Lente in aantocht…

Cracieuze Kleine Vos - Foto: JGS

Cracieuze Kleine Vos – Foto: ©JGS

Meer informatie  “Lammetjesdag” onderaan dit artikel!

__________________________________________________________

‘Koning Winter’ deelt hier en daar nog enkele rake klappen uit

Hoewel ons land zich momenteel weer eventjes onder invloed van een koudegolf bevindt, en ‘Koning Winter’ hier en daar nog enkele rake klappen weet uit te delen, breekt langzaam aan de lente toch ruim baan. Het is tenslotte nog maar februari, dus zo verwonderlijk is dat niet!

Eerste vlinder

Het was op 2 februari jl precies om twee uur namiddag, dat ik de eerste vlinder voorbij zag vliegen. Een gracieuze ‘Kleine Vos’ sloeg haar vleugeltjes wijd uit en ving al vliegend de warmte van de zonnestralen op, waarin ze zich koesterde. Ik keek haar verbaasd na, en weg was ze alweer.

Wilde ganzen

Op diezelfde fraaie februaridag was ook de vinkenslag niet van de lucht. Terwijl de schapen rustig de hei over graasden, zichtbaar genietend van de zuidenwind, de wolken en de blauwe lucht, trokken er tientallen vluchten wilde ganzen over. Ze kwamen terug uit het zuiden, en vlogen in noordelijke richting. ‘Welkom thuis…riep ik ze verheugd toe. Laat maar komen, die lente, we kunnen niet wachten!’

Trokken er tientallen vluchten wilde ganzen over - Foto: ©Louis Fraanje

Trokken er tientallen vluchten wilde ganzen over – Foto: ©Louis Fraanje

Sneeuwklokjes

Ook de sneeuwklokjes heffen hun tengere steeltjes reeds dapper boven de hard bevroren wintergrond uit. Met hun sneeuwwitte kopjes klingelen ze ons vrolijk het voorjaar toe. De herfstblaadjes die hun omringen leggen ze het zwijgen op.’ Kijk ons nu toch’, klingelen de klokjes buigzaam en trots!

Sneeuwklokjes met tengere steeltjes – Foto: ©Christien Mouw

Grote Bonte Specht – Foto: ©Ger de Vries

Trommelende spechten

In het bos roffelen de Grote Bonte Spechten er vlijtig op los. Je hoort ze reeds van verre driftig op het dorre hout trommelen.
En roofvogels zoals de buizerd, beschrijven al hoger vliegend, steeds bredere cirkels tegen een strakblauwe lucht. Majestueus hun grote vleugels uitslaand, zweven ze onophoudelijk tussen hemel en aarde. Wat een formidabel en indrukwekkend schouwspel! Heeft u hun balts-roep ook al gehoord?

Majestueus zijn grote vleugels uitslaand, zweeft de buizerd tussen hemel en aarde - Foto: ©Louis Fraanje

Majestueus zijn grote vleugels uitslaand, zweeft de buizerd tussen hemel en aarde – Foto: ©Louis Fraanje

Onverwachts

Het nieuwe leven dat zich reeds aankondigt staat te popelen om in volle pracht tot bloei te komen, en wacht vol ongeduld het moment af tot dat ‘Koning Winter’ definitief zal zijn geweken. Maar oh… oh… die keert steeds weer heel eventjes terug en slaat onverwachts ineens weer meedogenloos toe. Dan staan al die geopende bloemknopjes te rillen van de kou op hun tengere steeltjes, en laten hun gesloten bloemenhoofdjes zwijgzaam hangen. Wat zouden de reeds ontloken blaadjes aan de knoppen van vlier en hazelaar weer dolgraag even in hun veilige warme winterjasjes terug willen kruipen.

De reeds ontloken blaadjes aan de knoppen van de hazelaar - Foto: ©Christien Mouw

De reeds ontloken blaadjes aan de knoppen van de hazelaar – Foto: ©Christien Mouw

Achterblijvers

De moederschapen gaan nog niet zo lang mee de hei op, slechts drie uurtjes in de ochtend, want hun lammetjes, die inmiddels allemaal geboren zijn, en in de schaapskooi achterblijven, kunnen nog niet zo lang zonder de moedermelk. Ze springen en dansen vrolijk in de schaapskooi rond terwijl hun moeders van huis zijn.

De schaapskudde op een winterse februaridag in de sneeuw - Foto: ©Fam. van Eekelen

De schaapskudde op een winterse februaridag in de sneeuw – Foto: ©Fam. van Eekelen

Alle ruimte

Ze hebben nu even alle ruimte voor zichzelf alleen en dat vinden ze maar wat leuk! Maar vooral niet te lang! Al gauw worden de jonge borelingen moe van al dat gedarteld en gestoei met elkaar, en gaan tegen een ruif of tegen een wand van het schot aanliggen. Of vleien zich heerlijk neer in het verse stro. Ze wachten tot mama weer thuis komt, en sukkelen wat in slaap. Meeree…meeeee klinkt het zacht op meewarige toon.

De jonge borelingen moe van al dat gedarteld en gestoei met elkaar - Foto: ©Nella Karreman

De jonge borelingen moe van al dat gedarteld en gestoei met elkaar – Foto: ©Nella Karreman

Allemaal tegelijk

Als dan de moeders weer-keren en de slimste lammetjes dit al op meters afstand horen doordat hun moeders van verre reeds blaten naar hun jong, ja, dan ineens zijn alle lammetjes klaarwakker. Ze staan in een mum van tijd op, en rennen in volle vaart naar de deur van de schaapskooi toe. Allemaal tegelijk! Daar doorheen zullen immers straks hun moeders naar binnen komen! De herder krijgt nauwelijks de kans de deur van de kooi te openen en zou zonder de hulp van de hond niets kunnen beginnen. Want de moederschapen zijn nu niet meer te houden! Ze stormen op de deur van de kooi af en blaten zo hard, alsof hun leven ervan afhangt! Het ‘moment suprime’ nadert:

Schaapherder Christien met haar kroost in de schaapskooi – Fotograaf onbekend

Want als de deur van de schaapskooi geopend wordt, stormen de schapen naar binnen, en is het oorverdovend geblaat minutenlang niet van de lucht zolang als moeder en kind elkaar luid mekkerend zoeken. Fantastisch, wat een beleving, iedere dag opnieuw! Wij herders genieten daar met volle teugen van!

Een oorverdovend lawaai, als moeder en kind elkaar luid mekkerend zoeken - Foto: ©Fam. van Eekelen

Een oorverdovend lawaai, als moeder en kind elkaar luid mekkerend zoeken – Foto: ©Fam. van Eekelen

Lammetjesdag in Elspeet

En dat kunt u straks ook komen doen, op de Lammetjesdag in Elspeet, die wij speciaal voor u daarvoor gaan houden!
Op D.V. zaterdag 25 februari 2017 bent u van harte welkom in de Elspeter schaapskooi, aan de Stakenbergweg 6, van 11.00 tot 16.00 uur. Opgeluisterd door de Jachthoornblazers, warme chocomel en koffie, beschuit met muisjes, warme worst, dartele lammetjes knuffelen, een fotowedstrijd en nog veel meer feestelijkheden zullen daar plaatsvinden. U komt toch zeker ook?

De herders, en in het bijzonder natuurlijk de lammetjes…heten u van harte welkom! – Foto: ©Christien Mouw

Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/18/lente-in-aantocht/