‘Pipowagen’ na elf weken terug in Barneveld

Terugkijken op een vakantie van elf weken met Dina en Kees Top

Als je er naar binnen kijkt, komt de gezelligheid je tegemoet. Het rode lint gaat opzij als teken dat de gast binnen mag komen. Als vanzelf gaan de schoenen uit. ,,Dat is nou eenmaal gebruikelijk in dit milieu”, zegt Dina Top (59) voordat ze een hap van haar warme kipkroket neemt. Als échte Barneveldse zal ze de kipproducten wel gemist hebben. Samen met haar man Kees (61) is ze namelijk elf weken op vakantie geweest. Waar anderen de camper, tent of het vliegtuig nemen, prefereren Dina en Kees de woonwagen als vervoermiddel. Daarvoor geen paarden, maar een Hanomag-tractor uit 1953.

15791018Het (zigeuner)echtpaar Kees en Dina Top uit Barneveld voor hun woonwagen - Foto: Boy Imminck

Het (zigeuner)echtpaar Kees en Dina Top uit Barneveld voor hun woonwagen – Foto: ©Boy Imminck

Mooiste details

“Ik hou er nou eenmaal van om oude zooi op te knappen”, zegt Kees Top. Hij kocht de woonwagen in 2001. “Het is een zogeheten Belgische platenwagen die ik helemaal gerestaureerd heb. Sinds 2005 rijden we ermee rond door Nederland. Gemiddeld gaan we zo’n 27 kilometer per uur, een heerlijke snelheid. We hebben er de tijd voor.” De Barnevelders vertrokken woensdag 1 juni 2011 naar Vorden, bij Zutphen. Via Rijssen kwamen ze pas na elf weken weer terug op hun thuishonk. “Vanuit Barneveld is Vorden een goede vijftig kilometer rijden. De rit op zich is al schitterend. We kunnen heerlijk om ons heen kijken, iets wat bijvoorbeeld met een auto veel slechter kan vanwege de snelheid”, meent Kees. “Dan raas je overal voorbij en mis je de mooiste details van het landschap. Het is ook mooi als we aankomen op de camping. Meestal loopt de hele camping uit om naar ons te komen kijken.”

Oud Veluwse Markt

Niet alleen daar komen mensen langs om te kijken. Tijdens de laatste Oud Veluwse Markt stond het gevaarte op het Torenplein in Barneveld. Dina: “We doen al jaren mee aan de historische optocht bij de markt. Dan stellen wij onze ‘pipowagen’ ook open. Zo wordt onze woonwagen ook meestal genoemd.”  Bezoekers zijn welkom om een blik naar binnen te werpen, maar binnenkomen is er niet bij. “Dat hebben we wel eens gedaan, maar je wilt niet weten hoe
vuil de woonwagen na zo’n dag is. Zonde, dus dat doen we niet meer.”

15791027Op de Oud Veluwse Markt in Barneveld(2011) trok de wagen veel bekijks - Foto: Boy Imminck

Op de Oud Veluwse Markt in Barneveld(2011) trok de wagen veel bekijks – Foto: ©Boy Imminck

Zigeuners

Beperkingen tijdens een woonwagenvakantie zijn er volgens het echtpaar nauwelijks. “Je bent alleen wat minder mobiel. Soms willen we naar een rommelmarkt in de buurt en dat gaat niet heel makkelijk met de tractor. Daarom hebben we meestal de elektrische fietsen mee. Airco hebben we ook niet, maar dan zetten we gewoon de ramen tegen elkaar open”, lachen de Barnevelders. Ondanks hun opvallende voertuig worden ze vrijwel nooit aangezien voor de bevolkingsgroep die er het meest mee reist. “Het is een typisch vervoermiddel voor zigeuners. We komen ook vaak met ze in gesprek en wat me opvalt is dat er een slecht imago aan ze kleeft. Natuurlijk zitten er slechten tussen, maar mijn ervaring met zigeuners is zeer positief”, meent Kees.

“Ik ben me door de jaren heen gaan verdiepen in hun cultuur. Ieder boekje dat er over ze te vinden is, wil ik hebben. Zigeuners redeneren op een andere manier en dat stoot veel mensen tegen het verkeerde been. Ik heb daar geen problemen mee en vind het een mooie manier van leven. Ooit zou ik wel gedoopt willen worden als zigeuner”, grapt Kees.

15791017Het schitterende interieur van de woonwagen van Kees en Dina Top - Foto: Boy Imminck

Het schitterende interieur van de woonwagen van Kees en Dina Top – Foto: ©Boy Imminck

Geruild

De wagen van de familie Top is niet de enige die het Torenplein tijdens de markt siert. Het jonge echtpaar Kees en Rianna Eerenvelt uit Kootwijkerbroek heeft hun wagen naast die van de Barnevelders geparkeerd. Ook baby Daan
heeft het naar zijn zin in de houten wagen. Kees: “Ik heb altijd al een houten woonwagen willen hebben. De kans om deze wagen te kopen deed zich voor toen de vorige eigenaar mijn tractor wilde hebben. Ik heb ‘m toen geruild en sindsdien ben ik dit gevaarte aan het restaureren. Dat duurt wel enkele jaren, het plan is om het net zoals mijn buurman te doen. Stukje bij beetje totdat de woonwagen weer in perfecte staat is”, zegt hij.

Leven in de wagen

Kees en Dina Top zijn blij om weer terug te zijn van hun lange trip. “Dan zien we de kleinkinderen weer. Ze zijn tijdens onze vakantie wel langsgekomen, maar toch. Het is prima om weer thuis te zijn”, vindt Dina. Ook Kees is blij om Barneveld weer eens te zien. “Omdat we gepensioneerd zijn, hebben we alle tijd om lekker lang weg te gaan. Ik zou ons huurhuis best willen opzeggen om de rest van mijn leven in de wagen te wonen”, zegt Kees serieus. Hij kijkt kort naar zijn vrouw en glimlacht dan. “Maar ik heb zo’n gevoel dat dát plan niet doorgaat.”

15791028De woonwagen van de familie Eerenvelt uit Kootwijkerbroek. Op de voorgrond de Lanz Bulldog - Foto: Boy Imminck

De woonwagen van de familie Eerenvelt met op de voorgrond de Lanz Bulldog – Foto: ©Boy Imminck

Zomertour

Met het einde van de vakantie van Kees en Dina is er ook een einde gekomen aan de Zomertoer van de Barneveldse Krant van dit jaar. Kees en Dina Top stonden donderdag tijdens de Oud Veluwse Markt (2011) op het Torenplein in Barneveld.

Tekst en foto’s: ©Boy Imminck/BDU

Eerder gepubliceerd in Barneveldse Krant 22-08-2011 en in De Veluwenaar 19e jaargang – no.4 – oktober 2011

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/11/pipowagen-na-elf-weken-terug-in-barneveld/