September…

Met de komst van de septembermaand, lijkt de rust te zijn weergekeerd. De mist die er ‘s morgens boven de velden hangt, heeft alle zomerse zotheid geblust, en ook de zon verliest aan kracht. Sluierwolken en witte nevels beletten de zon in de ochtendstond om door te breken, en geven aan bos en heide, een dromerige sfeer. Deze natuurfenomenen bezorgen ons het ware herfstgevoel, waaraan de eerste dwarrelende, goudgele berkenblaadjes en het verschijnen van allerlei soorten en kleuren paddenstoelen, nog eens een schepje bovenop doen.

De schapen, die bij dit fraaie nazomerweer ‘s nachts nog buiten in de kraal verblijven, zijn vrolijk gestemd. Zij houden wel van deze rust en stilte. Bovendien kunnen ze dit koudere weertype veel beter verdragen, dan de zomerse hitte. Wanneer ik me in alle vroegte naar de kraal op de heide begeef, kan het betoverend mooi zijn om de zon boven de heide te zien opkomen. Terwijl de schaapjes al achter het hek op me staan te wachten, gloort de lucht boven de horizon helemaal rood.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle schapen zijn inmiddels overeind gekomen, en willen nu mee de hei op! Hun ongeduldig geblaat zet ook de hond in beweging. Onrustig loopt hij heen en weer langs het grote houten hek, totdat ik het hek met een brede armzwaai open. Onmiddellijk daarop schiet Puck als een pijl uit de boog weg, en doet hij wat hij doen moet: ervoor zorgen dat alle schaapjes de kraal uit worden gedreven. Puck heeft er zichtbaar het grootste plezier in. Met zijn slimme oogjes kijkt hij me vragend aan, hopend op een complimentje en een aai over zijn bol.

Zo trekken we de wijde wereld in. Vrij als de wind…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terwijl de heide nog dieppaars gekleurd is, verandert de kleur van het pijpenstrootje reeds langzaam van goudgeel naar roodbruin. Dit sierlijke, lange gras fascineert me in ieder jaargetijde. Ze wisselt elk seizoen van kleur. In de lente wuiven haar pluimen heldergroen mee in de wind. Gedurende de zomermaanden walmen haar pluimen in een goudgele pracht in de volle zon. Tijdens de herfstmaanden golft het gras in een betoverende roodbruine gloed mee in de wind. Terwijl ze bij winterse dagen, haar wit bevroren pluimen op gracieuze wijze ten toon spreidt. Op de hele Veluwe zien we de groei van het pijpenstrootje steeds meer toenemen. Dat heeft meerder oorzaken. Sinds de recessie wordt er beduidend minder geld voor het noodzakelijke onderhoud van de heide uitgegeven, en ook de zure regen draagt daartoe bij. Hier in Elspeet is dat niet anders. Bijna dagelijks kun je onze kudde schapen door deze brede stroken, sierlijk wuivend gras zien trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

021_DSC_3065

Christien met Puck – Foto: Jasper van Bladel

Sinds een week lopen de rammen bij de schapen, en de grootste van deze rammen, is tevens de mooiste. Hij gedraagt zich duidelijk het meest dominant. In deze periode van het jaar, kun je het nog wel eens aantreffen, dat er een ram met enkele schapen achter blijft. Dit zijn doorgaans de bronstige schapen. Ook zie je het regelmatig gebeuren, dat er zich groepjes vormen. Om iedere ram scharen zich dan enkele of meerder bronstige schapen. Voor je er erg in hebt, kan zo’n groepje achterblijven.

Dus ben ik heel gelukkig, met m’n slimme hondje Puck, die de hele kudde schapen voortdurend scherp in de gaten houdt, en geen moment uit het oog verliest!

Na alle schaapjes weer veilig in de kraal terug gehoed te hebben, is het dan ook Puck, die een ‘gouden’ pluim verdient..!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/09/17/september/