Resultaat inzet schaapskudde

Struinen en grazen

Nieuwsgierig, en een tikje ongeduldig, staan ze reeds te wachten achter ‘t hek in de kraal op de heide, waarin ze nu sinds kort ook ‘s nachts verblijven. Ze willen mee de hei op, want ze willen eten. Struinen en grazen over de grote stille heide, dat doe je als heideschaapjes nu eenmaal het allerliefst, en ‘t liefst ook nog eens uren lang, iedere dag opnieuw..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Staan ze reeds te wachten achter ‘t hek in de kraal – Foto: ©Christien Mouw

Kille voorjaar

Inmiddels weten de wijskoppen de weg naar de vier verbrande gedeeltes te vinden, die we momenteel ijverig aan het begrazen zijn. In mijn verhaaltje van 11 april jl, staat beschreven hoe we in samenwerking met de terreinbeheerder van de gem. Nunspeet, een plan hebben opgesteld, om door inzet van de schaapskudde de groei van het pijpenstrootje terug te dringen. Dit acht men wenselijk, omdat het pijpenstrootje de heide momenteel aan het verdringen is.

Er is lang over nagedacht, op welke wijze dit het beste zou kunnen worden uitgevoerd. Totdat men uiteindelijk heeft besloten, en er inmiddels ook toe is overgegaan, om vier stroken heide waarop hoofdzakelijk het pijpenstrootje domineert, te verbranden. Als proef, zou bij deze methode de kudde schapen ingezet worden, om het gras dat op deze stroken zou opkomen, intensief te begrazen. Het kille voorjaar echter vertraagde de groei van het gras aanzienlijk. Tot voor kort was alleen nog maar de zwart geblakerde aarde zichtbaar. Maar uit die zwart verschroeide aarde, zijn nu frisse pollen gras ontsproten, die onze schaapjes maar wat graag lusten..! Ze struinen er regelrecht op af, en doen wat ze doen moeten; nml die pollen gras zo kort mogelijk houden! Dat lukt, tot grote tevredenheid van de terreinbeheerders, en tot grote tevredenheid van de schapen en hun herders, tot nu toe wonderwel..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inmiddels weten de wijskoppen de weg naar de vier verbrande gedeeltes te vinden – Foto: ©Christien Mouw

Resultaat zichtbaar

Rondom het verbrande gedeelte, waarin nu de groene graspollen goed zichtbaar zijn, zie je duidelijk het blonde pijpenstrootje staan. Met tussendoor hier en daar nog een strookje heide. In ieder geval hebben we nu reeds aangetoond, dat het opgestelde begrazingsplan werkt..! Het eerste resultaat ervan is zichtbaar!

Dit jonge, eiwitrijke gras is zo voedzaam, dat de lammeren er binnen de kortste tijd genoeg van naar binnen gekregen hebben. Zodra ze hun buikje rond hebben gegeten aan dit malse gras, vleien ze zich genoeglijk neer tussen de groene pollen. Of gaan ze met elkaar de hond Puck uitdagen, die daarop meestal eieren voor zijn geld kiest…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als ik vervolgens Puck bij me roep, kijkt een van de lammetjes me verontwaardigd aan. ‘Moet dat nou…?’ lijkt hij te denken. Waarop hij dan maar verveeld plukjes wol uit zijn vacht begint te trekken….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s: ©Christien Mouw

Laaghangende takken

Aan de gedeeltelijk verschroeide dennenbomen, groeien alweer nieuwe loten. Ook hier zijn onze schaapjes gek op. Het is een prachtig gezicht, om die dennenbomen in bloei te zien staan. Het lijken wel kerstbomen, waarin heel veel ‘kaarsjes’ branden…! Soms tref je aan de voet van zo’n boom, een nest, oftewel ‘leger’ genaamd, van een wild zwijn aan. Onder de laaghangende takken, die zo kenmerkend zijn voor deze dennen, biedt dat een veilige schuilplaats voor de kleine frislingen om in geboren te worden. Het is me eens overkomen, dat we, onwetend uiteraard, zo’n leger met jongen passeerden, en moeder zwijn ineens woest vanonder de lage takken uit, op de kudde schapen instormde! Het kostte mijn herdershond de grootste moeite, om de geschrokken schapen, die werkelijk alle kanten uitvluchten, weer bij elkaar te krijgen..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het lijken wel kerstbomen, waarin heel veel ‘kaarsjes’ branden…! – Foto: ©Christien Mouw

Volop te eten

Al met al staat er nu volop te eten in het veld voor de kudde schapen. De variëteit in de aanwezige vegetatie is groot. Ruim voldoende in ieder geval om als voedsel te dienen voor de kudde schapen. En ook al is het voorjaar van 2015 tot nu toe koud, regenachtig, en winderig verlopen, gestaag breekt alles dan toch zachtjes aan door. Zo zag ik vanmorgen in het veld, de eerste dopheide in volle bloei staan. Een fleurig bloempje, tegen de grijze lucht. Het maakte me blij..!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanmorgen in het veld, de eerste dopheide in volle bloei staan – Foto: ©Christien Mouw

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/05/resultaat-inzet-schaapskudde/