Zomergasten, zandhagedissen en zwaluwen

Zomergasten van harte welkom!

Met de komst van de zomer, strijken ook de toeristen weer neer op de Veluwe. De caravan gepoetst achter de auto, en de fietsen mee, ze zijn er helemaal klaar voor. Heerlijk toch, om even de grote stad te ontvluchten en de frisse boslucht in te ademen, om vervolgens een lange fietstocht over de heidevelden te maken. Wij hier in Elspeet, maar vast ook elders, heten de zomergasten van harte welkom!

De caravan gepoetst achter de auto - Foto: Christien Mouw

De caravan gepoetst achter de auto – Foto: ©Christien Mouw

Mee de heide op

Ook zoonlief Evert neemt zomers gewoontegetrouw vaak enkele van zijn vrienden en vriendinnen mee te logeren naar ons huisje aan de Schapendrift, die natuurlijk ook mee de heide op gaan, en genieten van het beeld dat sommigen van hen nog nooit eerder hebben gezien; een schaapherder met een kudde schapen en diens honden op de heide. Op de dag dat Chris en Dinja meegingen, regende het weliswaar gestaag en hingen er grijze wolkensluiers boven de heidevelden, maar dat mocht de pret niet drukken.

2016-06-14 Chris en Dinja bij schapen Elspeet 31

Chris en Dinja bij Evert Mouw en de schapen van Elspeet – Foto: ©Christien Mouw

Gewenste resultaat

Chris en Dinja genoten van alles wat ze zagen, en overladen mij met vragen aangaande het doel en het nut van de drukbegrazing waarbij doormiddel van het intensief laten begrazen door de kudde schapen van enkele daarvoor aangewezen plekken, men het pijpenstrootje hoopt terug te dringen om de heide daarmede weer een kans te geven terug te keren. Het effect ervan is reeds goed zichtbaar, dat maakt het extra interessant, want uiteindelijk gaat het erom het gewenste resultaat te bereiken. De graspollen worden losgerukt door het aandrukken van de vele hoefjes. Je ziet duidelijk de grenslijn lopen langs de stukken die door de schapen begraasd worden, daar waar de toegewezen graasvakken eindigen. Een prachtig resultaat, dewelke aantoont dat het werkt!

Foto linksonder-Dinja op de heide   –    Foto rechtsonder: Mireille en Christien

2016-06-14 Chris en Dinja bij schapen Elspeet 26

2016-06-16 schaapskudde op de heide (Christien, Mireille, Evert) 56

 

 

 

 

 

2016-06-16 schaapskudde op de heide (Christien, Mireille, Evert) 33

Mireille en Evert bij de schaapskudde – Foto: ©Christien Mouw

Net roggebrood

Reeds vroeg in de ochtend vertrekken we naar een van de buitenkralen die zich op de heide bevinden waarin de schapen ’s nachts verblijven, om ze mee te nemen naar de aangewezen graasvakken. De honden wachten vol ongeduld in de auto, en later voor het hek waarlangs de opkomende zon haar stralenbundels werpt en de toppen van de bomen streelt. De schapen willen graag mee en lopen reeds naar voren. Zodra zij het hek passeren, beginnen de honden samen te werken, en de kudde naar de juiste locatie toe te drijven. Het gras in de schapenweide ernaast is gehooid en ligt te drogen in de zon en de wind. Wat ruikt dat lekker zeg, net roggebrood! Prima voer dit jaar voor de schaapjes, voor als het weer winter is. Brrr…nu nog maar even niet aan denken. Laat het eerst maar eens echt zomer worden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schaapscheerdersfeest

De zon, die nu boven de heuvels oprijst, beschijnt de dikke wollen vachten van de schapen, die speels oplichten als de wind er doorheen strijkt. Prachtig, wat zien ze er goed uit, die schapen! Nog even kunnen we hiervan genieten, want volgende week zaterdag, 2 juli as, zullen de schapen geschoren worden, en worden ze van hun dikke wollen wintervacht ontdaan. Het beloofd een gezellig schaapscheerdersfeest te worden, u komt toch zeker ook?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwaluwen

We passeren een ven waarin de hondjes even lekker gaan baden. Allerlei grassoorten groeien daarin, in de mooiste kleuren! De zwaluwen zwieren behendig om de schapen heen, en vliegen boven het vennetje uit, waarin ze pijlsnel duiken om een slokje te drinken. Ger de Vries, een begaafd natuurfotograaf uit Veenendaal, stuurde mij enkele foto’s toe van een zwaluwennest met jongen die hij had aangetroffen in een manege aldaar. Wat een juweeltjes toch, deze zomergasten die jaarlijks in ons landje neerstrijken, het zijn ware acrobaten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

********************************************************************************************************************************************

P1330332

Zwaluwen

P1330200

– Foto’s: ©Ger de Vries

 

 

 

 

 

Een zandhagedis

Het is opnieuw warm vandaag, de zon schijnt uitbundig. Als we een zandpad over de heide passeren, zie ik mijn hondje Blix ineens heel aandachtig naar iets staan kijken. Aanvankelijk bespeur ik niks bijzonders, maar dan toch ineens zie ik wat haar aandacht trekt. Een zandhagedis is haar eitjes aan het afzetten in het zand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een zandhagedis die haar eitjes afzet – Foto: ©Christien Mouw

Een handje helpen

Wat een gelukstreffer om dit te kunnen waarnemen met eigen ogen! De zandhagedis staat op de Rode Lijst als kwetsbaar aangeduid, hetgeen mede veroorzaakt wordt door de verruiging en vergrassing van de heide. Het is het grootste reptiel van Nederland. In Elspeet wordt de zandhagedis een handje geholpen, d.w.z er zijn enkele zandplekken vrijgemaakt van vier bij vier meter, waarin ze haar eitjes kan afzetten. Door de warmte van de zon worden de eitjes uitgebroed, en de jonge hagedissen kruipen zelf naar de oppervlakte. In de zomermaanden kunnen de toeristen de hagedissen over de zandpaden zien schieten. Het vrouwtje heeft een zeer effectieve schutkleur, waardoor ze nauwelijks opvalt in het zand, de mannetjes kleuren in de paartijd opvallend heldergroen van kleur op aan flanken en buikzijde. Een schitterende verschijning!

********************************************************************************************************************************************

schaapscheerdersfeest-2014-9-1

Schaapscheerdersfeest – Foto: ©Tjaard Heikens

Uitnodiging!

Voordat we dit verhaaltje gaan afsluiten, vragen we nogmaals even uw aandacht voor het

Schaapscheerdersfeest.

Wij nodigen een ieder uit, groot en klein, om bij de schaapskooi van Elspeet
aan de Stakenbergweg 6, dit feestelijk gebeuren met ons te komen delen, en heten u hierbij van harte welkom!

Graag tot ziens op 2 juli aanstaande!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/06/27/zomergasten-zandhagedissen-en-zwaluwen/