Noord-Veluws Museum in kunstenaarsdorp Nunspeet

edoris (4)

Veluwse schilders in nieuw museum te zien

Onder grote belangstelling vanmiddag het Noord-Veluws Museum in Nunspeet geopend. Dat gebeurde door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Dick van Hemmen.

Uniek fenomeen! 

Het Noord-Veluws Museum laat werk zien van kunstenaars die tussen 1880 en 1950 in dit gebied woonden en werkten. De openingstentoonstelling is gewijd aan Ben Viegers, over wie vandaag tevens een boek werd gepresenteerd. Achternichtje en zelf ook kunstschilder Janneke Viegers was een van de genodigden en vertelde smakelijke anekdotes over haar oom.

Natuur beleven en doorgronden 

Lovende woorden waren er voor mecenas Herman van Rhee uit Nunspeet (die een flinke som geld op tafel legde voor de bouw van het museum én van wie schilderijen te zien zijn). En natuurlijk alle lof voor het museum zelf. “Wie de natuur wil beleven, moet de bossen in. Wie de natuur wil doorgronden, moet de kunstmusea in. En wie beide wil, moet naar Nunspeet”, zei Cornielje.

2704025_

Schilderij van Ben Viegers

Parel

Met de komst van het Noord-Veluws Museum wordt een parel aan de ketting van de provinciale Gelderse culturele infrastructuur toegevoegd. Het bevorderen van de ontmoeting tussen cultuur en natuur en het leggen van verbindingen tussen het verhaal van het verleden en het heden, zijn hoofddoelen van het museum.
Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum en zal een uitnodigende plek zijn waar mensen graag terugkomen.

viegers

Ben Viegers

Bestaansrecht

Het museum ontleent haar kracht en bestaansrecht aan de haar toevertrouwde kunstcollecties, bruiklenen en authentieke cultuurhistorische objecten.

Geschiedenis

Daarnaast vertelt het museum de verhalen over het ontstaan en de betekenis van deze werken in het perspectief van de kunstgeschiedenis en de geschiedenis van de samenleving in de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.

route nv-museum

 

Breed publiek

Het Noord-Veluws Museum wil op informele en laagdrempelige wijze een breed publiek in contact brengen met de schilderkunst die tussen 1880 en 1950 op de Noord-Veluwe gemaakt werd met als belangrijkste exponenten kunstschilders als Ben Viegers, Arthur Briët, Jos Lussenburg, Chris ten Bruggen Kate, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren en Jaap Hiddink.

De Ben Viegers tentoonstelling loopt t/m 11 april 2015

Het Noord-Veluws Museum is vanaf zaterdag 1 november a.s. voor het publiek toegankelijk en te bezoeken.
Openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Adres: Noord Veluws Museum  Stationslaan 28 A  –  8071 CM Nunspeet

Mail: contact@noord-veluws-museum.nl    –    Tel.: (0341) 250 560

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/10/31/noord-veluws-museum-kunstenaarsdorp-nunspeet/