Kerst in het stille veld

Winterse sfeer roept een romantisch beeld op

Het is nog schemerdonker als we op deze koude winterochtend de schaapskooi naderen. Het heeft vannacht licht gevroren, en eventjes, heel eventjes maar, ook zachtjes gesneeuwd. Net genoeg om buiten een winterse sfeer te scheppen. Het roept een romantisch beeld op, dat op menig Kerstkaart staat afgebeeld. Het eenvoudige beeld wat ik hier voor ogen krijg, raakt me evenzeer, en met meer diepgang.

De schaapskooi, waarbinnen de schapen een schuilplaats vinden bij sneeuw en hagelbuien, bij kletterende regen en stormgetij, staat daar zo rotsvast, veilig en vertrouwd. Een dun laagje sneeuw siert de brede rieten kap, en er ligt sneeuw aan weerskanten van het pad. Mijn hond Joss loopt vast vooruit over dat pad naar de deur van de schaapskooi. Vragend, en met een blik vol ongeduld, kijkt hij me aan. Hij kan niet wachten tot hij de schapen uit de schaapskooi mag gaan drijven.

Vragend, en met een blik vol ongeduld, kijkt Joss me aan - Foto: ©Christien Mouw

Vragend, en met een blik vol ongeduld, kijkt Joss me aan – Foto: ©Christien Mouw

Kerstlichtjes

Als we door het geopende bovenluik een blik naar binnen werpen, krijgen we een mooi Kersttafereeltje te zien. Er ligt een wit laagje sneeuw op de bovenrand van de onderdeur, daarachter staan de schapen ons al geduldig op te wachten. Ze kijken schuin achterom als ze ons aan horen komen, om ons vervolgens te begroeten met hun uitnodigend geblaat. Het lijkt alsof er achter in de schaapskooi Kerstlichtjes branden, dat zijn de ogen van de schaapjes die oplichten in de donkere stal. Ik open de beide staldeuren, terwijl Jossje zich behendig langs de dik bewolde schapenlijven naar achteren manoeuvreert, om de kudde schapen naar buiten te drijven.

Het lijkt alsof er achter in de schaapskooi kerstlichtjes branden - Foto: ©Christien Mouw

Het lijkt alsof er achter in de schaapskooi Kerstlichtjes branden – Foto: ©Christien Mouw

Bewonderenswaardig

De kudde komt de kooi uit lopen - Foto: ©Christien Mouw

De kudde komt de kooi uit lopen – Foto: ©Christien Mouw

Terwijl we het lange bospad aflopen, stijgt de temperatuur, waardoor er dichte mist en nevel ontstaat. De schemer lijkt niet te willen wijken, totdat ineens een rode gloed zichtbaar wordt tussen de lange stammen van de sparrenbomen, en er ook een gouden schijnsel boven de horizon verschijnt.

Mijn jonge hondje Blix schiet zijn maatje Joss te hulp, als hij ziet dat er enkele schapen achteloos het bos in dwalen, of achter dreigen te geraken.

Bewonderenswaardig om te zien en te ervaren, hoe deze twee maatjes elkaar collegiaal aanvullen en aanvoelen, en met elkaar communiceren. Petje af, stoere rakkers..!

Andere wereld

We naderen nu de heide. Wat is het hier stil en wit! De wit bedauwde vachten van de schapen zijn nauwelijks meer te onderscheiden wanneer ze het wit bevroren veld intrekken waarboven de witte nevels tastbaar en geruisloos hangen, en waar dit alles in elkaar over lijkt te gaan in een winters-wit uitspansel. Ademloos stil is het buiten. Bij het aanschouwen van dit wonderlijke tafereel dromen we mijmerend weg in een andere wereld, en worden met eerbied en ontzag vervuld.

De schaapskudde met de twee honden op het bospad - Foto: ©Christien Mouw

De schaapskudde met de twee honden op het bospad – Foto: ©Christien Mouw

Verstilde wereld

Er rijst onwillekeurig een Kerstlied in me op.’Stille nacht, heilige nacht, Davids zoon, lang verwacht, die miljoenen eens zaligen zal, werd geboren in Bethlehems stal..’. Hier vier ik nu een beetje Kerstfeest. Vanmorgen vroeg ving ik er al een vleugje van op bij de schaapskooi, en nu hier, in het volkomen verlaten, verstilde witte veld. Omringd door de schaapjes, omgeven door een winters landschap.

De schapen omringd door een winters landschap - Foto: ©Christien Mouw

De schapen omringd door een winters landschap – Foto: ©Christien Mouw

Roodborstje

Ook de schapen lijken hierin mee te gaan. Het zwartbonte schaapje, dat een mooie koperen bel om zijn hals draagt, loopt voorop. Hoor dat belletje eens vrolijk klingelen..! Ze stappen met eerbiedwaardige tred, het smetteloze veld in. Daar worden ze al snel omgeven door de lange witte aren van het bevroren pijpenstrootje, terwijl ze tussen de pluimen door de jonge heideloten weg knabbelen, en hier en daar een blaadje van een bevroren bramenstruik oppeuzelen. Zie dat roodborstje daar eens guitig en parmantig zitten genieten op een van die lange grashalmen..!

Het zwartbonte schaapje, met een mooie koperen bel, loopt voorop - Foto: ©Christien Mouw

Het zwartbonte schaapje, met een mooie koperen bel, loopt voorop – Foto: ©Christien Mouw

_1030477-kopie

Blaadje van een bevroren bramenstruik…

_1030589

…en het roodborstje – Foto’s: ©Ger de Vries

De lammertijd nadert

Aan het eind van deze serene Kerstmorgen, weet de zon dan toch eindelijk door de nevels heen te breken. De brede transparante harpen verwarmen en verlichten de schapenruggen, en waaieren uit over de uitgestrekte heidevelden die voor ons liggen. Het bevroren gras begint nu weldra te smelten. De zon zet alles om in een ander licht, in een nieuw perspectief. De hoogdrachtige schapen bewegen steeds trager, ze komen maar langzaam vooruit, zo aan hun gang te zien worden ze moe. De lammertijd nadert.

Rond de Kerstdagen hopen we de eerste lammetjes te mogen begroeten. Des te meer een reden om de aankomende weken met nog meer intensieve aandacht te luisteren naar de stem van de schapen. Zij geven het immers zelf wel aan. Kom, het wordt zo langzamerhand tijd om terug op de schaapskooi aan te gaan. Zie dat ene schaapje daar nog eens rustig, geheel op haar gemak, aan een loot van een groene spar staan knabbelen…!

Rustig knabbelen aan de groene spar…

©

…in het stille veld – Foto’s: ©Christien Mouw

Kesrtfeest

Hier, in het stille vredige veld, mocht ik deze morgen met mijn schaapjes en beide hondjes het Kerstfeest in alle eenvoud vieren. Het Kerstverhaal van zo dichtbij beleven, zoals in het grote Boek staat beschreven.

Prachtige Kerstsfeer met de schaapskudde onder de sparren -Foto: ©Christien Mouw

Prachtige Kerstsfeer met de schaapskudde onder de sparren – Foto: ©Christien Mouw

********************************************************************************************************************************************

Kerst sfeer klokOok u en jou, wil ik graag, vanaf dit serene veld,

“Vredig Kerstfeest”

en een in alles

“Voorspoedig Nieuwjaar”

toewensen.

********************************************************************************************************************************************

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/23/kerst-stille-veld/