Reewild zoekt elkaar op in Lunteren

Lunteren
Louis Fraanje maakte deze prachtige foto van een sprong reeën in het buitengebied van Lunteren. In de winterperiode zoeken de reeën elkaar vaak op en vormen dan een groep. Zo’n groep noemen we een ‘sprong’.
Een sprong reeën bestaat uit vrouwelijke reeën die nauw aan elkaar verwant zijn, bijvoorbeeld twee reegeiten die zusters zijn met hun kalveren. Dit kunnen ook kalveren zijn uit voorgaande jaren. Waardoor er dus diverse generaties reeën in de sprong aanwezig zijn. Daarnaast bevinden zich in een sprong één of enkele reebokken. Dat zijn vaak zoons, vaders en een enkele keer grootvaders. De oudere reebok maakt namelijk ook graag gebruik van de voordelen van zo’n sprong.

Een sprong reeën in de winter - Foto: ©Louis Fraanje

Een sprong reeën in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

 

Zo’n sprong kan soms wel uit zes tot tien of zelfs twaalf dieren bestaan. In open gebieden met veel reeën zien we dat de sprongen nog groter worden tot soms tientallen reeën.
De leiding van de sprong heeft in de meeste gevallen een oudere sterke reegeit met kalveren. Zij waarschuwt bij gevaar en bepaalt de vluchtrichting. Op het moment dat de sprongen zich vormen zijn de reekalveren groot. Als de leidende reegeit verongelukt neemt een andere reegeit de sprong en dus ook de kalveren van die geit onder haar hoede. Over het algemeen heeft de reebok in die periode geen bijzondere rol. Deze voelt zich waarschijnlijk minder sterk door gevoeligheid van de zich in die periode ontwikkelende gewei en de lagere hormoonspiegel. Alleen als het tot een confrontatie met een andere groep reeën komt onderneemt de bok actie.
Als er straks, in het voorjaar, voedsel genoeg is, valt zo’n groep weer uiteen. Wat dat betreft leven reeën anders dan de grote herten, die leven het hele jaar door in een groep, dat heet een ‘roedel’.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/28/reewild-zoekt-elkaar-op-in-lunteren/