Een zonovergoten Lammetjesdag en een Bijenboek

Het was nog heel vroeg in de ochtend toen de honden mij wakker blaften en me zo aanmoedigden de bedstee uit te komen!   Geen wonder. Toen ik de gordijntjes aan de kant schoof begreep ik hun enthousiasme volkomen. De zon wierp haar gouden stralen al door het kleine keukenraam en lokte ons naar buiten.
Niet lang daarna renden drie vrolijke jonge honden voor mij uit over het bospad van de Schapendrift en genoot ik met volle teugen van de jubelende vogels, die zich enorm uitsloofden wie van hen het luidst kon zingen.

De dag begon goed. Dat beloofde een mooie Lammetjesdag te worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadat ik de kudde schapen eerst nog een paar uur over de heide had gehoed, besloten wij herders, om de grote moederschapen buiten in de wei tegenover de schaapskooi te laten grazen, zodat de lammetjes op deze speciale Lammetjesdag alle ruimte zouden krijgen om bewonderd te worden.   Bovendien kwamen ze zo veel beter in zicht.
En al hadden we van te voren best veel van deze dag verwacht, dat het zo’n overweldigend succes zou worden, nee, dat hadden we niet durven dromen.  Precies om 1 uur ‘s middags werd, onder plechtig hoorngeschal, Lammetjesdag door de Elspeter Jachthoornblazers op feestelijke wijze geopend.

Elspeter Jachthoornblazers. Foto: Louis Fraanje

Elspeter Jachthoornblazers. Foto: ©Louis Fraanje

Weldra dromden zich honderden mensen om de schaapskooi heen, in een poging om maar zo snel mogelijk naar binnen te kunnen, om onze lammeren te bewonderen, knuffelen en vasthouden.
Wat een feest.  Vaders, moeders, opa’s en oma’s zetten vol trots hun koters op de kiek.  Ze genoten zichtbaar net zo hard als hun kleine grut.   Er werd met gulle hand gratis chocomel  uitgedeeld aan jong en oud.  Onze burgervader Dick van Hemmen keek, genietend van het schouwspel,  tevreden toe. Ook hij kon zijn ogen niet van de lammeren af houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelf mocht ik op deze bijzondere dag mijn nieuwe bijenboek: “De fascinerende WERELD van de bij, door de ogen van een beginnend imker” aan het publiek presenteren.   Het eerste exemplaar reikte ik uit aan mijn leermeester Wouter van Bronswijk, die met grote gedrevenheid en eindeloos geduld, de Elspeetse jeugd gratis les geeft over het houden van bijen.   Op deze manier brengt hij zijn liefde en zijn kennis voor het beroep van imker over op de jeugd. Juist nu het wereldwijd zo slecht gaat met de bijen, is het van onschatbare waarde, dat de jeugd op een inspirerende manier op het belang van de zorg om en het zorgen voor de bijen, gewezen wordt.  Als je bij Wouter op “de Bliee Bie” voor het tweede bijenseizoen op les zit krijg je ook nog eens een heuse bijenkast inclusief een heel bijenvolk van hem cadeau. Gaaf toch?!

Foto: © Fransien Fraanje

Louis Fraanje feliciteert Christien met haar nieuwe boek. Foto: ©Fransien Fraanje

Deze bevlogen imker werd op deze dag eens extra in het zonnetje gezet. Juist op een dag als deze, die toch vooral op de kinderen is gericht, is het mooi als de jeugd, naast de lammetjes en de schaapjes, ook kennis maakt met de wondere wereld van de bij.

BoekChristien.

In mijn nieuwe bijenboek, beschrijf ik de lessen die ik, drie bijenseizoenen lang, bij Wouter van Bronswijk heb gevolgd.   Met vallen en opstaan, met blunders en succes. Het is allemaal te lezen in mijn bijenboek.  Maar niet alleen te lezen, ook te bekijken, want het kleurrijke boek is met prachtige foto’s geïllustreerd. Dat je niet zomaar imker bent, daar ben ik inmiddels wel achter..!

De bijen verdienen onze aandacht, liefde en zorg. Net zoals onze kudde schapen en hun lammeren dat verdienen.

Laten we met elkaar, groot en klein, zuinig zijn op de natuur. Laten we de natuur koesteren, en ons daarvoor ten volste inzetten, daar waar het kan. Op onze prachtige Veluwse heidevelden, zijn de kudde schapen en de bijen met hun imkers, immers niet weg te denken, en onlosmakelijk met elkaar verbonden.
.

De lente is begonnen dus het zomerseizoen staat voor de deur.  Vele honderden toeristen zullen binnenkort onze campings weer bevolken en de paars bloeiende heidevelden met haar schapen en bijtjen bezoeken. Laten we hopen dat ook zij hier tot in lengte van dagen van zullen kunnen blijven genieten, en dit sprookje werkelijkheid zien worden…!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/04/08/een-zonovergoten-lammetjesdag-en-een-bijenboek/