Paarse heidepracht

Zinderende hemel

We tekenen vandaag 23 augustus. Terwijl ik dit verhaaltje aan het schrijven ben, worden er in het oosten en zuid oosten van het land, tropische temperaturen verwacht. Waarschijnlijk komt het in deze gebieden zelfs tot een hittegolf! Vanmorgen werd het dan ook al heel snel warm boven de heide, en weldra liepen de schapen te puffen onder een zinderende hemel.

Weldra liepen de schapen te puffen – Foto: ©Christien Mouw

We pasten ons erbij aan, en trokken langzaam verder. De heide staat nu volop in bloei. De purperen vlakte vormt het decor voor menig kunstschilder en natuurfotograaf, die hun inspiratie opdoen bij het aanschouwen van dit sprookjesachtige landschap. Dromerig ligt het smalle ven verscholen in een dal de lucht te weerspiegelen, terwijl de grijsblauwe einders ons al fluisterend voorspellen dat september in aantocht is.

De purperen vlakte vormt het decor voor menig kunstschilder en natuurfotograaf – Foto: ©Christien Mouw

Heide en begrazing

De schapen eten de zaadkoppen uit het pijpenstrootje gretig op, een grassoort, die nu in bloei staat. Dit lange, wuivende gras verdringt gestaag de heide, en het is de bedoeling dat we middels intensieve begrazing met de kudde schapen dit pijpenstrootje terug proberen te dringen, waardoor de heide weer een kans krijgt, terug te keren. Nu het zo warm is, is het extra fijn dat de schapen zich hiermee op een gemakkelijke manier kunnen voeden, want het is zeer voedzaam en rijk voorhanden!

Het pijpenstrootje dat nu in bloei staat, verdringt gestaag de heide – Foto: ©Christien Mouw

Het is een groots plan, een meerjarenplan tevens, waarvan we hopen ter zijner tijd het doel te zullen bereiken. Want wie geniet er nu niet van de paars bloeiende heidevelden, waaraan een kudde Veluwse heideschapen langzaam voorbij trekt, die gehoed wordt door een scheper met z’n hond. De Veluwe bij uitstek, waarin honderden toeristen vertoeven en zich verwonderen over de schoonheid van haar onvolprezen natuur!

Bloeiende heidevelden, waar een kudde Veluwse heideschapen langzaam voorbij trekt -Foto:© Christien Mouw

Bezoek bij de kudde

Zo ook Maria met haar zoontje Sammy. Samen stonden ze heel geduldig langs het fietspad te wachten tot we er aan kwamen struinen. Maar ach, toen de schaapjes en de hondjes zo heel dichtbij Sammy kwamen, werd Sammy toch wel een beetje bang. Het jochie keek nogal bedenkelijk, waarop ik hem vroeg of hij de stok even vast wilde houden. Toen begon Sammy te glunderen. En daar kwam Sammy aanstappen, krabde zich even achter het oor, en pakte toen voorzichtig de stok van mij over. Sammy werd er wel een beetje verlegen van, tot grote hilariteit van moeder Maria, die intens genoot van het tafereeltje met haar kleine zoon. Zie foto’s onder – Foto’s: ©Christien Mouw

Maria en Sammy op bezoek bij de kudde…

Foto’s: ©Christien Mouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……

Ja, we genieten volop in deze tijd van het jaar waarin de Veluwse heidevelden getooid zijn in een purperen pracht, en waarin ook duizenden bijen zoemen, die naarstig van bloempje naar bloempje vliegen, om daaruit de kostbare nectar te verzamelen en mee terug te vliegen naar de bijenkasten en korven, een klus waar ze van de vroege ochtend tot in de late avond schier onvermoeibaar mee door gaan. Regelmatig treffen we aan de rand van de heide de imkers aan, die, in hun witte pak gestoken, hun bijenkasten komen inspecteren.

Je ziet de schapen zonder enige schroom de bijenkasten passeren – Foto: ©Christien Mouw

Gonzende bijen

Het hoort er allemaal bij, en het is een feest om de bijen om je heen te horen gonzen terwijl je de kudde schapen aan het hoeden bent. Nu de vachten van de schapen alweer aangegroeid zijn, zie je de schapen zonder enige schroom de bijenkasten passeren. Af en toe even verbaasd opkijkend, wanneer de bijtjes ze te massaal om de oren vliegen, om dan weer heel gemoedereerd verder te struinen…

De schapen struinen heel gemoedereerd verder – Foto: ©Christien Mouw

We zijn de laatste week van augustus ingegaan. Maar voordat september haar intrede doet, zal koning augustus ons nog even laten voelen, dat zij de scepter zwaait, en dat haar zonnekracht tot grote hoogte kan komen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/24/paarse-heidepracht/