskudde. Zouden ze de kudde volgen, zo vroeg Ada zich af, en hoe zouden ze op de schapen reageren. Het was prachtig, zonnig weer, en dochter Gerdien trok met haar moeder mee, om foto’s te maken. Lea en Anna droegen een luiertje, want die zouden straks weer in de auto mee terug naar de pastorie gaan.

Ada van Kooten met de twee lammetjes voor de schaapskudde – Foto: ©Gerdien van Kooten

Joss een herder en hoeder

Het werd een hilarische ochtend, waar we allemaal veel plezier aan beleefden. De twee luierlammekens volgden Ada aanvankelijk op de voet, maar weldra werden ze toch iets vrijer. Ze genoten zichtbaar van alle belangstelling die ze kregen, en keken verbaasd naar mijn twee hondjes. Joss verloor het tweetal geen seconde uit het oog, hij wilde ze voortdurend naar de kudde toe drijven. Joss bewees vanmorgen maar eens weer, een herder en hoeder bij uitstek te zijn.
En Ada van Kooten zelf, genoot als geen ander! Ach Christien, zei ze, het leven is vaak zo hard, laten we deze idyllische momenten maar een beetje koesteren.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/23/plezier-rondom-schaapskudde/