Gulden herfstlicht – Deel 2 – Slot

De kudde in een wit-berijpte wereld

De schapen weten ook niet hoe ze het ermee hebben - Foto: Christien Mouw

De schapen weten ook niet hoe ze het ermee hebben – Foto: ©Christien Mouw

Mist en nevel

De schapen lijken aanvankelijk ook niet te weten hoe ze het ermee hebben, want ook zij kijken mij vragend aan. Maar dan ineens zetten ze de pas erin, en volgen mij door deze wit berijpte wereld van aangevroren mist en nevel heen naar de hoger gelegen heuvels waarboven de blauwe lucht reeds daagt.

 

 

 

Weldra smelt de witte wereld weg - Foto: Christien Mouw

Weldra smelt de witte wereld weg – Foto: ©Christien Mouw

Warme stralenbundels

De zon breekt nu goed door en weldra smelt de witte wereld weg door de warme stralenbundels van de gouden herfstzon, en tovert ze de wereld om ons heen om in een rode gloed. De hele schepping lijkt in vuur en vlam te staan!

En tovert de wereld om ons heen in een rode gloed - Foto's: Christien Mouw

En tovert de wereld om ons heen in een rode gloed – Foto’s: ©Christien Mouw

Volop werk

Parmantig loopt Joss voor de kudde uit, het lange pijpenstrootje passerend, dat de schapen deze afgelopen zomer zo ijverig begraasd hebben. Dit tot tevredenheid van de opdrachtgever, de Gemeente Nunspeet wel te verstaan. Maar er is nog volop werk aan de winkel eer al dat wuivende gras verdwenen zal zijn. Want dat is de opzet van het Begrazingsplan dat per 1 oktober bij aanvang van de herfst afgelopen is voor dit seizoen.

Parmantig loopt Joss voor de kudde uit - Foto: Christien Mouw

Parmantig loopt Joss voor de kudde uit – Foto: ©Christien Mouw

In toom

Het is de oogst van de herfst die de schapen nu prefereren, en met name de eikels. Zodra ze een eikenboom in het landschap ontdekken, zijn ze niet meer te houden, en rennen ze er allemaal tegelijk op af, om er maar als eerste bij te zijn!
De honden hebben het er druk mee en lopen hun pootjes haast uit hun lijf, om de schapen in toom te houden. Wat zou een schaapherder nu toch zonder zijn ijverige kameraadjes moeten beginnen, zo vraag ik me af.

De honden hebben het er maar druk mee - Foto: Christien Mouw

De honden hebben het er maar druk mee – Foto: ©Christien Mouw

Collega schepselen

Ik moet hierbij even terugdenken aan hetgeen Ds. van Kooten mij vorige week vertelde toen ik hem sprak. Hij vertelde mij hoe hij onlangs iemand sprak, die net zoals Ds. van Kooten zelf, gek op dieren is, en met name op honden. Deze man noemde de dieren zijn ‘collega schepselen’. Wel, dat is heel mooi gezegd nietwaar. Waar zouden we inderdaad, zonder onze ‘collega schepselen’, onze trouwe viervoeters, moeten blijven? Ik fluit nu toch even mijn honden terug, want zo te zien worden ze moe van het harde werken.

De kudde dwalend over de heide - Foto: Christien Mouw

De kudde dwalend over de heide – Foto: ©Christien Mouw

Mijmeringen

Dwalend door het ontwaakte veld, denk ik mijmerend terug aan het begin van deze ochtend, waarin ik de dag mocht zien ontwaken in de gouden stralen van de herscheppende zon.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/22/gulden-herfstlicht-deel-2-slot/