Zomerstorm

Geen hond meer te zien op straat

We tekenen vandaag zaterdag 25 juli 2015.Terwijl ik dit verhaaltje aan het schrijven ben, trekt er met grote hevigheid een heuse zomerstorm over ons landje heen! Alles rondom het huis buldert en davert. De Schapendrift, waaraan we wonen, ziet er verlaten uit. De befaamde, en druk bezochte ‘Veluwse Boekenmarkt’ die hier vandaag gehouden wordt, ondervindt er grote hinder van. Reeds aan het begin van de middag zag men zich genoodzaakt de markt te ontruimen. Alle tentzeilen en kramen werden afgebroken en niet lang daarna ook afgevoerd. Geen hond meer te zien op straat. Wat het weer al niet te doen kan maken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tentzeilen en kramen werden afgebroken en daarna afgevoerd – Foto: ©Christien Mouw

Witte regengordijnen

Regenvlagen trekken met grote snelheid als witte regengordijnen over de maisvelden heen, aangejaagd door de Noordwesterstorm die momenteel boven het hele land raast. Volgens het KNMI beleeft Nederland vandaag de zwaarste julistorm sinds het begin van de metingen in het jaar 1901. Van een zomerstorm is sprake, wanneer er per uur gemiddeld windkracht 9 staat. Die snelheid werd tussen 11.00 en 12.00 gemeten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’n Schitterend schouwspel, temidden van de sidderende natuurelementen – Foto: ©Christien Mouw

Sidderende natuurelementen

Omstreeks die tijd zwierf ik nog met de kudde schapen over de verlaten heidevelden rond. De stormwind die om de heuvels loeide leek nu ook vat te krijgen op de kudde schapen en op mijn herdershond Puck.
In een ijl tempo struinden ze de hei over, alsof hun leven er van afhing! Onderwijl alles wat eetbaar is gulzig en gretig naar binnen werkend wat ze in het voorbijgaan passeerden. Ze volgden de wind en hun instinkt. ’n Schitterend schouwspel, temidden van de sidderende natuurelementen, dat zich binnen mijn blikveld voltrok!

In de verte klinkt plots een hevige donderslag! Vanachter de Stakenberg, richting Staverden, kleurt de lucht inktzwart. Ik sta even stil, en zie de kudde schapen in een rechte lijn een heuvel oplopen. Wat een gang, wat een cadans, en wat een rust gaat er uit van deze voorttrekkende kudde schapen, temidden van al dat geloei en gedaver tijdens het briesende natuurgeweld rondom ons.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zie de kudde schapen in een rechte lijn een heuvel oplopen – Foto: ©Christien Mouw

Struikje paarse heide

Vanaf mijn regenjas sijpelen dunne straaltjes water mijn laarsen binnen. De heide waarin we staan begint voorzichtig te bloeien. Hier en daar kleurt reeds een struikje paars, wat mooi afsteekt tegen de donkere lucht boven ons. Vorige week stuurde Ron de Bruijn {penningmeester SSGN} ons een foto toe van zo’n ‘eersteling’ die hij tegenkwam tijdens een trektocht over de heide met zijn paard. Deze takjes zijn inmiddels diep paars van kleur. Hoe snel kan het gaan..!

FullSizeRender

Hier en daar kleurt al een struikje paars – Foto: ©Ron de Bruijn

We wachten rustig af

Juli… Zomermaand bij uitstek. Volop zomer zou het kunnen zijn! Maar vandaag hebben de weergoden geen zomerse julidag voor ons in petto, maar een ware zomerstorm! We zullen het ermee moeten doen. Wat zal de dag van morgen ons brengen? Dat wachten we maar weer ‘rustig’ af!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De schapen volgen de wind en hun instinkt – Foto: ©Christien Mouw

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/30/zomerstorm/