Staande receptie en een goede buur

Augustus loopt ten einde*) en trakteert ons nog op schitterend zomerweer waarvan de vele honderden toeristen, die de Veluwe bezoeken, nu volop genieten. Vrolijk gestemd fietsen en wandelen ze de omliggende, uitgestrekte heidevelden over. Ze maken een praatje en schieten een plaatje, om vervolgens hun uitgestippelde tocht weer te hervatten.

Ook de schapen zijn vrolijk gestemd.   In de eerste plaats hebben ze er sinds enkele weken een paar vriendjes bij lopen.   Hopelijk zullen deze vier rammen voor uitbreiding van de kudde zorgen en kunnen we in Elspeet vanaf januari de eerste lammeren verwachten.   In de tweede plaats staat het zogenaamde ‘Pijpenstrootje’ in bloei.   Dit is een grassoort die het erg goed doet op de heidevelden en dat je overal op de Veluwe kunt aantreffen.   Zoals de naam al aanduidt, heeft de kleur iets weg van stro en staat het op lange stelen.

Schapen tussen de pijpestrootjes

De schapen zijn dol op het bloeiende gras waaruit ze de aren opeten. Plezierige bijkomstigheid is dat dit voedsel voor de schapen erg voedzaam is. Doordat het een hoog groeiende grassoort is, kun je de schapen met gestrekte hals aan de aren zien knabbelen. Ze houden dus in deze periode van het jaar graag ‘staande receptie’.

Staande receptie

Onze kudde schapen heeft de afgelopen week de heidevelden van Vierhouten begraasd.
Vierhouten is een ‘buurdorp’ van Elspeet.  Via schitterend aangelegde fietspaden die dwars over de heideheuvels voeren, zijn de pittoreske dorpjes met elkaar verbonden. De vele toeristen, die hier fietsend en wandelend gebruik van maken, kunnen gedurende de zomermaanden zowel in Vierhouten als in Elspeet de kudde schapen spontaan op hun pad tegen komen en een ontmoeting met de herder hebben.

foto: Hans Kok

foto: Hans Kok

Onlangs kwam een bevriende kennis ons tegemoet met de vraag of we voor de kudde schapen nog een paar weitjes konden gebruiken.  Zijn paard had er teveel gras aan en kon het gras alleen niet op, dus aan ons de keus..!   Wel, dat hoefde hij echt geen twee keer te vragen.  We waren blij met dit royale aanbod, waar we dan ook direct gebruik van hebben gemaakt.   Gerard van Heijningen zou er zelf zorg voor dragen dat er voldoende water in de bakken zou staan, zodat de schapen er ook te drinken hadden.  Het bleek een waar succes.  Het gras was van een uitstekende kwaliteit, de schapen waren er dol op.   Terwijl ze in het veld de hei aan het begrazen waren, konden ze niet wachten op het moment dat ze de wei in mochten!

foto: Hans Kok

foto: Hans Kok

Dit geeft maar weer eens duidelijk aan dat, ook voor de schaapjes, ‘een goede buur’ beter is dan een ‘verre vriend’ Mede namens alle schaapen, onze hartelijke dank, Gerard..!


*) Doordat de webmaster op vakantie was is dit artikel een paar dagen later geplaatst dan de bedoeling was.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/09/03/staande-receptie-en-een-goede-buur/