Elspeet ‘schepert’ traditioneel

Samenwerking met de terreinbeheerders

Al voelt het voorjaar meerdaags vaak nog koud en winters aan, de herders van de Elspeter schaapskudde
zijn welgemoed en blijgezind. En daar hebben ze alle reden voor! Het bestuur van de SSGN heeft namelijk onlangs in goede samenwerking met de terreinbeheerders van de gemeente Nunspeet besloten, om de aankomende zomer weer volop te gaan scheperen in het veld met de kudde schaapjes. Dit tot grote vreugde van de kudde Veluwse heideschapen die de Elspeter schaapskooi ‘bevolken’, en van de jonge aanwas, oftewel de lammeren, die vanaf half Mei ook mee zullen trekken de hei over. Want, zo zei de oude scheper Cos Mouw altijd met nadruk: ‘In Mei is er gras of komt er gras.’ En dat is maar al te waar..!

1 willem mouw

Willem Mouw (1887-1973)

2 kudde-mouw-oud

Alles blijft bij het oude, net als vroeger Willem Mouw met zijn kudde – Archief foto

Uitstekend plan

Er ligt een Begrazingsplan op tafel, waar een visie aan ten grondslag ligt. Deze omvat dat de kudde schapen 7 uur daags, en dat 7 dagen per week, de heidevelden in Elspeet en Vierhouten zullen gaan begrazen. Met als hoofddoel om het gras, met name het ‘pijpestrootje’ terug te dringen, en daarmee de aangroei van jonge heideplantjes weer een kans te bieden. Een uitstekend plan, waar we ons vierkant achter scharen! We hebben in Elspeet meerdere buitenkralen tot onze beschikking, waar we tegen de avondschemer heen zullen trekken om daarin des nachts de kudde schapen te laten rusten. – (Zie hieronder – Foto’s: ©Christien Mouw)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schaapskudde op weg naar de kraal in Vierhouten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rustend in een van de kralen in Elspeet

Duurzaam beheerplan

De gemeente Nunspeet moge met dit plan tot een voorbeeldfunctie zijn. En hiermee aantonen hoe het op traditionele wijze hoeden van de kudde schapen uitstekend gecombineerd kan worden met het uitvoeren van een duurzaam beheerplan om de vergrassing van de heideterreinen die de gemeente Nunspeet rijk zijn tegen te gaan. Zo wordt er voor beide partijen het meest haalbare uit gehaald, en wel in wederzijds belang.

Afbeelding 22

De schaapskudde hoeden in Elspeet – Foto: ©Cees van Schendel

Verantwoorde wijze

Geen wonder dus dat de herders de zomer met verlangen tegemoet zien, nu ze straks daags de kudde schapen op plezierige en verantwoorde wijze in alle rust en naar hartenlust kunnen laten grazen over de uitgestrekte heidevelden. We kunnen niet wachten. Laat de zomer maar komen. We hebben er zin in..!

m_JMF_1561

De schaapskudde hoeden in Vierhouten – Foto: ©Fotograaf Vierhouten

Honden onmisbaar

Onmisbaar bij het hoeden van een kudde schapen is voor iedere herder zijn/haar hond. Zonder een geschikte hond kan er eenvoudigweg niet geschepert worden. Wanneer je trouwe viervoeter dan ook plotseling iets mankeert, kan dat best even lastig zijn. Dat heb ik onlangs zelf ervaren met mijn eigen hondje Puck. Niet de leeftijd speelde hem daarbij parten, maar veeleer een voetblessure die hij heeft opgelopen. De dierenarts constateerde een uitgerekte pees tussen de teentjes van zijn achterpootje. Helaas bleek daar weinig aan te doen. Rust houden of spalken is voor een levenslustige en zeer werklustige border collie immers geen optie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn hond Pucky op de heide – Foto: ©Christien Mouw

Een maatje voor Puck

En aangezien het hem te zwaar werd de kar alleen te trekken, ben ik voor Puck op zoek gegaan naar een maatje die hem bij het schapen drijven zou kunnen helpen. Wel, die vond ik naar verloop van tijd in een heel aardig hondje, de border collie ‘Blix’ genaamd. Nog maar amper een jaartje jong. En zeer energiek en werklustig! Omdat ze haar eerste praktijk lessen nog moet gaan krijgen, die bestaan uit het aanleren van enkele basis commando’s, is het even afwachten hoe ze het oppakt. Maar een ding is zeker: ze popelt van ongeduld zodra de schaapjes in beeld komen. Puck kijkt haar dan aan met een veelzeggende blik, zo van: ‘kom jij me in ’t vervolg helpen bij het hoeden van de kudde schapen, lieve kleine Blix..?’  – (Zie hieronder de honden Puck en Blix – Foto’s: ©Christien Mouw)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

..

Trots en zelfbewust

Vanmorgen heb ik Blix voor het eerst los gelaten bij de kudde schapen op de heide, terwijl de schaapjes rustig aan het grazen waren. Geen twijfel mogelijk of ze er wel plezier in heeft: ze rende onmiddellijk heel triomfantelijk om de kudde heen, greep een schaap dat afweek bij de kraag, en keek me vervolgens trots en zelfbewust aan. Het was alsof ze nooit anders gedaan had….

Een aangeboren ‘talentje’ wellicht..? Wie weet..! We gaan het de komende tijd zien, dan kan ze zich gaan waarmaken..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bordercollie Blix met op de achtergrond de schaapskudde – Foto: ©Christien Mouw

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/24/elspeet-schepert-traditioneel/