Mensen van de Veluwe

Veluwse mensen geportretteerd in nieuw boek

De zes mensen van de Veluwe die in dit boek in woord en beeld zijn geportretteerd, leven allen het liefst ver weg van de drukte van de massa, van de welvaart en de sociale media, weg van alle ‘heibel en geheister in de wereld’, dicht bij de natuur, bij de weilanden en de heidevelden. Of zoals één van hen zegt: “Ik leef maar het liefst kort bij de grond, dan kan ik niet zo diep vallen.’

Eenvoudig en simpel

In het boek ‘Mensen van de Veluwe’, wat zich voornamelijk afspeelt op de Noord Veluwe in de omgeving van Oldebroek, ‘t Harde en Wapenveld, met als uitschieter Elspeet, vertellen zij hun verhaal, eenvoudig en simpel, maar vooral anders dan de ‘gehaaste’ mens van deze tijd, dat wordt de lezer gaandeweg wel duidelijk gemaakt. En bijna allemaal hebben ze één ding gemeen, de bijbel, het geloof en de kerk, dat komt in deze verhalen steeds heel sterk naar voren.

Andries Steert aan de keukentafel - Foto: Rien Mouw

Andries Steert aan de keukentafel – Foto: ©Rien Mouw

Elkaar helpen

De 87 jarige Andries Steert, één van de personen uit het boek: “Wat jammer toch dat het boerenleven verdwijnt. Je ziet toch bijna geen koe meer. Het waren hier vroeger allemaal boeren, nu zijn er nog maar een paar. Het mooie is eraf. Vroeger hielp je mekaar allemaal. Als de laatste buurman de oogst niet op tijd binnenkreeg, kwamen we allemaal helpen. En geen mens die met de portemonnee klaarstond.”

Tijd voor een bejaardentehuis, onderhand? Steert schudt van nee. “Ik kan het nergens beter krijgen dan hier. Vroeger moest iedereen die 65 jaar werd, het bejaardentehuis in, nu moeten ze er allemaal weer uit. Wie kan zoiets nou begrijpen?”

Kapmes

Een ‘uitschieter’ is misschien wel de vrouwelijke schaapherder  uit Elspeet, bekend van haar verhalen op ons weblog ‘De Veluwenaar’. Of… misschien wel een goede tegenhanger, dat laten wij in het midden, maar haar visie is heel duidelijk. “Ik maak deel uit van de ons omringende natuur, voel mij één met de Schepping. Als je door de jungle van het leven gaat, moet je soms een kapmes hanteren, om je een pad te banen. Want het leven gaat niet altijd over een effen pad.”

Prachtige foto’s

Een keurig verzorgd en lezenswaardig boek, met prachtige foto’s van Rien Mouw, die het boek – letterlijk – een extra ‘kleurrijke’ inhoud geven. Bij het lezen van de verhalen op zich, bekruipt je als lezer, soms het gevoel om even bij deze Veluwenaren aan te schuiven bij de keukentafel.

Wat soms erg opvalt, is dat de verschillende verhalen in grote lijnen, elkaar soms enigszins overlappen, maar daaraan ontkom je bijna niet bij deze oudere generatie.

Noord Veluwe

Daarnaast vinden wij wel, dat de titel van het boek in eerste instantie doet vermoeden, dat de hoofdpersonen vanuit verschillende streken van de Veluwe komen. Maar… bij het doorlezen ervan, merken we wel op, dat het zich uiteindelijk beperkt tot een heel klein gedeelte van de Noord-Veluwe. Mede ook daarom, had bijvoorbeeld ‘Mensen van de Noord-Veluwe’ een iets passender titel geweest.

Tenslotte…

De samenstellers spreken in hun voorwoord over zes mensen van de Veluwe, die in dit boek geportretteerd worden en op de achterzijde van het boek schrijven ze: “Alle zeven wonen ze op de Veluwe. Alle zeven houden ze van de stilte, van het alleen zijn in de natuur, en ze zijn alle zeven bezorgd over de toestand in de wereld.”  Op zijn minst gezegd, een beetje slordig.

Hoe het dan ook allemaal mag heten, Jan van ‘t Hul en Rien Mouw hebben met dit boek hun uiterste best gedaan om een bijna vergeten bevolkingsgroep, op een mooie manier voor het voetlicht te halen. Iets waarin hun grote voorbeeld in deze, de bekende Veluwse fotograaf Brand Overeem, hen jarenlang is voorgegaan.

Fotograaf: Rien Mouw

Auteur: Jan van ‘t Hul

“Mensen van de Veluwe”

119 pagina’s en illustraties

ISBN 9789402901382

Prijs € 19,95

Uitgave: De Banier – Apeldoorn

Meer info: www.debanier.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/01/mensen-van-de-veluwe/