Ontluikende lente

Verlangen naar de lente

Met de geboorte van het laatste lam, leek ook de winter te zijn geweken. Jawel, nog even keerde ze terug, en trakteerde ons nog gauw even op een paar forse hagel en sneeuwbuien, gepaard gaand met een stevige westenwind, die in zijn kielzog ook nog een paar onweersbuien met zich meedroeg. Dat leverde aardig wat mopperende mensen op, die me zeiden de winter onderhand meer dan beu te wezen, en naar de lente te verlangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eerste lenteboden die we dit jaar mochten begroeten, waren de wilde sneeuwklokjes – Foto: Christien Mouw

De paden op, de lanen in

Welnu, deze mopperaars werden al snel op hun wenken bediend, want eensklaps leek het weer om te slaan, en stroomde er zacht warme lucht ons landje binnen, waardoor de hele natuur plotseling een metamorfose leek te ondergaan. Een van deze eerste lenteboden die we dit jaar mochten begroeten, waren de wilde sneeuwklokjes die ik aantrof in het bos achter de voederakker van de jagers. Rank en slank stonden de tere bloemetjes op hun dunne steeltjes te wiegelen in de wind, waarbij ieder zacht briesje de klokjes leken te gaan klingelen. De lente maakt de mensen blij. Lang genoeg binnen bij de kachel gezeten. ‘De paden op, de lanen in!’, luidt nu het motto. En als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als er als er als er één schaap over de dam is, volgen er meer – Foto: Christien Mouw

Mierenvolk ontwaakt

Welnu, dat spreekwoord leek ook voor de natuur bewaarheid te worden, want op 25 februari trof ik net voor het middaguur op een beschut plekje in het bos een ‘levende’ rode bosmierennest aan. Verbaasd keek ik toe, hoe dat naarstige mierenvolkje krioelend over en door elkaar heen tuimelde, en in voortdurende beweging was, en hoe de mieren zich als een lawinestroom een weg naar buiten wisten te banen. Onvoorstelbaar, wat een mirakel! Zo ‘dansen’ de rode bosmieren de lente tegemoet! Op het warmst van de dag, en bij de eerste warme zonnestralen, was dit mierenvolk ontwaakt uit haar winterslaap! De mensheid kon met eigen ogen aanschouwen dat dit nijverige volkje geen wijze boeken en geen weerstation behoeft, om hun de lente aan te kondigen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo ‘dansen’ de rode bosmieren de lente tegemoet! – Foto: Christien Mouw

Kersvers kuikentje

En daar bleef het die middag niet bij! Terwijl ik met mijn drie honden door een dichtbegroeid sparrenbos liep, trof ik onder aan de voet van een hoge slanke den, de lege schaal van een houtduif aan. Aha..uit dit grote witte ei, was dus net een kersvers kuikentje gekropen! Dan moest het nest zich hier vlak boven mij bevinden. De takken waren zo dichtbegroeid, dat ik het nest niet kon ontdekken. Voorzichtig pakte ik het lege ei op. De binnenkant van de schaal was nog vochtig, hetgeen aangaf dat het kuiken nog maar net uit het ei gekropen was. En hiermee toonde de lente mij opnieuw aan, dat ze in aantocht was! (Zie foto’s onder –  Christien Mouw)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                

Natuurlijk wilden de moederschapen onderhand weer graag een poosje de hei op! Slechts diegenen, die het laatst gelammerd hadden, protesteerden luidkeels dat ze bij hun lammetjes wilden blijven. Maar zodra we de hei bereikten, was het over. Welgemoed trokken ze de heuvels over, en graasden ook zij tevreden genietend in de voorjaarszon. De lammeren kunnen al wel een paar uurtjes buiten hun moeder. Zij hebben nu een poosje voor zichzelf alle ruimte in de schaapskooi, en dat vinden ze toch ook wel even heel erg leuk! Maar niet te lang natuurlijk. Want van al dat spelen en dartelen in de kooi wordt je heel gauw moe, en krijg je dorst. Wanneer moeder en kind zich na een paar uur weer bij elkaar voegen, is dat voor beiden een feest van begroeting en herkenning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALammetjesdag

Oh ja, afsluitend zou ik u graag nog even op het volgende willen attenderen: U komt toch zeker ook naar de Lammetjesdag in Elspeet, op 21 Maart aanstaande? Die kans laat u natuurlijk niet aan u, en uw klein/kinderen, voorbijgaan!

Lees ook:  Lammetjesdag in Elspeet

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/03/09/ontluikende-lente/