De lammeren groeien hard…!

Elspeter schaapskooi
Inmiddels heeft ook het laatste schaap gelammerd en kunnen we dankbaar terugzien op een voorspoedig lammer-jaar. Het is tenslotte ieder jaar weer opnieuw met spanning afwachten wat het ons brengen zal. Beseffend dat, juist in deze periode van het jaar, leven en dood zo dicht bij elkaar staan. De vele lammetjes die het levenslicht mochten aanschouwen in de Elspeter schaapskooi. Die we mochten behouden en nu in blakende gezondheid mogen zien opgroeien. Het is een dagelijks feest!

Als ik een poosje naar deze dartele lammeren sta te kijken en van ze geniet gebeurt het me meermaals dat ik al loop te meimeren over het moment dat we ze mee kunnen nemen, de heidevelden op. Ik kan haast niet wachten.
Geen wonder dat de jonge aanwas van de Elspeter schaapskudde voor ons herders -en ook voor allen die onze schaapskudde een warm hart toedragen- een enorme stimulans betekent om ons daar in 2013 weer volop, met hart en ziel, voor in te zetten.
De foto’s, die ik gisteren in de schaapskooi gemaakt heb, zijn ieder een verhaal op zich. Je kunt daar zoveel aan aflezen, als je het maar ziet.
In de eerste plaats kun je zien dat ze er goed uit zien en ze zich veilig voelen in de schaapskooi.1 Vanuit dat veilige plekje, zich mama-schaap altijd dicht in de buurt wetend, gaan ze op onderzoek uit. Wat een avontuur zeg. Wat valt er veel te zien en te beleven in de schaapskooi. Aan de lange rug van de lammeren, aan hun hele bouw en aan hun gang valt goed te zien dat het typische Veluwse heischapen zijn. Mooi is dat, kijk maar eens goed..!lam2

Na de eerste biest genoten te hebben en daarop volgend de moedermelk, zie je ze nu al, voorzichtig, staan smikkelen aan de speciale voederbak voor lammeren, die door collega herder Gartman gevuld is met lammerkorreltjes.Etende lammetjes Ook kun je ze eigenwijs tussen de grote schapen zien staan knabbelen aan het kuilvoer in de ruiven. Natuurlijk willen ze ‘groot’ zijn en doen ze ook hierin hun moeders na. Soms moet mama haar kleintje tot de orde roepen, waar lammetje-lief onmiddellijk gehoor aan geeft, door met een hoog stemmetje te gaan mekkeren. Meeeee….ik ben hier, hoor mammie..!In de schaapskooiOLYMPUS DIGITAL CAMERAsesam open u

 

De waterslang is ook super interessant, daar kun je lekker op knabbelen. En die waterbakken, nou, daar moet je niet per ongeluk in terecht komen hoor.

Kijk eens, die deurknop, daar zit ijzer aan, dat smaakt zo lekker, jongens. Heel apart! Als je nu op de rug van een groot schaap klautert, kun je er zomaar bij..! Super spannend, want als je zo hoog staat, kun je veel beter naar buiten kijken.

Ach, en dan in één keer zijn we moe van al die ontdekkingsreizen in en door de schaapskooi. Zo moe van al die inspanningen en indrukken. Van al dat verkennen, springen en dartelen. Zo moe dat we de lekkere warme rug van onze moeders opzoeken en ons daar veilig tegen aan vleien.Of we zoeken een veilig plekje op, in het warme stro. En dan gaan we even, heel even maar, tevreden slapen en uitrusten van al onze inspanningen. Niet zo lang hoor, want wij willen altijd weer opnieuw op onderzoek uitgaan, op avontuur… Daar zijn we tenslotte lammetjes voor, nietwaar ?Zo moe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/01/19/de-lammeren-groeien-hard/