Borelingen in de schaapskooi

1-710140-maan-kopie-1024x805 Schaapskooi Elspeet

De schaapskooi in Elspeet – Foto: ©Fransien Fraanje

De eerste lentebode 

Midden in de winternacht werd in de schaapskooi van Elspeet het eerste lammetje geboren..! Terwijl buiten de sneeuwvlokken gestaag naar beneden dwarrelden, die een witte wereld rondom de schaapskooi toverden, kondigde zich binnen in de schutse van de warme schaapskooi, de eerste lentebode aan: er werd een lammetje geboren!

De eerste boreling in het verse stro – Foto: ©Christien Mouw

Eerste boreling

Veilig in het verse stro lag daar de eerste boreling van de Elspeter schaapskudde stilletjes en tevreden dicht onder de adem van het moederschaap te slapen. Af en toe verbrak een zacht gemekker de serene stilte van de nacht, dat gelijk beantwoord werd door een liefdevol geblaat: ‘Ik ben dicht bij je, wees maar gerust.’

Levenslicht

Weldra volgden er meer geboortes en mochten er in de schaapskooi binnen enkele weken tijd tientallen borelingen het levenslicht aanschouwen. Terwijl ik dit verhaaltje aan het schrijven ben, gaan we op naar de 80 lammeren.

Iedere geboorte is een wonder…

Foto’s: ©Chrstien Mouw

 

 

Tientallen borelingen zagen het levenslicht - Foto: Christien Mouw

Tientallen borelingen zagen het levenslicht – Foto: ©Christien Mouw

Trots en waakzaam

De geboortes verlopen tot nu toe zeer voorspoedig. Een reden tot grote vreugde en dankbaarheid! Iedere geboorte is een wonder. Te aanschouwen met hoeveel liefde het moederschaap haar lam omringd en zorgzaam toekijkt als er gevaar dreigt, dat kan geen mens ter wereld onberoerd laten. Trots en waakzaam is de houding en de blik in de ogen van het moederschaap. Wat een uitstraling, prachtig toch, nietwaar?

Met veel liefde omringd het moederschaap…

 

Ooi en lam

… haar lam – Foto’s: ©Christien Mouw

 

iSchaapskooi is speeltuin

Na een paar dagen mogen de moederschapen met hun lammetjes weer uit de kraamhokken, en dat is een feest. Nu gaan de lammetjes met elkaar spelen. De schaapskooi is hun speeltuin, waarin ze van alles beleven. Ze gaan al snel op avontuur uit. Soms is er een lammetje bang. Ze mekkert angstig. Klaaglijk klinkt het: “Mama, waar ben je?”
Maar dan fluistert haar vriendinnetje haar troostend en geruststellend in het oor: “Je hoeft niet bang te zijn, mama is dicht bij je. Ga je mee verstoppertje spelen?”

 

Nieuwe indrukken

Ze springt behendig over de ruggen van de rustende schapen heen, en zakt met haar pootjes diep weg in de dikke wintervacht. Verwondert kijkt ze op. “Hé, wat is dit nu voor een tante, heb ik die nog niet eerder gezien?” Ach, en dan ineens wordt ze moe van al die nieuwe indrukken en van al dat gehuppel en gespring. Je bent ook nog maar zo klein..! Even veilig tegen mama’s vacht aankruipen…

Even veilig tegen mama aankruipen – Foto: ©Christien Mouw

Joss de herdershond

Alles is nieuw voor de pas geboren lammetjes en voortdurend ontdekken de borelingen nieuwe dingen in de schaapskooi. Soms kan dat heel spannend zijn. Want wat voor dier ligt daar nu achter in de schaapskooi? Het maakt de lammetjes heel nieuwsgierig, en met elkaar gaan ze erop af. Daar ligt Joss, de herdershond. Hij kijkt waakzaam toe of alles wel goed gaat. Hij waakt ook over de lammeren, de nieuwe aanwas, waar hij nu al kennis mee maakt, voordat ze in de lente met hun mama’s mee zullen trekken de heide op. Ook de herdersstok vinden de lammetjes heel interessant. Het wordt allemaal met grote aandacht bekeken. Wat een leuke tafereeltjes spelen zich af in de schaapskooi. Je kunt er haast niet bij wegkomen, want je wilt er eigenlijk niets van missen!

Joss, de herdershond kijkt waakzaam toe of alles goed gaat – Foto: ©Christien Mouw

Lied van de wind

Het wordt opnieuw donker buiten. De avond daalt. De maan gluurt door een kier van het bovenluik van de schaapskooi naar binnen. Ze werpt haar zachte schijnsel over het dromerige lam, dat luistert naar het lied van de wind, die haar toefluistert dat er morgen als ze wakker wordt, weer een nieuwe dag begint….

********************************************************************************************************************************************

 Lammetjesdag
Bent u verlangend om ook zelf een kijkje in de schaapskooi te komen nemen. En zou u graag met eigen ogen de dartele lammetjes willen aanschouwen en knuffelen?  Dat kan! U bent van harte welkom op de Lammetjesdag in Elspeet, die zal worden gehouden op D.V. 25 februari om 11.00 tot  16.00 uur in de schaapskooi aan de Stakenbergweg 6 te Elspeet. Neem vooral ook kinderen mee, want het is een fantastisch festijn, voor groot en klein!

Attracties
foto maken● Kinderspeelhoek in de kooi
● Warme chocolademelk, sinas en broodjes warme worst
● Leuke producten van en over schapen
● Jachthoornblazers

Lammetje adopteren?  Voor € 20 adopteert u een lammetje.

Wie maakt de mooiste foto? 

Neem uw fototoestel mee en stuur uw mooiste foto in. U maakt dan kans op een leuke prijs. Deelnameformulieren zijn verkrijgbaar bij de ingang van de schaapskooi.

Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/01/18/borelingen-in-de-schaapskooi/