Gulden herfstlicht – Deel 1

Mooi weer, naar buiten

We beleven dit najaar een fantastische herfst, met daarin buitengewoon veel fraaie herfstdagen, dus lieve mensen, gewoon naar buiten toe allemaal!

De vroege ochtendzon gloort boven de kim - Foto: Christien Mouw

De vroege ochtendzon gloort boven de kim – Foto: ©Christien Mouw

Kudde in zicht

Mijn twee hondjes Joss en Blix popelen van ongeduld tot het moment waarop ze in alle vroegte de auto instappen, om vervolgens langs zanderige bospaden en slingerende heidepaadjes de kraal te bereiken waarin de schapen tot nu toe verblijven. Rechtop zittend op de stoel naast mij, kijken ze gespannen door het raampje uit naar buiten, tot ze de kudde schapen in zicht krijgen. Onmiddellijk zetten ze zich schrap, om vervolgens als een speer de auto uit te schieten! Er is immers maar een ding wat ze willen: en dat is schapen drijven! Zie foto’s hieronder.

Ze kijken gespannen door het raampje naar buiten - Foto's: Christien Mouw

De honden kijken gespannen door het raampje naar buiten – Foto’s: ©Christien Mouw

Levend sprookje

De vroege ochtendzon gloort boven de kim en beschijnt de koppies van mijn twee honden. Het heeft vannacht voor het eerst gevroren. De witte wereld om ons heen lijkt een levend sprookje te zijn dat we zomaar ongevraagd binnen treden. Omzichtig tillen de honden hun pootjes op, kijken me met een schuin naar omhoog geheven kopje aan, als willen ze me vragen wat deze witte wereld voorstelt. Net als mijn twee maatjes, heb ook ik er plezier in. Hoe ontzagwekkend mooi is de planeet die aarde heet! Verwonderd kijk ik om me heen, en bewonder een bevroren spinnenragje, een kunstig geweven kleedje, dat evenzo sterk als teer tegelijk is.

Een bevroren spinnenragje, een kunstig geweven kleedje - Foto: Christien Mouw

Een bevroren spinnenragje, een kunstig geweven kleedje – Foto: ©Christien Mouw

De honden rennen naar de kraal op de heide

– Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Struinen

De ochtendmist en de laaghangende nevel hangt nog als een sluier boven het verstilde witte veld als we de kraal naderen van waaruit de nog rustende schapen ons met een dromerige blik gade slaan. Puur en zuiver is de winterse lucht die ik inadem. Een moment sta ik stil, en geniet van alles om me heen. Als de beide hondjes naar de kraal toe rennen, komen de schapen overeind en mekkeren eenparig dat ze mee willen. Mee de hei op, en struinen, struinen door het bevroren veld.

De kudde schapen op de heide bij Elspeet - Foto: Christien Mouw

De kudde schapen staan te wachten op de heide – Foto: ©Christien Mouw

Bevroren

Maar vooreerst moeten de ijzeren klipjes die aan de draden vastzitten nog losgemaakt worden om de flexnetten te kunnen openen. Deze bevroren klipjes voelen nu heel koud aan! Brrrr…even doorzetten en met de blote handen ze zien los te peuteren. Alles en dan ook alles is deze morgen met een dun laagje ijs omgeven.

Alles is bevroren deze morgen - Foto's: Christien Mouw

Alles is bevroren deze morgen – Foto’s: ©Christien Mouw

Binnenpret

De honden hebben dorst en willen uit de emmer drinken, die naast de blauwe watertank staat. Maar dat gaat ze deze morgen niet lukken, want ook daarop ligt een dun laagje ijs. Beteuterd kijken ze me aan, die twee rakkers. Ik heb binnenpret om die twee ondeugend ogende, maar altijd goudeerlijke en trouwe kameraadjes!

Lees ook: Gulden herfstlicht – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/21/gulden-herfstlicht-deel-1/