Reintje de vos, rode vrijbuiter van de Veluwe

Vos in beeld

Of het zo moest wezen, of niet, maar… we waren volgens ons doen, wat aan de late kant op ons ‘stekje’, om te kijken of we de vos nog in beeld zouden krijgen. Maar… beter laat dan nooit, zeg ik dan maar, en dat werd deze namiddag nog maar weer eens benadrukt. Want… we hadden ons goed en wek geïnstalleerd, of we zagen tussen de verdroogde stengels van het Jacobs kruiskruid iets bruins bewegen. Sloop daar soms weer de rode vrijbuiter Reintje de vos?

1 - DC_8633

Foto: ©Louis Fraanje

Vierbenige jager

Sorry, maar wij kunnen er ook niets aan doen, dat we zo in de ban zijn geraakt door deze vierbenige jager. En… als we hem zo zien gaan, al sluipend door het gras en tussen die droge stengels, volgen we hem op de voet. Dan lijkt het soms net of je zijdelings met hem mee sluip door het veld. Een heel apart gevoel maakt zich dan meester van je, de spanning van het jagen, zoals een tweebenige jager dat ook wel kan hebben. Als de vos zich dan plotseling omdraait en tussen de hoge sprieten doorkijkt, dan stijgt ook bij ons de adrenaline.

2 - DC_8617 - kopie

Foto: ©Louis Fraanje

In het vizier

Wat een schitterend gezicht, als hij zo gespannen met zijn felle ogen zit te loeren en de oren gespitst, Dan voel je de spanning stijgen en elk moment verwacht je de sprong. Maar dan ontspant het lichaam van de vos zich en trekt hij verder, om tussen de halmen te verdwijnen. Gelukkig zien we hem even later op het pad – dat dwars door het veld loopt – verschijnen. En hebben we hem weer volop in het vizier, en laten wij de camera z’n werk doen.

3 - DC_8775

4 -DC_8791

In vervoering

Minutenlang staat hij zo op het pad naar links te kijken, blijkbaar heeft hij daar dan toch wat gezien. Wij hebben geen idee wat het kan zijn, want het valt totaal buiten ons gezichtsveld. Maar we kunnen hem nu wel op ons gemak fotograferen, en daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Tenslotte gebeurt het bij ons op de Veluwe niet elke dag dat je zomaar een vos voor de lens krijgt. Als hij dan even later zijn kop naar achteren draait, raken we helemaal in ‘vervoering’ van zijn prachtige gestalte, daar midden op het pad.

7 - DC_8843

Foto: ©Louis Fraanje

Kippen uit het hok

Natuurlijk moeten we de realiteit niet uit het oog verliezen, dat weten wij maar al te goed. Want nog niet zo lang geleden haalde Reintje bij een kennis van ons op één nacht elf kippen uit het hok. Hoewel de man het luikje goed had laten zakken en de kippen dus in het hok zaten, kreeg de vos het toch voor elkaar om binnen te dringen. Hoe? Nou… gewoon de neus tegen de onderkant van het luikje, tong er onderdoor, en omhoog wippen die handel. Ja… een vos is ook niet gek, die is niet voor één gat(luik) te vangen!

5 -DC_8781

Foto: ©Louis Fraanje

Bewondering

Dan lijkt het net, of hij onze gedachten leest, want opeens kijkt hij in onze richting. Met een blik, zo van… wat moeten jullie toch van mij? En weer klikt de camera en ondanks dat hij verguisd wordt, om zijn kwajongensstreken, blijven we deze rode vrijbuiter van de Veluwe bewonderen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/11/reintje-de-vos-rode-vrijbuiter-van-de-veluwe/