Bijeen gesprokkeld – Deel 1

Wereld van kunst

Tentoonstellling-schapenschilders-10

Tentoonstelling Schapenschilders in Nunspeet – Foto: ©Tjaard Heikens

Wat kan het voor velen een fantastische beleving zijn, om bij een gure en winderige herfstdag de beschutting van een museum op te zoeken en daarin urenlang weg te dromen en rond te zwerven door een wereld van kunst en van stille verwondering.

Schapenschilders

In het Noord Veluws Museum in Nunspeet is momenteel een tentoonstelling gaande die geheel in het teken van schapen staat. Het thema van deze tentoonstelling luid dan ook ‘Schapenschilders’.

Op 5 oktober jl. mocht ik des avonds in het museum een lezing rondom dit thema verzorgen. U begrijpt, dat sprak mij bijzonder aan! Bij het zien van de collectie schitterende kunstwerken die daar aan de wand hingen, van onder andere Anton Mauve, Mesdag en Van Vuren, werd mijn inspiratie des te meer aangewakkerd, en mocht ik op bevlogen wijze iets vertellen over mijn leven als herderin tussen de Elspeter kudde schapen. Want dat is het zeer zeker; een boeiend leven dat voornamelijk gericht is op het wel en wee van de schapen en op de omringende natuur. De natuur waarin altijd dynamiek is. Waarin zowel de fluisteringen van het ritselend blad, als de aanstormende woeste westenwind die over de vlakte raast, wordt gehoord en beleefd. Elke dag is anders, en geen dag zonder verwondering!

 

P1390909

Schapen in de mist – Foto: ©Joris Linssen

Kunstschilders naar de Veluwe

Die beroemde schapenschilders, wier doeken momenteel tot 6 december in het Noord Veluws Museum te bezichtigen zijn, hebben daar oog voor gehad. Deze kunstschilders zijn naar de Veluwe getrokken en zijn met hun schildergerei neergestreken langs de rand van de heide, waar ze soms uren of zelfs dagen lang hebben gezeten, en inspiratie hebben opgedaan. Zij hebben de kudde schaapjes met hun herder en zijn hond voorbij zien trekken. Bij weer en wind, bij zomerse zonneschijn maar ook tijdens gure herfstregens. Zelfs gedurende langdurige sneeuwbuien, waarin de witte sneeuwvlokken hun in het gezicht joegen, en hun het schilderen praktisch onmogelijk maakte, zochten zij de heide op!

Innerlijke drang

Ook door hevig stormgetij lieten de schilders zich niet weerhouden! En met de schaapherders tezamen, waren zij degenen, die bij de meest barre weersomstandigheden dit door mensen verlaten oord, bezochten. Voortgedreven vanuit een innerlijke drang! Zij hebben de houding van die herders naar hun schapen toe gezien, die totaal gericht was naar hun dieren. Dat heeft hun in het hart geraakt, en dat is terug te zien in al hun schilderstukken. Daaruit spreekt aandacht, en liefde en dienstbaarheid. Zij hebben dit op meesterlijke wijze weten vast te leggen op het witte linnen doek. Vanuit deze passie, waarmee de beroemde kunstschilders hun schapen-schilderijen hebben geschilderd, valt meer af te lezen, dan duizend woorden zouden kunnen zeggen of schrijven!

Gaat u allen kijken, en geniet mee van deze wandeling door het museum. Een zwerftocht waarin de kunstschilders u meevoeren langs uitgestrekte, glooiende heidevelden, waar de schaapherder met zijn kudde en hond u van dichtbij of van veraf tegemoet treedt!

Schaapskooi-door-Jan-van-Vuuren - kopie

Schaapskooi – Schilderij: ©Jan van Vuuren

Schapenverhaal in de molen

We gaan al sprokkelend verder op pad, tot we in Nunspeet bij het gezelschap de ‘Wednesday Society’’ aankomen. Bij kennismaking blijkt dit een enthousiaste groep mensen te zijn, hoofdzakelijk afkomstig uit Nunspeet zelf, maar ook uit Elspeet. Zij hadden onlangs besloten om hun jaarlijkse uitje, gezamenlijk met hun vrouwen, dit keer in Elspeet te laten plaatsvinden.

IMG_0213[1]-kl

Schapenverhaal in de molen – Foto: ©Jaap Brink

En mij hebben ze daarbij uitgenodigd om in de molen van Elspeet een lezing over de Elspeter schaapskudde te willen verzorgen. Welnu, en zo togen we dus enkele dagen na het bezoek aan het Nunspeets museum, opgetogen naar de molen van Elspeet toe. Een groot gezelschap had zich daar reeds binnen in de molen verzameld en plaats genomen aan de lange houten tafels.

Na een warm ontvangst door Hend van der Horst met koffie en gebak, mocht ik ook hier op gedreven wijze mijn schapenverhaal doen. Wat heerlijk om mensen zo te kunnen enthousiasmeren en te zien hoe betrokken ze bij de schaapskudde blijken te zijn!

Bruggen slaan

Hartverwarmend om de reacties te horen. En bruggen te mogen slaan door een bezoek aan de schaapskudde aan te prijzen, in combinatie met een bezoek aan het Nunspeets Museum. Zo kunnen we elkaar versterken. Beiden zijn het immers meer dan waard, en hebben ook uw draagkracht nodig!

Lees ook: Bijeen gesprokkeld – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/21/bijeen-gesprokkeld-deel-1/