Noordwaarts naar Texel – Deel 7

Veilig heenkomen

Het ene na het andere kuiken wordt door Fransien over het prikkeldraad in het weiland gedeponeerd, op gepaste afstand houdt een geschrokken eendenmoeder, het gedoe met haar kuikens feilloos in de gaten. Nou, het zal wel niet lang meer duren, want als ik het zo bekijk, zijn de meeste eendenkuikens wel overgezet.

Tenminste dat dacht ik, maar de laatste dreigt er vandoor te gaan, maar dat laat Fransien niet gebeuren en meteen zet ze de achtervolging in. Als een echte ‘moederkloek’ is ze nu echt door niets en niemand meer tegen te houden

Het zal je maar gebeuren, denk je dat iedereen een veilig heenkomen heeft gezocht en je reddingsactie volbracht is en dan zal er alsnog eentje door het autoverkeer plat gereden worden.

8 DSC_7215Fransien heeft alle pullen(kuikens) nu bijna overgezet - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien heeft nu bijna alle pullen(kuikens) overgezet – Foto: ©Louis Fraanje

Kleine vrijbuitertje

Ja… ongehoorzame kinderen komen in alle gezinnen voor, dus ook bij deze bergeenden zien we dat het niet anders is. Onvervaard rent Fransien achter het kleine vrijbuitertje aan en als ze hem dan tenslotte – letterlijk en figuurlijk – in handen heeft gekregen, kan ze niet laten om hem even bestraffend (met een glimlach) toe te spreken. Een schitterend moment en misschien wel het mooiste moment van de hele reddingsactie!

9 DSC_7217

De kleine gaat er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Kwajongens-streken

Als ik haar zo zie staan, met dat hele kleine en ondeugende kuikentje in haar handen geklemd, moet ik ineens aan vroeger denken, de tijd dat ik zelf een klein kind was. Hoe ook mijn moeder mij dan met een boos gezicht, als ik weer eens kwajongensstreken had uitgehaald, op een bestraffende toon toesprak.

Ik moet mij sterk vergissen, als ik niet achter dat boze gezicht een zorgzame moeder ontdekte. Want… hoe je het wend of keert, de ondeugendste kinderen kunnen je op de ene of andere manier toch heel na aan het hart liggen.

DSC_7223

Tijdelijke pleegmoeder Fransien met het kleine ‘vrijbuitertje’ – Foto: ©Louis Fraanje

Overleven

En… nu maar hopen dat ze het overleven, want er liggen overal rovers op de loer en zijn er kapers op de kust, om het vredige bergeenden-gezinnetje wreed te verstoren. We besluiten om over enkele dagen maar weer eens te gaan kijken, wie weet of ze nog op de plas rondzwemmen.

DSC_6515

Het gezinnetje bergeend met vier overgebleven kleintjes – Foto: ©Louis Fraanje

Nog maar vier

Als we dan een aantal dagen later weer bij de plas zijn aangekomen, zijn er nog maar vier van de tien kleintjes overgebleven. Ze zwemmen vrolijk in het rond en duiken – net als hun ouders – af en toe met hun kleine kopje onder water. Daarbij trekken zij zich niets van ons aan, maar moeder en vader  bergeend daarentegen doen dat wel, die houden ons feilloos in de gaten.

DC_6594

De bergeendenmoeder houdt ons goed in de gaten – Foto: ©Louis Fraanje

Impulsief

Natuurlijk is het triest, om te constateren dat het vredige bergeenden-gezinnetje aardig is uitgedund, maar… het gaat nu eenmaal zo in de natuur. Daar worden niet zulk soort vragen gesteld, nee… het is constant op je hoede zijn, want bij de minste of geringste onoplettendheid, ben je van de aardbodem verdwenen. Ondanks die wetenschap, kun je je toch best wel eens zorgen maken om zulk een pril ‘geluk’ daar op het water en doe je soms impulsief dingen die niet in het protocol van de natuur beschreven staan!

DC_6653

Het blijft gewoonweg schitterend om te zien dat kleine spul – Foto: ©Louis Fraanje

Zwerven, kijken en genieten

We hebben het al vaker over gehad in onze verhalen, de natuur is bij lange na niet zo vredig als wij wel denken, het is een keihard bestaan. Toch ben je als mens geneigd om in te grijpen, net zoals Fransien heeft gedaan, heel impulsief ondernam ze deze reddingsactie en geen mens die ze daarbij dan tegenhoudt. Daar ben je toch ‘mens’ voor, ook al weet je dat het een ‘druppel’ op de gloeiende plaat is, je volgt je hart, in dit geval een ‘moederhart’!

Het eiland Texel is voor ons vogelliefhebbers een echt ‘eldorado’ om rond te zwerven, kijken en genieten. Van het kleine gezinnetje bergeend op de plas hebben we ook nog een stukje gefilmd. Op de achtergrond hoor je het lawaai van een grote kokmeeuwenkolonie.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 8

 


Bekijk het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/06/25/noordwaarts-deel-7/