Geboortegolf in Elspeter schaapskooi – Deel 2 – Slot

Geboortegolf

IMG_1826

Kraamkamer in Elspeet

Het is even namiddag. Terwijl ik in de schaapskooi de emmertjes water aan het verschonen ben, klinkt er van boven het luik uit, een heldere meisjesstem. “Hoi Christien!” Het is Lisette de Bruin, die tussen de middag nog gauw even naar de schaapskooi toe gefietst is, om naar de lammetjes te kijken. Lisette praat aan een stuk door, en vraagt me de oren van het hoofd. Ze wil alles weten over hetgeen ze in de kooi allemaal ziet.

“Kom maar binnen in de kooi Lisette”, roep ik haar toe. Ik nodig haar uit te helpen de emmertjes water te verschonen. Inmiddels is er een schaap aan het lammeren. Ik wijs haar hierop. Het is weer een jong schaap, en het heeft het er duidelijk moeilijk mee. Harde schreeuwen geeft het af, bij iedere wee.

Ik loop erheen, en terwijl Lisette ademloos toekijkt, komt het lam ter wereld.”O, ho…”.fluistert ze zacht, “wat mooi Christien!” Ze slaakt een diepe zucht. Lange tijd staat ze stil en verwonderd naar de kleine boreling te kijken. Daar komt moeder aan op de fiets. “Lisette, het is al heel laat, ben je hier? Je komt veel te laat op school!”
Maar moeders blik spreekt boekdelen. Ze begrijpt het volkomen als ze hoort en ziet, hoe het gekomen is. En de meester van Lisette achteraf ook. Gelukkig maar! Voor ze met mama wegfietst, roep ik haar nog snel toe: “Lisette, het is een ooitje, en we noemen haar Lisette”. Een blij kindergezicht, met een glimlach van oor tot oor, zwaait me met een brede armzwaai gedag! (Zie foto’s onder)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sneeuwstorm

Nog net op de valreep, op het moment dat ik dit verhaaltje aan het schrijven ben, mag Elly van den Berg uit Hedel, meedelen in de vreugde, en ook zelf getuige zijn van de geboorte van een lam in de schaapskooi. Die ochtend trekt ze met me mee de hei over met de kudde schapen. De wind giert over de vlakte, en trekt nog harder aan. De lucht erboven wordt grijzer en grijzer, en het word eensklaps ijzig koud buiten. Weldra dwarrelen er uit de loodgrijze lucht miljoenen witte sneeuwvlokken naar beneden, en jaagt er een wilde sneeuwstorm langs de zoom van het donkergroene sparrenbos. Hoe imponerend en indrukwekkend kan het ruige, en soms rauwe natuurgebeuren zijn..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaagt er een wilde sneeuwstorm – Foto: ©Christien Mouw

Naamgenootje

De koorden van onze jassen en mutsen worden strakker aangetrokken, de kragen hoog opgezet. De gure noordooster loeit om de noestige stammen van de oude, kreunende sparrenbomen, waarachter wij schuilen. Temidden van deze barre weersomstandigheden blaat er een schaap meewarig en geeft hiermee aan dat het op het punt staat te gaan lammeren. Wonderschone natuur, raadselachtig, en vaak onvoorspelbaar, maar immer vol dynamiek, gaande haar eigen gang!

Ik twijifel geen moment. “Op de schaapskooi aan, Elly!” roep ik haar luid toe, terwijl een snerende windvlaag het geluid afsnijdt en we zijn net op tijd. Amper teruggekeerd zijnde in de veilige beschutting van de warme schaapskooi, of het schaap legt zich neer, en werpt haar lam in het verse stro.
Elly kijkt vol verwondering toe. Ze straalt helemaal, als ze met een glunderend gezicht het lammetje even mag vasthouden, en het zacht en teder in haar armen koestert. Ook Elly uit Hedel, mag zich een lam als naamgenootje weten, in de Elspeter schaapskooi.

IMG_1687-2

Elly met een glunderend gezicht, als ze het lammetje even mag vasthouden – Foto: ©Christien Mouw

Lammetjesdag in Elspeet

We tekenen vandaag 22 januari 2016, de meeste schapen hebben inmiddels gelammerd. Meer dan negentig lammetjes dartelen er in de schaapskooi rond. Wat zijn ze lief, wat zijn ze mooi! Je kunt ernaar blijven kijken! Iedereen zou ze eigenlijk moeten zien! En dat kan ook!

Op “Lammetjesdag”, die – bij gezondheid – hiervoor speciaal voor u en jou gehouden zal worden, op zaterdag 27 Februari aanstaande, mag iedereen die dat wil bij ons in de schaapskooi de lammetjes komen bewonderen. De lammetjes in de Elspeter schaapskooi zijn hiermee de eerste lenteboden die zich laten zien!

(Zie twee kleine foto’s onder – Foto’s: ©Evert Mouw)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PC030101-1 kopie 2

IMG_1826

Lammetjes in de kraamkamer van de schaapskooi in Elspeet – Foto: ©Elly van den Berg

Welkom op Lammetjesdag

Komt u ook kijken? Neem kinderen en kleinkinderen mee!
Wij heten u van harte welkom op de Lammetjesdag, en ontvangen u graag en gastvrij
met een beker warme chocolademelk of koffie!

Tijd: 14.00 tot 16.00 uur

Meer info: Schaapskudde Elspeet en Vierhouten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/01/25/geboortegolf-elspeter-schaapskooi-deel-2-slot/