Hartje zomer

,Kwetsbaar zonder hun dikke vacht

Het is zondag vandaag, en nog heel vroeg in de ochtend. Als ik aankom bij de nachtkraal op de heide liggen de schaapjes er nog stil te dromen onder de loofrijke berkenbomen. Daags ervoor was het grote schaapscheerdersfeest, en daar zijn ze nog een beetje van aan het bijkomen. Wanneer ik ze roep kijken ze op, en komen in de benen. Nog wat onwennig lopen ze, nu dan zonder hun wollen jasje aan, de kraal uit. Voorzichtig en behoedzaam betreden ze de heide. Ze houden de honden scherp in de gaten, nu ze zich zonder hun dikke vacht kwetsbaarder weten.

Voorzichtig en behoedzaam betreden ze de heide Foto: Christien Mouw

Voorzichtig en behoedzaam betreden ze de heide Foto: ©Christien Mouw

Niet vastgrijpen

Maar ook de honden lijken even niet te weten hoe ze het ermee hebben. Verbaasd en wat verbouwereerd kijken ze naar de kale schapen die er zonder hun vacht heel anders uitzien. Behoedzaam sluipen ze eerst even om de kudde heen, terwijl ze de schapen aandachtig observeren. Nee, ze kunnen de schapen nu niet meer even snel in hun vacht vastgrijpen, als ze achterblijven of niet willen luisteren. ‘Wat nu..?’ lijken ze te denken!

De honden lijken niet even te weten wat ze ermee aan moeten – Foto: ©Christien Mouw

Warme stralenbundels

De schapen hebben er geluk bij dat het vandaag niet zo warm is, en een beetje regent. Want het is niet fijn als de zon op de huid van de pas geschoren schapen schijnt, ook schapenhuiden kunnen dan verbranden, en dat is net als bij mensen zeer pijnlijk! Al spoedig bemerken de schapen dat het zonder hun dikke vacht veel lichter loopt. Ze zetten de pas er stevig in. Als de zon vanmorgen toch nog even weet door te breken, verdampen de regendruppels in haar warme stralenbundels als sneeuw voor de zon. We trekken verder, het wordt warmer, de schapen krijgen dorst. Maar geen nood! Want de Elspeter schaapskudde mag zich sinds kort verblijden in het bezit van een eigen Waterwagen te zijn!
Zie foto’s onder

Waterwagen 

De penningmeester van de SSGN, Ron de Bruijn genaamd, heeft er hard achteraan gezeten, deze waterwagen geschilderd en al, op de heide geplaatst te krijgen. En dat is hem uitstekend gelukt! We zijn trots in het bezit van deze waterwagen te zijn. En niet alleen de dankbare schaapjes, maar zeker ook de honden, weten al snel de waterwagen te vinden die meereist met de kudde, en makkelijk verplaatsbaar is op de kar met de grote wielen.

IMG_0066 kopie 2Heidetakje - Foto: Ron de Bruijn

Heidetakje

En Ron, die niet alleen goed op de centjes past, maar ook ieder jaar scherp in de gaten houdt of hij het eerste bloeiende heidetakje kan ontdekken, is daar ook dit keer weer in geslaagd. Met enige trots stuurde hij me onderstaande foto toe, die hij op de Vierhouterhei van het eerste paars bloeiende heidetakje heeft genomen.

Luxe zomer

Aan voedsel geen gebrek deze regenrijke zomer. Het gras groeit overal weelderig, en de schapen kunnen zich dagelijks goed dik eten aan alles wat het veld hun te bieden heeft. De vennetjes staan vol water, bessen en kruiden zijn er in overvloed te vinden, en overal staat jonge opslag van berken en struiken. Kortom: een luxe zomer voor de kudde schapen, de herder en de hondjes!

<<  Heidetakje – Foto: ©Ron de Bruijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

’t Flesje

We zijn vanmorgen met de kudde op weg naar het ‘Flesje’. De naam dankt dit vennetje aan haar langgerekte, slanke vorm, die aan het eind breed eindigt in de vorm van een dop. En niet alleen de ven is bijzonder, maar ook de omgeving waarin dit vennetje gelegen is, is bijzonder karakteristiek. Verborgen achter een hoge heideheuvel, waarop een oude vliegden staat, die jarenlang een uilennest in zich borg, valt het de argeloze voorbijganger in ’t geheel niet op. Gelegen aan de rand van uitgestrekte heidevelden, en grenzend aan de zoom van het bos, waarin veel grofwild zoals edelhert en wild zwijn huist, dat zich daar des daags in de dichte dekking verscholen houdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geluk

Onze heidevriendin Elly Bakker uit Nijmegen is vandaag met ons mee op pad. Zij heeft geluk dat het stralend zomerweer is, en nu dus ook goed toeven in de schaduw van de oude kromme grove den.

IMG_7477

Onze heidevriendin Elly Bakker uit Nijmegen – Foto: ©Christien Mouw

Heidekikker

Elly kijkt haar ogen uit en geniet met volle teugen van de schoonheid van de natuur waardoor ze wordt omgeven. Ze kan niet langer stil blijven zitten, en gaat op onderzoek uit. Als ze kikkers hoort kwaken, volgt ze het geluid waar ze meent dat het vandaan komt. En ja hoor, al snel ontdekt ze een Heidekikker, die zich heel stil houdt tussen wat heidestruikjes en dor gras. “Wohh…”, verzucht Elly diep: wat mooi! Snel een foto maken nu hij nog blijft zitten, voordat hij wegspringt!  – Zie foto onder: De Heidekikker.

IMG_7451IMG_7468Libellen en Zonnedauw

Ook de meest prachtige libellen vliegen er rond en zweven geluidloos boven het riet. Het rimpelloze water aan de oppervlakte van de ven wordt even in beroering gebracht als enkele schapen zich gaan laven aan het frisse water. Op de smalle oever van de ven zien we de kleine Zonnedauw in bloei staan, een heel bijzonder plantje!
Ongemerkt verstrijken de uren, en wordt het tijd weer met de kudde schapen op de kraal aan te gaan. Maar ondanks dat Elly er nog wel uren had willen blijven, krijgen de schapen al gauw in de gaten, dat het nu echt tijd wordt om dit kleine paradijsje te gaan verlaten!

P1320187Libelle - Foto: Ger de Vries

Libelle – Foto: ©Ger de Vries

Zonnedauw - Foto: Christien Mouw

Zonnedauw – Foto: ©Christien Mouw

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/27/hartje-zomer/