Geboortegolf in Elspeter schaapskooi – Deel 1

Eerste lammetje

Net na Kerst, maar nog voor het nieuwe jaar zijn intrede zou doen, kondigde zich in de Elspeter schaapskooi het eerste lammetje aan. Terwijl het maantje door het geopende bovenluik schalks naar binnen gluurde, en de sterren aan de hemel stonden te fonkelen, werd midden in de winternacht bij het obscure licht van de brandende lampen, een klein teer lammetje geboren, in een bedje van stro. Deze eersteling zou weldra een stroom van mensen en kindertjes naar de schaapskooi trekken, die allen met eigen ogen de jonge boreling wilden aanschouwen, en bewonderen.

2015-12-27 Christien met pasgeboren lam (01)-5

Pasgeboren lam – Foto: ©Evert Mouw

Naamgenootjes

Tussen al deze toeschouwers bevonden zich ook enkele grote en kleine mensenkinderen, die getuigen mochten zijn van de geboorte van een lam. Op het moment dat een schaap haar lam het levenslicht liet zien, waren zij daarbij aanwezig, en dat maakte een onvergetelijke en diepe indruk op hen allen! Ik heb ze beloofd, in mijn verhaaltje te noemen. En beloofd is beloofd, dus zetten we deze vijf geluksvogels voor u op een rijtje. Met een korte beschrijving en foto erbij!

Haast onlosmakelijk met elkaar verbonden is het bijzondere dat zich voordoet bij de familie van dominee van Kooten uit de grote pastorie, waar tante Ada van Kooten en nichtje Janny deze blijde gebeurtenis beiden mochten meemaken. Mocht Ada van Kooten vorig jaar getuige zijn van de geboorte van een gitzwart lammetje, dat zij uiteraard vol trots ‘Ada’ noemde, en dat inmiddels is uitgegroeid tot een stevige jaarling, die is uitgeroepen tot het ‘zwarte schaapje’ van de schaapskudde-familie te behoren.

Toeziend oog

Dit lammerjaar zou haar nichtje Janny, die te logeren was bij het oom en tante Van Kooten in de pastorie, dit grote geluk ten deel vallen. Janny, die zo dolgraag de geboorte van een lammetje wilde meemaken, bleek haar geduld die dag niet voor niets op de proef te hebben gesteld. Toen ze samen met tante Ada even een kijkje bij de schaapskooi kwamen nemen, stond er net een schaap op het punt te gaan lammeren, maar, zo had de aanwezige schaapherder Gartman hun verteld, dat kon nog best wel even duren. Tante Ada had meer te doen die dag, maar Janny besloot te blijven.

En wat gebeurt er? Ja hoor, het schaap dat vooraan in de schaapskooi lag, bracht onder het toeziend oog van Janny, haar lam ter wereld. Janny kon haar geluk niet op! ‘Ik ben helemaal verliefd op dit lammetje’, roept ze vol blijdschap uit. Natuurlijk mag Janny ‘haar’ lammetje en naamgenoot ‘Janny’ even vasthouden en in haar armen sluiten. Teder streelt ze het lam over haar kopje, en drukt het liefdevol tegen zich aan. Janny’s geduld werd dik beloond!

DSCN0528

Janny met haar lammetje…

DSCN0529

Foto’s: ©Ada van Kooten

 

 

 

 

]

Gebakken eieren

Maar tante Ada van Kooten kan ook geen genoeg van de schaapjes krijgen, en besluit op een ochtend met me mee te trekken de hei over. Dat wil zij ook wel eens beleven, net als haar dochter Mieneke, die wel vaker in het veld bij de schapen te vinden is. Er waait een gure wind over de vlakte, en Ada heeft zich er goed op gekleed. Ooit heeft ze me beloofd, gebakken eieren tussen een paar bruine boterhammen, en warme chocolademelk voor me mee te zullen nemen, en dat maakte ze die morgen waar! Terwijl de schaapjes om haar heen rustig graasden, haalde Ada een thermosfles te voorschijn, en schonk warme chocolademelk in, in porseleinen kopjes! Uit de grote picknicktas kwamen ook heerlijk belegde broodjes te voorschijn, met daartussen, jawel, de gebakken eieren..! Ik ben nog nooit zo verwend in het veld! (Zie foto’s onder)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ada van Kooten op de hei met picknicktas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ada tussen de schapen

 

Geboortegolf

Inmiddels vindt er een ware geboortegolf in de schaapskooi plaats. Het is een tijd waarin je amper aan iets anders toekomt, want de lammerperiode neemt je helemaal in beslag, je bent er dag en nacht mee bezig. Je aandacht is volkomen gericht op het bijzondere dat zich in de schaapskooi voltrekt. Je wilt er niets van missen. Het is dan ook al laat in de avond, als ik voor het slapen gaan nog gauw even mijn mailtjes bekijk. Wacht…daar zit een kort berichtje tussen van Elly Bakker, uit Nijmegen: ’Christien, trek je morgenochtend weer om 9 uur de hei op met de kudde schapen. Graag zou ik met je meegaan. Komt het uit..?’

Naar de kooi

En ja hoor, daags erop arriveerde, om 9 uur precies, Elly bij de schaapskooi. Na eerst een dampend bakje koffie genoten te hebben, trekken we met de schapen de hei op. Weldra gaat er een jong schaap midden in de hei liggen. Het is duidelijk zichtbaar dat dit schaap aanstalten maakt om te gaan lammeren. Dan staat het weer op, loopt wat onrustig heen en weer, om vervolgens weer te gaan liggen. Vooreerst laten we het even begaan en zien het aan. Maar na het gedrag van het schaap enige tijd geobserveerd te hebben, besluit ik met de kudde naar de schaapskooi terug te keren, want naar het zich laat aanzien kan het nog wel enige tijd duren voordat de geboorte gaat plaatsvinden. Buiten was het guur en koud. Er blies een straffe wind over de vlakte, dus zou de beschutting van de schaapskooi een veel geschikter plek bieden om in af te lammeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het lammetje wordt geboren… – Foto: ©Christien Mouw

Ook in de kooi wordt het geduld van Elly nog lang op de proef gesteld. Maar dan toch, ja hoor, ineens krijgt het schaap het op haar heupen, en zetten de weeen door. Als ik zie dat het lam goed ligt, vraag ik Elly, die zelf verpleegkundige op de neonatale afdeling van het Radboud ZH is, of zij het lam er af wil helpen. Dat hoef ik haar geen twee keer te vragen! Met de souplesse, vaardigheid en behendigheid van een ervaren verpleegster, haalt ze het lam er moeiteloos af. Ze koestert ‘haar’ Elly liefdevol in de armen. Vol trots en zeer voldaan, keert Elly Bakker enige tijd later huiswaarts, richting Nijmegen terug. Dit was voor haar wel een heel bijzondere ervaring, die ze niet gauw vergeten zal..!

IMG_6486

Een trotse Elly bij het pasgeboren lammetje – Foto: ©Christien Mouw

Lees ook: Geboortegolf in Elspeter schaapskooi – Deel 2 – Slot

___________________________________________________________________________________________

Welkom op Lammetjesdag

Komt u ook kijken? Neem kinderen en kleinkinderen mee!
Wij heten u van harte welkom op de Lammetjesdag, en ontvangen u graag en gastvrij
met een beker warme chocolademelk of koffie!

Tijd: 14.00 tot 16.00 uur

Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/25/geboortegolf-in-elspeter-schaapskooi/