Herderin schrijft boek over bijen

Ze houdt niet alleen van schapen maar ook van bijen, was afgelopen vrijdagavond 14 maart nog te zien in het programma Showroom van Joris Linsen en op zaterdagmiddag aanwezig bij de presentatie van haar boek over bijen: ‘De fascinerende wereld van de bij – Door de ogen van een beginnend imker’. We hebben het hier natuurlijk over Christien Mouw, de bekende herderin uit Elspeet.

Christien Mouw overhandigt het eerste exemplaar aan haar leermeester, Wouter van Bronswijk - Foto: ©Louis Fraanje

Christien overhandigt het eerste exemplaar aan haar leermeester, Wouter van Bronswijk -Foto: ©Louis Fraanje)

Plaats van handeling was de Schaapskooi van Elspeet aan de Stakenbergweg. Het was tevens lammetjesdag bij de Schaapskooi, een mooiere ambiance voor een feestelijke boekpresentatie is niet denkbaar.
De fascinatie van Christien Mouw voor bijen is geboren op de hei. ,,Als herderin zwerf ik al 26 jaar lang met mijn kudde schapen over de Elspeter heidevelden. Zodra de heide paars begint te bloeien en de velden zich uitstrekken in een purperen kleed, dan verschijnen aan de rand van de heide de eerste bijenkasten en korven die, keurig op een rij naast elkaar opgesteld de hei versieren. Zo kwam ik op het idee om zelf een bijenkast aan te schaffen en op de hei te plaatsen. Zo simpel als het leek was het echter bepaald niet.”

Fascinerend
Ze startte enthousiast met een cursus bijen houden. ,,Er bleek een bloeiende Imkervereniging in Elspeet te bestaan onder leiding van Wouter van Bronswijk die uit pure passie en enthousiasme voor zijn imkervak iedere donderdagavond gratis lessen verzorgt voor geïnteresseerde leerlingen. Het bleken merendeels jonge jongens te zijn die het vak van imker wilden leren. Ik besloot me bij deze Vereniging, De Blieë Bie genaamd aan te sluiten.” Christien tekende in die jaren haar ervaringen op. Deze verhalen laten zien hoe wonderbaarlijk de wereld van de bij is en hoe prachtig het is om daar als imker een bijdrage aan te kunnen en mogen leveren. De fascinerende wereld van de bij is een inspirerend boek, geschreven uit liefde en bewondering voor de complexe wereld van de bij. Een boek dat de aanzet kan zijn voor een nieuwe hobby of dat een boeiend inkijkje kan geven in het reilen en zeilen van een bijenvolk. Kijk mee door de ogen van Christien Mouw, leerling imker, die met vallen en opstaan, maar vooral met tomeloze verwondering en energie de bijen leert kennen.
Het boek bevat schitterend en verhelderend beeldmateriaal, 160 pagina’s, is gebonden (hard kaft) en full colour uitgevoerd, de prijs is 19,95 euro. Het boek is te bestellen via: www.bduboeken.nl .

Herderin
Het is het tweede boek van Christien Mouw dat door BDUmedia is uitgegeven. Twee jaar geleden liet ze het prachtige boek ‘Van lammertijd tot lammertijd‘ het levenslicht zien,  waarin een werkelijk schitterend beeld wordt geschapen van de herderin en haar kudde.    Christien kan er uren over vertellen. ,,De schapen hebben zo’n simpel verhaal,  ze lopen naar het hek,  ze begroeten me en mijn dag is goed.  Een echte herder ben je tot je laatste snik.  Iedere herder ziet uit naar het lammetjes krijgen.  Elk lammetje wat geboren wordt,  dat is een klein wondertje.  Het mooiste moment is als je in het veld bent met een schaap en als een schaap gaat liggen om een lammetje te krijgen – er is geen dierenarts in de buurt,  je staat daar helemaal alleen in het veld met een lammetje in de stromende regen.   Dan draag ik het lammetje voorzichtig naar de schaapskooi,  het schaap vertrouwt mij volkomen.  Dat is het mooiste moment van een herder,  een pasgeboren lammetje als een kostbaar kleinood naar de schaapskooi te mogen dragen.”

.
door: Gerrit Steen
Bron: Nieuwsblad de Band

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2014/03/21/herderin-schrijft-boek-over-bijen/