Het dooit..!

Met grote stappen kwam hij van achter de heideheuvels aangeslopen: ‘de Dooi’..!
De zuid-westen wind in de rug, een hazelaar-tak in de hand, marcheerde hij triomfantelijk door het bevroren landschap heen. Al fluitend blies hij een luwe lentewind over het verstilde wit bevroren vennetje heen, waardoor de ven in beroering werd gebracht. Weldra dreef er een laagje gesmolten water op het ijs. Als een zilveren lint lag het gesmolten water over het bevroren wateroppervlak te glanzen en te schitteren in het prille zonnelicht.

Voorzichtig waagden enkele schapen zich op het dunne laagje ijs, om vervolgens snel op te merken dat ze weer drinken konden uit de ven. Een paar dolle vreugdesprongen makend naar opzij, toonde aan, dat ook zij deze morgen de lentekriebels ervoeren. Tja, het is dan ook niet voor niets maart geworden. We mogen de meteorologische lente begroeten.

Voorzichtig waagden enkele schapen zich op het dunne laagje ijs (klik om te vergroten

Voorzichtig waagden enkele schapen zich op het dunne laagje ijs
(klik om te vergroten)

Naast de luid jubelende leeuweriken, die ijverig hun best deden om de winter het land uit te zingen, vlogen er deze morgen ook voortdurend grote vluchten Wilde Ganzen over. Luid gakkend, alsof ze daarmee ruchtbaarheid wilden geven aan hun terugkeer, vlogen ze laag over de kudde schapen heen. Terwijl ik in verwondering naar boven keek, was het ruisen van hun krachtige vleugelslag goed hoorbaar.

Terwijl ik in verwondering naar boven keek

Terwijl ik in verwondering naar boven keek

De hele natuur is in beweging en ontwaakt uit haar winterslaap. De dooi zet door en is daarbij zo energiek, dat binnen enkele dagen tijd ook de laatste sneeuwresten verdwenen zijn. Alle kleuren komen nu weer tevoorschijn. Hoe fraai licht het groene mos op wanneer de zon haar stralen daarover werpt. De eikenbomen dragen nog steeds hun rood verkeurde blad, dat ze dan pas gaan verliezen als de nieuwe lenteknoppen uit beginnen te lopen.

Hoe fraai licht het groene mos op wanneer de zon haar stralen daarover werpt (klik om te vergroten)

Hoe fraai licht het groene mos op wanneer de zon haar stralen daarover werpt
(klik om te vergroten)

Uitgerekend op 1 maart, ontdekte ik een kolonie rode bosmieren die de ‘zonnedans’ aan het uitvoeren waren bovenop hun grote nest. Een wonderbaarlijk gebeuren, om bij stil te staan en je te verbazen over het voortdurende gewemel en gewriemel van deze kleine diertjes, wanneer ze zich voor het eerst weer opwarmen in de vroege lentezon.  Wat een tafereeltjes. “Nu zullen de bijen eerdaags ook wel uitvliegen” bedenk ik me met vreugde.

Een kolonie rode bosmieren die de 'zonnedans' aan het uitvoeren waren (klik om te vergroten)

Een kolonie rode bosmieren die de ‘zonnedans’ aan het uitvoeren waren
(klik om te vergroten)

Voor ik er erg in had, marcheerden de schapen alweer richting schaapskooi.
Deze morgen was omgevlogen, gefascineerd als ik raakte bij het zien en horen van enkele herboren fenomenen in de natuur, die allen voor zich, het wonder van de nieuwe lente aankondigen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/03/06/het-dooit/