Spitser drijft hert op de spits – Deel 2 – Slot

Bronstroep galmt over de heide

Dan zien we even later, plotseling het plaatshert, iets verderop aan de bosrand verschijnen, hij gooit z’n kop achterover en laat zijn indrukwekkende bronstroep over de bloeiende heide galmen. Hiermee wil hij natuurlijk even aan zijn rivalen laten merken, dat hij hier op dit moment de baas is en geen concurrentie duldt. Je hoort ook wel eens beweren, dat hij met het burlen indruk probeert te maken op de vrouwtjes, maar niets is minder waar, zij raken hier absoluut niet van onder de indruk.

10 - LF_4478

De indrukwekkende bronstroep galmt over de heide – Foto: ©Louis Fraanje

Veel oefenen

Maar… als wij onze ogen weer in de richting van de zoel draaien, zien we daar iets heel eigenaardigs gebeuren. De spitser gooit nu ook zijn bek wagenwijd open, maar… helaas er komt weinig geluid uit tevoorschijn, nee… jongen, leuk geprobeerd, maar daarvoor moet je toch wat ouder zijn en daarnaast nog veel moeten oefenen!

12 -LF_4201

De spitser probeert het ook, maar… helaas hij zal nog veel moeten oefenen – Foto: ©Louis Fraanje

Half werk

Het lijkt er op, dat bij hem toch ook een beetje de hormonen gaan opspelen, want plotseling draait hij zich om en maakt een hele rare bokkensprong, zoals je op dit moment ook wel bij de oudere herten ziet gebeuren. We zien nu dat hij op zijn linkerkant nog zo goed als schoon is, dus… in dit geval heeft hij – letterlijk en figuurlijk – maar half werk geleverd. Och ja, je bent jong en je wilt wat en daarbij ziet hij in deze tijd bijna niets anders.

13 -LF_4260

Plotseling draait hij zich om en maakt een rare bokkensprong – Foto: ©Louis Fraanje

Fikse lel

Maar de vreugde is van korte duur, want van links komt een hinde aangelopen, die hem eventjes terecht wijst en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe, nee.. ze geeft hem een fikse lel met haar rechter-voorpoot. Ze heeft natuurlijk bij zichzelf gedacht; wat denkt die kwajongen nou wel? Daar zal ik wel even een stokje voor steken, dat gaat hem niet worden vandaag.

14 LF_4400

De hinde geeft hem een fikse lel met haar ene voorpoot – Foto: ©Louis Fraanje

Afgang

De spitser is intussen doorgelopen en kijkt wat mismoedig in onze richting, dat is een afgang voor het publiek, hij had juist de gang er goed in en dan komt zo’n dame hem eventjes op zijn nummer zetten. De hinde, die ook een kalf bij haar heeft, draait nu ook haar kop in onze richting, in haar ogen zien we duidelijk een ‘triomfantelijke’ blik.

15 LF_4437

De spitser kijkt wat mismoedig in onze richting – Foto: ©Louis Fraanje

Terecht gewezen

Heel misschien is de spitser wel een nazaat van haar en was zijn gedragingen gewoon beu en wilde ze haar zoon terechtwijzen? Dat is natuurlijk gissen en kunnen wij het wel helemaal mis hebben, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn. Dat zien wij wel vaker in de dierenwereld gebeuren en heus niet alleen bij de herten.

16 LF_4404

Een schitterend gezicht om die twee zo te zien staan in de paarse heide – Foto: ©Louis Fraanje

Bruin, groen en paars

Als de spitser er vandoor is gegaan, zien we de hinde met haar kalf staan kijken, de bloeiende heide op de voorgrond geeft het beeld nog een extra dimensie. Een schitterend gezicht is het om te zien, het mooie rood-bruine haar van de hinde met het kalf tegen de groene achtergrond van de bosrand en de paarse heide daarvoor.

Deze avond begon een beetje modderig, maar had toch een heel mooi en kleurrijk einde. Ik herhaal maar weer even, wat ik daar straks opperde; ondanks dus dat  er weinig of geen ‘bronstactiviteiten’ waren, was het toch een enerverende avond voor ons geworden. Zo valt er altijd wel wat te beleven in de natuur en vervelen we ons nooit!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/07/spitser-drijft-hert-op-spits-deel-2-slot/