Vechtende reebokken in bastgewei

Geen alledaags gebeuren

1 - foto DSC_1238

De vredige ontmoeting – Foto: ©Louis Fraanje

Eigenlijk is het nog te vroeg voor de reeënbronst of blattijd, meestal begint dat in juli. Daar komt nog bij, dat het bastgewei nog erg gevoelig kan zijn. De oudere bokken hadden – zoals u al eerder kon lezen – inmiddels al geveegd, maar die hielden zich rustig en bleven in de dekking.

Maar enkele dagen geleden, zagen we op een avond toch twee jonge bokken met een gaffelgewei, de strijd met elkaar aanbinden. Ze ontmoeten elkaar bij een rietkraag ergens in het voor ons zo bekende “Rauwe Veld”. En in eerste instantie leek het ook een hele vredige ontmoeting, zoals ze daar bij elkaar stonden.

2 foto DSC_1245

Hij bleef maar snuffelen bij de ander – Foto: ©Louis Fraanje

Schone schijn

Ze kennen elkaar natuurlijk, dat moge duidelijk zijn, want ze zijn hier beiden in 2013 geboren. Toch bleek de rechtse bok wat al te nieuwsgierig te worden, hij bleef snuffelen bij de ander. Die liet het maar wat begaan en dacht waarschijnlijk dat het hierbij wel zou blijven. Maar dat bleek ‘schone schijn’, want even later doken de koppen naar beneden en brak de strijd in alle hevigheid los.

3 foto DSC_1302

Hielden de reebokken met bastgeweien elkaar in hun greep – Foto: ©Louis Fraanje

Het gevecht

Zoiets maak je ook niet dagelijks mee, dat ze met hun bastgewei in gevecht raken. Bij de herten hebben we dat nog nooit meegemaakt, die gaan op hun achterpoten staan en zorgen er wel voor dat het gewei niet geraakt kan worden. Ik heb zo het vermoeden, dat bij deze jonge bokken het gewei al bijna zover is, dat het geveegd moet gaan worden? Vandaar dat het op dit moment jeukte en het minder gevoelig was. Want… als je soms ziet hoe vegende reebokken met de takken en struiken aan het vechten zijn, dan valt dit nogal mee.

4 fotoDSC_1309

Over en weer wisten ze van geen wijken – Foto: ©Louis Fraanje

Speciaal geval

Het gevecht duurde toch bij elkaar zo’n tien minuten, en dat is best lang in dit speciale geval. Over en weer wisten ze van geen wijken, en bleven steeds maar duwen en kopstoten uitdelen aan elkaar. Soms stonden ze even recht tegen over elkaar bij te komen en dan ging het er weer met volle kracht op los. Het zal nu zeker niet lang meer duren, voordat ze hun geweien gaan vegen, daar ben ik van overtuigd.

5 foto DSC_1328

En ging een ieder zijns weegs – Foto: ©Louis Fraanje

Iets bijzonders

Voor de echte reewild-kenners, zal dit misschien best herkenbaar zijn, maar voor ons was het iets bijzonders. En hebben we met volle teugen genoten van dit unieke gevecht. Opeens was het voorbij, en gingen ze ieder een kant op. Een blije natuurliefhebber met zijn camera vol mooie platen, achterlatend in het veld.

Hieronder een kort filmpje van het gevecht:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/05/05/vechtende-reebokken-in-bastgewei/