Jong geleerd…..!

Het is eerste Kerstdag. Stil is het buiten, heel stil..! En het is groen buiten, heel groen..! Nee, een wit pak sneeuw is er niet gevallen. We beleven een groene kerst dit jaar. Maar regenen doet het wel, heel hard zelfs. De hele morgen heeft het al geplensd van de regen zodat de straten hier en daar blank staan. Ook om de schaapskooi heen hebben zich grote plassen gevormd, waarin de oude, statige, eikenbomen zich trots en waardig weerspiegelen. In de schaapskooi is het helemaal niet stil. Integendeel. De moederschapen blaten luid; ze roepen om hun lammeren. En de lammeren mekkeren, die zijn op zoek naar hun moeders. Ieder moment kan er weer een lammetje geboren worden. Om en nabij kerst, zo was de verwachting, zouden we de grootste piek beleven. En dat is uitgekomen. Vandaag mogen we ons 98 lammeren rijk weten. Wat een wonder toch! We hebben dan ook reden tot grote dankbaarheid.

Reinder KoetsierReinder Koetsier is één van de Elspeter jongens die, in deze periode van het jaar, graag zijn handen uit de mouwen wil steken om daar, waar het kan, de herders een helpende hand te bieden. Zijn vriendjes, Maurits Davelaar en Jacob-Jan Kaashoek, kun je ook regelmatig bij de schaapskooi aantreffen. Iedere zaterdag zijn ze er te vinden. Ze helpen Gartman de ruiven met kuilvoer te vullen, de waterbakken te verversen en vers stro uit te strooien. Blij is Gartman met deze jongens, en niet zo’n beetje ook. Vanmiddag was Reinder Koetsier even alleen in de schaapskooi. Het zal tegen vieren gelopen hebben. Het merendeel van de schapen lag tevreden en rustig te herkauwen in het verse stro, terwijl ze hun lammeren aan hun zijde gevleid hadden liggen. Juist op dat moment, kreegt een schaap het op haar heupen. Voor haar was het moment aangebroken waarop ze haar lam wil werpen. Reinder merkte het op en bedacht zich geen moment toen hij zag dat het kleine zwarte kopje, van het nog ongeboren lam, al naar buiten kwam. Hij stroopte zijn mouwen op en ging aan de slag. Op vaardige wijze hielp hij het lam geboren worden! Toen ik de schaapskooi binnen kwam lopen zei hij vol trots: ‘Christien, ik heb d’r een lam vanaf geholpen. Een best lam, Christien. Heel apart. Ik zag het koppie naar buiten komen en ik dacht: dat lam moet eraf. Ik heb ‘m ook al laten drinken, bij z’n moeder. Het lam heeft echt zat gehad. Dat moederschaap heeft melk genoeg.’ Onderwijl sleepte hij met volle overtuiging het moederschaap een kraamhok in en toonde hij mij het lam. Vol enthousiasme vervolgde hij: ‘Het is een mooie zwartkop, en nog een ooitje ook, dus die mag blijven..! Wat een knoepert, hè?’

Boven de halve staldeur van de schaapskooi uit, keken enkele Elspeetse families aandachtig toe. Ze hielden een paar kleine jongens in hun armen vast die ze lieten leunen op de rand van de staldeur. Zo konden deze ze ook mooi de schaapskooi in kijken. Drie paar nieuwsgierige oogjes keken vol ver- en bewondering naar al dat kleine jonge spul dat daar vrolijk rond huppelt en mekkert in het knisperende, goudgele stro.

‘Reinder, zal ik jou eens wat leren. Iets dat ik weer van Cos Mouw heb geleerd, en dat Cos eerder weer van de oude schaapherder Willem Mouw heeft geleerd…?’ Reinder kijkt me vragend aan. ‘Wel, als er een schaap afgelammerd heeft, is het verstandig, om eerst even bij dat schaap de beide spenen door te trekken. Ook al zie je dat het lam zelf al gaat drinken en alles zo op het eerste gezicht goed lijkt te zijn. Pak maar even een bekertje en doe dat zelf gelijk ook maar even.’ Reinder haalt een bekertje op en neemt ook een flesje mee. Hij trekt op een professionele manier beide spenen van het moederschaap door, dat dit geduldig toelaat. ‘Kijk Reinder’, leg ik hem vervolgens uit: ‘Nu weet je voor jezelf twee belangrijke dingen zeker. In de eerste plaats weet je dat de beide spenen van het moederschaap goed in orde zijn, en in de tweede plaats weet je zeker dat het pas geboren lammetje een half flesje biest naar binnen heeft gekregen.’ Op dat moment verschijnt Cos om de hoek van de schaapskooi. Reinder loopt naar Cos toe, en roept met opgetogen stem: ‘Cos, ik heb d’r eigen net een best lam vanaf geholpen!’ Waarderend kijkt Cos hem aan, terwijl hij met zijn hoofd knikt, en zegt: ‘Zo, zo, je bent heel wat mans Reinder.’
Eerste Kerstdag. Voor het eerst in zijn leven, heeft Reinder een lam geboren helpen worden. Zou het bekende spreekwoord jong geleerd, oud gedaan, voor hem opgaan? Hoe dan ook, voor Reinder Koetsier, 14 lentes jong, zal dit, vast en zeker, een onvergetelijk Kersfeest zijn en blijven.Kerst 2012 Elspeet

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/25/jong-geleerd/