Hittegolf en Heidehaantje

We zijn een hittegolf verder!    Het weer is omgeslagen en lijkt het buiten wel herfst.     De natuur blijft ons verrassen.
De regen klettert met vlagen over het naar water snakkende loof en trekt over de verdorde heidevelden heen.
Hoe dor en droog het er buiten uitziet, is te zien op de foto’s aan die ik dinsdag maakte toen ik de schapen aan het hoeden was.

Schapen op en naast het fietspad

In alle vroegte haalde ik de schapen op uit de kraal die naast de twee schapenweiden op de heide ligt .
Het verschroeide gras binnen de kraal en daarbuiten, tussen de heide in, is volkomen vergeeld.  Ook de heide zelf is door de aanhoudende droogte helemaal verdord.

Bij de kraal

De bloeiende heide, die in deze tijd van het jaar op z’n mooist hoort te zijn en zich in de maand augustus gewoonlijk als een purperen deken uitstrekt over de heuvels, oogt nu dor en dood.   En dat is ze ook.   Slechts een enkele oude pol is tot bloei gekomen, wat nu extra opvalt tussen de verder roodbruine heide.

Bloeiende pol hei

Naast de enorme droogte heeft ook het beruchte Heidehaantje rigoureus toegeslagen op de Elspeter heide.
Dit bruine kevertje vreet de wortels van de heideplant aan, waardoor de heide dood gaat.   Het is een naargeestig, triest gezicht om de anders zo fraai ogende paars bloeiende struikheide nu dof en dood te zien.

Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

De kudde schapen reageert en protesteert uiteraard heftig op de ontstane situatie. Zij vinden het maar niets, dat er voor hen nog nauwelijks iets in het veld te halen valt. Met hun lange poten en naar voren gestrekte nekken, struinen ze wars het veld over, steeds op zoek naar verse jonge heideloten en fris groen gras.
Maar voorlopig kunnen ze dat wel vergeten..!

Boze schapen op de dorre heide

Dat betekent ook dat wij herders op de Veluwe bij deze tropische temperaturen heel hard moeten werken om de, onrustig en ongedurig om zich heen zoekende, kudde schapen met behulp van onze herdershonden in toom te houden en met beleid en zorg de kudde te hoeden naar plaatsen waar nog wel iets te vinden is.
De natuur laat zich immers niet dwingen.   Na zes tropische dagen op een rij spreekt men van een hittegolf.
De zomer van 2013 heeft ons die hittegolf gebracht.

Zoekende schapen

De vennetjes staan inmiddels bijna droog.  De schapen moeten zich een weg ploegen door de drassige modder naar het resterende water.   Ze drinken er weinig uit.   Het ruikt niet fris meer.
Het is een onwerkelijk gezicht de schapen over de verdroogde bodem van het vennetje te zien lopen waar hier en daar zelfs een polletje gras uit ontspruit.

SchapenOpDeDrogeHei

Als er werkelijk niets meer te halen valt in het veld, omdat de hete zon alles wat er groeit verschroeid heeft, dan is het tijd om de kudde ‘van armoe’ te gaan bijvoeren in de schaapskooi.  Dat hebben wij de afgelopen zes tropische dagen ook gedaan.  In de beschutting van de schaapskooi vonden de schapen bescherming tegen de felle middagzon Er was voortdurend vers en schoon water voor handen en de ruiven waren bij thuiskomst gevuld met kuilvoer.

Zo snel als op de Veluwse zandgronden alles wat groeit en bloeit kan verdrogen, zo snel ook kan het, na een paar dagen flinke regenval, zich ook weer herstellen.  Maar de heide zal dat dit jaar echter niet gaan doen, omdat de ontwikkeling van de heideplant al in het voorjaar begint.  Het gras daarentegen ontspruit al weer uit de aarde na een fikse regenbui.

Sinds enkele dagen mogen wij ons verheugen over een watertank die de Gemeente Nunspeet voor de kudde in de kraal op de heide heeft geplaatst.

Watertank

Dat is een enorme aanwinst, waar de herders (en de schapen) heel erg gelukkig mee zijn.
Het bestuur van de Stichting Schaapskudde heeft zich hier voor ingezet. Een hele zorg minder bij droge, hete zomers als deze, waarbij de vennetjes droog komen te liggen en de schapen dorstig op zoek zijn naar water.
De nieuwe tank is onder die omstandigheden een ware uitkomst..!

Vers Water

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/08/08/hittegolf-en-heidehaantje/